Olivia Rosmarie surdegsbröd

<![CDATA[

Det är inte så ofta i livet som jag tycker mig kunna säga ”det här är fulländat”. Även om jag tycker att jag lyckas med saker rätt bra ibland, så kan det ju oftast bli lite bättre, man kan lära sig av sina misstag och lyckas snäppet bättre nästa gång. För mig handlar livet om att utvecklas och det vore synd om man aldrig kunde lära sig något nytt,

Men när det kommer till surdegsbröd, så har jag ofta lyckan att kunna kalla dem fulländade. Visst har jag bakat många bröd som varit långt ifrån perfekta, misstag som jag kunnat lära mig av, och jag kommer säkerligen att få lära mig av fler misstag. Men rätt så ofta nu för tiden när jag bakar ett surdegsbröd, så är jag 100 % nöjd. Jag kan ju inte vara säker på att alla i världen skulle hålla med, men i min bok så är det perfektion. Det känns skönt att säga, att just det här brödet som jag håller i min hand, är så perfekt som det någonsin kunde bli. Och det är just det med surdeg: om du har tålamodet så kan du med så enkla medel skapa något som får dina sinnen att skutta höjdhopp. Axlarna sjunker ned, en inre ro dyker upp.

Visst är det fantastiskt? Vatten, salt och mjöl. Att det kan bli så bra och vara så roligt!

Så idag govänner delar jag med mig av ett dagsfärskt recept på surdegsbröd. Otroligt gott och dessutom hälsosamt!

Olivia Rosmarie surdegsbröd

Kvällen före: Tillverka 500 g surdegsgrund genom att blanda ca 1 dl rågsurdegsgrund, 3 dl ljummet vatten, 3 dl rågmjöl. Rör ihop, plasta bunken och låt stå under natten. Det som blir över på morgonen kan du spara i din grundsurdegsburk.

Morgon:
500 g surdegsgrund
11 g salt
0,2 dl brödsirap
2 dl vatten
300 g fullkornsdinkelmjöl
150 g vetemjöl special
1/2 dl medelhavsyoghurt

Olivolja
Torkad rosmarin
Valfri mängd urkärnade kalamataoliver.

  • Blanda alla ingredienser och knåda degen i maskin (eller för hand, men det tar ett bra tag) ca 10-15 minuter, tills du har arbetat upp ett bra gluten och degen liksom släpper från kanterna.
  • Låt degen jäsa ca 2-3 timmar.
  • Ta upp degen på vetemjölat bakbord. Dela degen i två delar. Dra försiktigt ut en degklump till en rektangel. Pensla på ett tunt lager olivolja, strö över torkad rosmarin och hackade oliver.
  • Rulla ihop degen, lägg den på en plåt och låt den jäsa 2-3 timmar
  • Sätt ugnen på 275 grader. Skjutsa in brödet i ugnen och spraya in vatten med en ren sprayflaska. Efter 10 minuter öppnar du ugnen och vädrar ut ången, sänker värmen till 200 grader och gräddar tills brödet är klart, ca 15-20 minuter till.

]]>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: