Lyxig pannkaksfrukost av havregryn och kvarg

Visst är det kul att hitta på nya frukostar? Imorse låg jag kvar en stund i sängen och njöt av vetskapen om att frysen och frukskålen är fulla av bär och frukt, vilket jag tycker är en förutsättning för en god frukost.

Pannkakor är oh så gott, men orginalreceptet är tyvärr inte oh så nyttigt. Jag tycker absolut att man kan äta vanliga pannkakor, godis, glass, eller vad man nu gillar, there’s a time and a place for everything, men till vardags tjänar man på att fundera lite mer över näringsvärdet – då lämnar man utrymme för det där som är mest nyttigt för själen. Jag gillar att kombinera ”det där lilla extra” med hälsosamt tänk. Du behöver inte välja, du kan få både och!

Jag experimenterar gärna med denna klassiska rätt, pannkakan. Havregryn är ett hett tips. Jag tycker att havre har väldigt djup och god smak. Om du är glutenintolerant kan du dessutom använda dig av Ren Havre för att göra glutenfria pannkakor. Du mixar helt enkelt havregrynen till havremjöl och använder istället för vete.

De här pannkakorna innehåller mer protein, mer fibrer, mer vitaminer och mineraler än vanliga pannkakor. Man blir riktigt mätt av dem! Servera med frukt och bär hellre än sylt. Mogen ananas är helt gudomligt att ha till! De passar bra som en lyxig frukost eller en snabbfixad lunch, eller varför inte som ett mellanmål efter ett riktigt hårt träningspass.

Havre- och kvargplättar
Tar ca 20 minuter att göra

2 ekologiska ägg
125 g lättkesella/kvarg 1%
40 g havregryn
0,5 dl dl lättmjölk
1/2 tsk bakpulver
1/2 krm salt
1/2 tsk vaniljsocker
1 nypa vaniljpulver
Flytande margarin till stekning

150 g frukt och bär till servering.

  • Ställ en stekpanna på spisen och slå på värmen på näst högsta läge. Om du har en ”släpplätt”-stekpanna kan du använda den och på så sätt minska på fettet om du vill det.
  • Blanda alla ingredienser i en skål och mixa till en slät smet.
  • Häll i eventuelt stekfett i pannan när den är varm, häll i smet, sänk värmen ett snäpp.
  • Stek på båda sidor. Servera med frukt och bär.
Nyttiga pannkakor av havregryn och kvarg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: