Fett, protein och kolhydrater – av bra kvalitet

Du stiger upp till en ny dag, och du har inte ätit på hela natten. Energilagren är allt annat än fullproppade, samtidigt som du har en helt ny dag med nya möjligheter framför dig. Nyårslöften om ett hälsosammare år klingar i bakhuvudet.

Börja redan idag att skapa nya vanor för resten av livet. Frukosten sätter standarden för dagen kan man säga, genom att du fyller på dina tomma lager, lägger grunden för en bra blodsockerkurva och dessutom får en mysig stund för dig själv innan dagen börjar. Forskare har många gånger undersökt hälsoeffekterna av att äta frukost, och bland annat sett att frukostätare har lättare att hålla vikten, bättre koncentrationsförmåga, samt att man genom att äta en frukost automatiskt väljer bättre mat under resten av dagen. Om dessa effekter beror på att frukostätare i allmänhet är hälsomedvetna, eller om frukosten i sig är så pass viktig är svårt att säga – men personligen behöver jag frukosten för att orka kicka igång dagen hur som helst!

Frukosten bör, som de flesta andra mål, innehålla fett, protein och kolhydrater av bra kvalitet. Du kanske har hört diskussionerna om kolhydrater är hälsosamma eller inte, och för att reda ut det så vill jag säga såhär: kolhydrater av bra kvalitet ger en bra blodsockerkurva, är musklernas och hjärnans favoritbränse, och mat som innehåller bra kolhydrater innehåller också ofta massor av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer.

Socker och vitt bröd är exempel på ”mindre bra” kolhydratkällor som inte bidrar med samma mängd näring ( när det gäller socker så är det ingen näring alls), men som höjer blodsockret snabbt. När blodsockret höjs snabbt så har det en förmåga att plötsligt sjunka snabbt igen, och du blir trött, sugen eller grinig. Basera din vardagsmat på bra kolhydrater, det vill säga främst frukt och grönsaker, bönor, ärter och linser, fullkornsprodukter, potatis och surdegsbröd. Dessa finfina kolhydratkällor är dessutom prisvärda och miljövänliga.

Frukosten blir både godare, lättare att variera och mer näringsrik om den innehåller olika frukter, bär och grönsaker. Frukt och bär är utmärkta kolhydratkällor och ger dig massor av vitaminer och antioxidanter, och även fibrer och mättnad.

När jag sätter ihop min frukost brukar jag välja magra mejeriprodukter såsom lättmjölk, keso, lättkvarg(vilket är detsamma som kesella 1%), mager skinka. På så sätt får jag bra proteinkällor som innehåller mindre mättat fett.

Genom att välja mejeriprodukter med lite fett får jag plats att lägga till bra fettkällor såsom avokado på smörgåsen, nötter, eller makrillfileer på mackan som ger både bra protein och bra fett.

Grovt bröd som gärna får vara gjort av surdeg och innehålla råg- eller vetekross, nötter och frön, gröt gjord på nyckelhålsmärka mjöler och gryn, samt frukt, grönsaker och bär är exempel på bra kolhydratkällor till frukost som ger ett en bra blodsockerkurva, ger mättnar, och massor av fibrer, vitaminer och mineraler. Ät hellre frukt än att dricka juice.

2 svar till ”Fett, protein och kolhydrater – av bra kvalitet”

  1. […] att äta balanserade måltider där du har både protein, fett och kolhydrater av bra kvalitet samt […]

  2. […] Här kan du läsa mer om mat med bra kvalitet, som kan hjälpa dig att kapa sötsuget. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: