Låt grönsakerna vara en del av varmrätten

Det finns en invand tradition i Sverige när vi ska välja vad vi ska äta till middag: först väljer vi vilket kött vi ska ha, sedan väljer vi vad vi ska ha till – potatis, pasta eller ris? Sedan kommer grönsakerna förhoppningsvis in i bilden, lite på eftersläntran, lite bortglömda. De förtjänar bättre tycker jag.

Vänd på steken! Låt grönsakerna vara en viktig del av varmrätten, för både smaken och hälsans skull. Utforska grönsaksdisken. Om du är ovan att äta grönsaker så sätt upp ett mål att t ex testa en ny grönsak i månaden. Tomat, gurka och isbergsallad är nog de vanligaste grönsakerna i Svenska hem, men tyvärr inte de mest näringsrika, och enligt min mening inte heller de godaste. Jag har träffat många som har talat om att de minsan inte gillar grönsaker, och när jag frågar vad de äter för grönsaker, så visar det sig att det alltid är desamma: just tomat, gurka och isbergsallad alltså, och självklart blir det tråkigt och enformigt i längen! Leta recept på internet på nya sallader eller där grönsakerna ingår i själva maten och gör det roligt och gott att äta grönsaker. Några droppar olivolja, lite balsamvinäger och några flingor salt och peppar kan göra att grönsakerna går från okej till fantastiska.

Det behöver inte vara krångligt att laga till en näringsrik måltid. Du behöver inte alltid koka ihop såser, göra gratänger, följa recept och speciella kryddningar. Så länge du har rätt råvaror hemma så kan du lätt slänga ihop något gott och nyttigt på nolltid. Här kommer grönsakerna än en gång in i bilden. Jag vill tipsa dig om en otroligt snabblagad rätt som går på max en kvart att tillaga – wokade grönsaker med bönor och kesoröra, serverat med bröd. Skär upp lite grönsaker, wooka, krydda med salt och peppar, gör en god kesoröra och ät bröd till för att få mer kolhydrater. Har du ingen keso hemma? Kycklingrester från middagen igår går lika bra, eller kanske en förpackning bönor? Du skulle även kunna slänga in en portionsstor laxbit i mikrovågsungnen med lite salt och peppar – den är klar på ca 7 minuter medan du fixar grönsakerna.

Jag skar mina morötter i lite större bitar och kokade dem först i stekpannan i lättsaltat vatten 5-10 minuter för att få dem lite mjukare. På slutet lade jag i lite färsk broccoli.

Näst högsta värme på stekpannan, i med lök och paprika, eller vilka grönsaker du nu vill använda. Woka grönsakerna! Det gör du genom att steka på hög värme kort tid och hela tiden röra om.

I med lite svarta bönor eller vad du har hemma, salta och peppra. Jag brukar köpa bönor och linser på tetraförpackning, och så öppnar jag förpackningen, tar med sked upp så mycket jag behöver, och viker igen föpackningen och ställer den i kylen. Genom att du inte häller bort vätskan så klarar de sig några dagar i kylen, och du behöver då inte använda allt på en gång.

Servera med kesoröra och eventuellt lite sweet chili. Den här kesoröran var gudomlig och är gjord av ca 1 dl keso, 1 soltorkad tomat i olja som jag hackat, 4 hackade kalamataoliver, salt och peppar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: