Rödspätta på fänkålsbädd

rödspätta på fänkålsbädd 10
Om fisk står långt ned på listan av goda maträtter så tycker jag att du gör rätt i att lyxa till det lite just när du lagar fisk.
Förr i tiden åt vi fisk många gånger i veckan i norden, men nu för tiden är det tur om fisken dyker upp på bordet mer än en gång i månaden. Vad är det som gör att fisk är så svårt att få upp på middagsbordet? Är det smaken i sig, har skolmatens illaluktande fiskgratäng förstört oss för evigt, är det brist på inspiration eller kunskap om hur man tillagar fisken?

Fisken innehåller bland annat D-vitamin, som många riskerar att få för lite av i den nordiska vintern. Det är ett vitamin som på senare tid har uppmärksammats mer och mer som en viktig faktor för hälsa – och självklart är den det. Vi behöver alla vitaminer och mineraler i tillräcklig mängd. Fattas ett kugghjul så brister hela maskineriet.

Eftersom fisken är så svår, och ändå så viktig, så tycker jag att vi kan lägga lite extra krut på den! Låt fiskdagen vara den dag då du lägger ned lite extra tid på att leta recept eller kanske använder lite grädde i maten trots att du brukar vara sparsam med det. Jag tycker vi enas om att all fisk som blir uppäten är bra fisk.

Till min stora lycka så lagade Jamie Oliver firre på tv i söndags när jag tog mig en kaffepaus. Jag älskar matlagningsprogram, ett perfekt sätt att slappna av efter en dag med…mat. Det här receptet är inspirerat av honom, en av mina stora förebilder, men såklart har jag gjort det till mitt eget. ”Man tager vad man haver”.
rödspätta på fänkålsbädd 7

Rödspätta på fänkålsbädd med bladspenat

Olivolja
1 fänkål
Färska örter, t ex dill, persilja, basilika
1 ekologisk citron
1 glas vitt vin/matlagningsvin
80 g bladspenat
1 dl grädde
400-500 g valfri vit fisk (jag hade rödspättafilé)
Salt, peppar

Potatis till servering

Grillfolie

  • Sätt på ugnen på 225 grader. Sätt på en gryta med potatis.
  • Skiva fänkålen fint. Ringla lite olja på ugnsfolien och lägg fänkålen ovanpå. Strö över en nypa salt, och lite dill om du har det.
  • Lägg fiskfiléerna ovanpå fänkålen, ringla lite olivolja på fisken, salt och peppra.
  • Skiva citronen och lägg ovanpå fisken. Strö över hackade färska örter.
    Om du iställlet för filéer använder en hel fisk så skär du snitt i fiskens skinn (så att smaken tas upp), kryddar på in- och utsidan, och fyller fisken med örterna.
  • Stäng åt folien, men lämna ett litet hål där du häller in vinet innan du försluter folien. Försök att få den att sluta tätt så att ångan stannar kvar inne i folien.
  • När fisken är färdig öppnar du påsen, häller i lite grädde, smakar av med salt och ev. lite pressad citron. Lägg i bladspenaten och låt den ligga i den varma såsen nån minut medan du tar av potatisen och ställer den på bordet. Om du har en hel fisk kan du lyfta ut den ur folien och ta bort benen.
  • Njut av en fantastisk fiskrätt, som enligt mig var lika rolig att äta som att göra.

rödspätta på fänkålsbädd 3 rödspätta på fänkålsbädd 4 rödspätta på fänkålsbädd 2 rödspätta på fänkålsbädd 1 rödspätta på fänkålsbädd 5 rödspätta på fänkålsbädd 8 rödspätta på fänkålsbädd 6 rödspätta på fänkålsbädd 9 rödspätta på fänkålsbädd 11

Min älskling delar inte riktigt min passion för mat, och har inte heller någon kärlek till fisk.

– ”Är det gott älskling?”
Tystnad. – ”…Nae! Det smakar fisk. Om jag ska tycka att fisk är god så ska det vara minst 37 % fett i såsen, borträknat fiskfettet.
– ”Det är jättelite fett i den här fisken.”
– ”Ja och det lilla fett som finns i fisken är väl så nyttigt att nyckelhålet springer och gömmer sig.”

Tilläggas ska att han trots allt åt två portioner…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: