Hel kyckling à la provence i lergryta

kyckling i lergryta 3
Sedan 1960 har vi i Sverige ökat vår konsumtion av kyckling med 1000%.
  Jag är dock rätt säker på att det är en mycket liten procent hel fryst kyckling som köps. Fryst kycklingbröstfilé känns ganska standard. Am I right? Jag fick i alla fall en helt underbar överaskning häromdagen. Ett par släktingar på min sambos sida kom och överasknings-firade min dietistexamen, och med sig hade de en present som man bara ger till en riktig matnörd – en schlemmertopfgryta, en hel fryst kyckling, och istället för blommor, en purjolök! You gotta love ‘em for that!

En schlemmertopfgryta är alltså en sån där lergryta som jag minns från min barndom som den där bruna saken som brukade vara fylld med sjömansbiff (jag gillade inte sjömansbiff). Men, jag har alltid varit ”kan själv”, och nu när jag får chansen att experimentera med grytan själv så tror jag att vi kommer bli mycket goda vänner i köket. Särskilt eftersom det även går att baka bröd i grytan…

Att laga mat i lergryta är ett bra sätt att minska fettinnehållet i maten, då du inte behöver tillsätta något fett. På så sätt kan du själv bestämma hur mycket fett du vill ha i måltiden utan att behöva räkna in stekfett. Då får det lättare plats med en god sås, eller en god olivolja på brödet. Det bästa fettet, och det bästa sockret, är det man är medveten om att man får i sig.

Lergrytan läggs i blöt i ca 10 minuter innan du fyller den med exempelvis grönsaker, kött och kryddor. Locket på, skjuts in i kall ugn och på med värmen. Maten tillagas i ångan från den fuktiga lergrytan, och från det vatten som finns i maten såklart. Ett mycket skonsamt sätt att laga mat, och med en sån där kärleksfull, gammaldags-rustik känsla. Dessutom sköter sig allt själv i ugnen medan du pysslar med annat.

Har du ingen lergryta, rekommenderar jag dig att uppsöka en second-hand butik. Där kan du hitta en lergryta för en billig peng.

kyckling i lergryta 5

Kyckling à la provence i lergryta

1 hel fryst kyckling
2 paprikor
300 g färska champinjoner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor (smaken blir ändå mild av tillagningen)
1 glas vitt vin/matlagningsvin
olivolja

Kryddor: jag mixade färsk persilja, lite soja, olivolja, en vitlöksklyfta, rejält med paprikakrydda, lite timjan och rosmarin, som jag sedan gned in kycklingen med. Gör som jag eller krydda som du själv tycker.

Servering: Jag bakade ljust surdegsbröd som ”kolhydratkälla” till den här måltiden. Det var gott och mysigt att doppa brödet i skyn från kycklingen. Du kan dock lika väl servera potatis, ris, eller liknande.

  • Tina kycklingen. Det tar ca 1 dygn för en mindre fågel att tina i kylskåp. I kallt vatten, i sin förpackning, tar det ca 2-3 timmar.
  • Lägg grytan i blöt i ca 10 minuter, så att den suger upp vatten.
  • Gnid in kycklingen i valfria kryddor. Kom ihåg att gnida in under vingarna, in i alla skrymslen och på båda sidor.
  • Skär upp grönsaker och svamp grovt. Paprikan i stora bitar, champinjonerna i halvor, den gula löken i klyftor och vitlöken i mindre bitar.
  • Placera kycklingen i grytan. Lägg grönsakerna runtomkring och ovanpå kycklingen så att allt får plats.
  • Häll på lite matlagningsvin, lägg på locket.
  • Ställ in grytan i kall ugn, sätt på värmen på 225 grader. Det tar ca 1,5 timme innan kycklingen är färdig.
  • Medan kycklingen är i ugnen: njut av en underbar doft som sprider sig i hemmet.

kyckling i lergryta 1 kyckling i lergryta 2 kyckling i lergryta 4

kyckling i lergryta 6 kyckling i lergryta 7 kyckling i lergryta 8 kyckling i lergryta 9Ombytta roller.  Mamma Tuula tar för sig av kycklingen. Då var det mamma som lagade sjömansbiff till hungriga barn. Idag är det jag som ställer fram lergrytan på bordet och bjuder henne på mat.

kyckling i lergryta 10

Av skyn som var kvar i grytan gjorde jag en liten fond. Passera skyn genom en passersil, reducera skyn genom att koka den en stund. Häll upp i en liten burk och använd till sås, soppa eller gryta.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: