Har vi tid att stressa?

Ibland känns det ju som att man inte har tid eller ork att laga mat. Kroppen har emellertid tid att vara hungrig, så äta måste man ju ändå. Har du grejer hemma så är receptet nedan bra att ta till när du vill ha något gott men inte riktigt orkar anstränga dig. Det tog mig typ en kvart från start till klart.

Jag tror dock att många av oss skulle behöva prioritera om vad vi lägger tid på. Det kloka citatet ” Den som inte avsätter tid för hälsan måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom” är värt att hålla i tanken. Någonstans måste vi ändå gå med på att det här med hälsa måste få sin tid i vardagen. Kroppen bryr sig föga om att du inte har tid över, den skriker när den inte får som den vill.

Enligt mig: det viktigaste, mest oumbärliga vi människor har, är vår hälsa. Utan den spelar det ingen roll vilken lyx vi har runtom oss eftersom det blir svårt att njuta av den. Därför är en investering i vår hälsa den bästa investeringen vi kan göra. Det gäller både tid och pengar.

Hur många timmar tillbringar vi framför tv och dator, eller ännu värre, hur många timmar tillbringar vi på att kritisera oss själva och må dåligt över hur kroppen ser ut, som vi hade kunnat tillbringa med att laga god och hälsosam mat och äta med vänner och familj, eller träna något vi tycker är riktigt kul?

Kanske känns det som att det är dyrare att äta bra mat? När hälsosam mat känns dyrt finns det massor av knep att ta till – att laga sin egen lunchlåda, äta mer vegetariskt, anstränga sig för att sluta slänga mat (och jag ska bjuda på tips i bloggen). Den viktigaste och bästa förändringen är den vi klarar av att genomföra och behålla, och för att det ska vara möjligt måste du såklart se till hur ditt liv ser ut, vilka förändringar du realistiskt sett kan göra – hur lång tid kan du lägga på mat? Om den tiden är kort, så är nästa steg att hitta ett sätt att få det att fungera för dig. I den funderingen ryms som sagt prioriteringarna.

Tortillapizza av tacoresterna
(Ungefärliga mängder per styck)

1 tsk Tomatpuré
2 msk tacosalsa
1 stort fullkornstortillabröd
lite hackad lök
1 banan
1 ekologiskt ägg
några skivor skinka
Riven ost

  • Vrid på ugnen på 225 grader. Lägg tortillan på en plåt med bakplåtspapper.
  • Blanda tomatpuré och tacosalsa och bred ut över tortillan.
  • Skär lök, banan och skinka i lagom bitar och lägg på pizzan.
  • Krydda med peppar och curry. Strö över lite riven ost.
  • Knäck ett ägg i mitten av pizzan. Skjutsa in i ugnen och grädda ca 10 minuter.

Servera gärna med en god vitkålsallad med dressing av vinäger och rapsolja, som är en bra källa till omega 3-fett. Genom att välja en ost med lägre fetthalt så får du i dig mindre av det mättade fettet och får på så vis plats med mer enkel- och fleromättat fett, som är bra för kroppen.

2 svar till ”Har vi tid att stressa?”

  1. Sv. Lycka till med allt.

    Härligt =) Hoppas det gick bra……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: