Havrevåfflor med kvarg och exotisk frukt

Jag har en viss förkärlek till att experimentera och hitta på nya, lite nyttigare varianter av goda klassiker som bullar, pannkakor eller våfflor. Inte för att det skadar att äta riktiga frasvåfflor nån gång ibland – det är inte det vi äter ibland som spelar störst roll utan det vi äter ofta. Om jag ska äta våfflor till frukost vill jag dock kunna stå mig på dem ett tag, och inte bli hungrig igen efter ett par timmar. Inget sabbar en lördag som en dålig start på dagen. Därför vill jag gärna gå den gyllene vägen – äta mina våfflor och ha havregrynen kvar! Jag vill må bra av den mat jag äter, i kropp och själ, idag och imorgon.

Jag experimenterade fram de här våfflorna med ägg och havregryn, och de blev väldigt goda tillsammans med kvarg och frukt. Så istället för vetemjöl, grädde och sylt så blev det havregryn, proteinrik kvarg och färgsprakande vitaminbomber från naturens egna skafferi. Väldigt gott, näringsrikt, och så håller man sig mätt ett tag. De var inte de lättaste att få till i våffeljärnet, men det skulle också kunna bero på min ringa erfarenhet av just våffeljärnet.

Äggvåfflor (för två)
2 dl havregryn
2,25 dl mjölk
1 ekologiskt ägg
1 tsk vaniljsocker
flytande margarin eller smör till gräddning

Till servering: blandad frukt, samt kvarg (kesella 1%) som du rört upp med lite vaniljsocker.

  • Blanda mjölk, havregryn, vaniljsocker och ägg i en skål. Mixa till en slät smet med stavmixer.
  • Värm våffeljärnet, pensla lite flytande margarin eller smör över järnet, häll i lite smet och grädda våfflorna. När du tror att de är klara, öppna försiktigt järnet så att du inte sliter sönder våfflor som råkat fastna (det gjorde nämligen jag)
  • Medan våfflorna gräddas kan du röra ihop kvargen och skära frukten.