Havrevåfflor med kvarg och exotisk frukt

Jag har en viss förkärlek till att experimentera och hitta på nya, lite nyttigare varianter av goda klassiker som bullar, pannkakor eller våfflor. Inte för att det skadar att äta riktiga frasvåfflor nån gång ibland – det är inte det vi äter ibland som spelar störst roll utan det vi äter ofta. Om jag ska äta våfflor till frukost vill jag dock kunna stå mig på dem ett tag, och inte bli hungrig igen efter ett par timmar. Inget sabbar en lördag som en dålig start på dagen. Därför vill jag gärna gå den gyllene vägen – äta mina våfflor och ha havregrynen kvar! Jag vill må bra av den mat jag äter, i kropp och själ, idag och imorgon.

Jag experimenterade fram de här våfflorna med ägg och havregryn, och de blev väldigt goda tillsammans med kvarg och frukt. Så istället för vetemjöl, grädde och sylt så blev det havregryn, proteinrik kvarg och färgsprakande vitaminbomber från naturens egna skafferi. Väldigt gott, näringsrikt, och så håller man sig mätt ett tag. De var inte de lättaste att få till i våffeljärnet, men det skulle också kunna bero på min ringa erfarenhet av just våffeljärnet.

Äggvåfflor (för två)
2 dl havregryn
2,25 dl mjölk
1 ekologiskt ägg
1 tsk vaniljsocker
flytande margarin eller smör till gräddning

Till servering: blandad frukt, samt kvarg (kesella 1%) som du rört upp med lite vaniljsocker.

 • Blanda mjölk, havregryn, vaniljsocker och ägg i en skål. Mixa till en slät smet med stavmixer.
 • Värm våffeljärnet, pensla lite flytande margarin eller smör över järnet, häll i lite smet och grädda våfflorna. När du tror att de är klara, öppna försiktigt järnet så att du inte sliter sönder våfflor som råkat fastna (det gjorde nämligen jag)
 • Medan våfflorna gräddas kan du röra ihop kvargen och skära frukten.

16 svar till ”Havrevåfflor med kvarg och exotisk frukt”

 1. Reblogga detta på Matsmart med dietist Annica Långvall och kommenterade:

  Våffeldagen till ära ror jag fram ett uppskattat recept från arkivet!

 2. Provade våfflorna idag som var supersmarriga. Gott med vaniljsocker i 😉 tyvärr va jag inte så duktig med våffeljärnet så de gick sönder när jag öppnade. Provade med ytterligare ett ägg och då höll det ihop bättre men då blev det lite mer äggsmak…. jag ska öva vidare!

 3. Sicka goda våfflor det ser ut att vara! Det är nog iaf 3 – 4 år sedan man själv åt våfflor senast. Våfflor är ju inte traditionellt sett det nyttigaste att äta (med allt vitt mjöl, smör, grädde, sylt…)

  En riktigt frasig våffla med riktiga bär saknar jag nog ändå att kunna unna mig.

  Blir dessa våfflor lätta, frasiga och krispiga, eller mer ”tunga” och ”matiga” med tuggmotstånd? (Vet inte hur jag ska förklara men hoppas du förstår!)
  Går det i så fall att ex utesluta ägg eller liknande för att få dem lätta, krispiga, frasiga och sådär luftiga så det knastrar när man äter?

  Med vänliga hälsningar, Markus 🙂

  1. Hej!
   Ja, klart man ska unna sig en våffla någon gång, och de behöver ju inte alls vara så onyttiga, som du ser 🙂 Mycket handlar ju om tillbehören, och med kvarg och frukt istället för grädde och sylt blir de ju riktigt nyttiga och fräscha.

   Det var ett tag sedan jag gjorde dessa, men jag vill minnas att de är någonstans mitt emellan, inte ”tunga” men inte heller som trafitionella frasvåfflor. vill man ha dem så goda som möjligt är det ju viktigt att inte lägga dem ovanpå varandra, så tenderar de ju att bli lite mjukare. Lägg dem på galler och ät dem så fort som möjligt. Testa gärna och berätta hur de blev och vad du tyckte, det är ju bästa sättet 🙂 Vet inte hur de blir utan ägg heller, om de håller ihop riktigt då, och ägg gör dem ju också mer näringsrika, men testa!

   Ha en fin söndag!

 4. Så gott det ser ut! Hur många våfflor blir det på det receptet? Det står 2 portioner, men skulle gärna vilja veta ungefär hur många 🙂 Mättar de bra och skulle kunna gå som lunch med, eller är de mer som ”lätt mål”?
  Gillar din blogg!

  1. Hej! Det var ett tag sedan jag lagade dessa men jag tror att det blir 4 våfflor av smeten. Jag skulle rekommendera dem som frukost eller som mellanmål, eller kanske som lunch/middag tillsammans med en soppa som förrätt, en ”torsdagsklassiker” i uppdaterad form 🙂 En annan läsare som testat receptet hade i lite bakpulver och en nypa salt också vilket blev bra.
   Vad kul att du gillar bloggen! Lycka till med våfflorna 🙂

   1. Tack för svaret! 🙂 Jag har lite fler frågor, och hoppas du kanske kan hjälpa mig med även dem?

    1. Hur mycket smör/ margarin ska man ha? Kan man annars ha i det i smeten för att slippa pensla järnet?
    2. Kan man ha i kokosmjöl eller annat mjöl istället för havregrynen (eller blanda)?
    3. Om jag byter ut vaniljsockret mot ren vaniljpulver, måste jag ha i även socker då? Om jag inte har det, blir de inte goda då?
    4. Kan man ha vatten istället för mjölk? (Min mormor brukade ha det minns jag)
    5. Till sist undrade jag, precis som Markus här nedan, om man kan få dem lite ”lättare” eller ”fluffigare”. Vad tror du om man skippar ägget, eller bara använder sig av vitan (kanske vispar vitan först)? Eller kan man kanske ha i psylliumfrö/ -skal istället för ägg? Eller använder vatten istället för mjölk? 🙂

    Tack på förhand! Kramar från mig 🙂

 5. Ååh måste verkligen testa!! 🙂 tack!

 6. Jag har precis provat att göra våfflor efter detta recept till mina barn. Jag hade i lite bakpulver och salt av gammal vana men det hade kanske inte behövts. Gott blev det i alla fall! 🙂 tack för receptet.

  1. Vad kul! Ja lite bakpulver är nog ingen dum idé heller, ska nog ha i det nästa gång. Tack själv!

 7. Är stort våffel-fan och testade göra dessa. Slätmixade havregrynen till mjölform och det var godare än vanliga våfflor. Älskar att det var lite vaniljsmak i dem! Jag körde med keso & värmda hallon, supergott. Kan lova att jag kommer göra dessa fler gånger 🙂

  1. Åh vad kul att du gillade dem! Alltid lika roligt att höra när någon testar recepten, och att det inte bara är jag som tycker det är gott! Tack för din feedback, välkommen att kommentera om du testar något mer! Ha det gott!

 8. Så fort magen tillåter så ska jag äta detta! Mumma

 9. Oj. Jag som inte ens gillar våfflor tycker att det där såg riktigt inbjudande ut =)

 10. Åh så smarriga de verkar!

 11. Trevligt recept, gillar möjligheten att kunna avnjuta en traditionell rätt i en modernare och nyttigare variant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: