Rågsurdegsbröd med russin och valnötter

Så idag kan ni se mig med ett par limpor surdegsbröd på framsidan av Örnsköldsviks Allehanda. Vänd till sidan 10 så får ni se mig jonglera med citroner, what a treat! Jag skrattar så stort att man kan tro att jag gapar för att  fånga citronerna i munnen och äta dem! Vilket jag kanske skulle kunna göra, citroner är fantastiska och kan verkligen sätta den där lilla extra touchen på en maträtt. Ett jättefint reportage måste jag säga. Jag och fotografen Leif hade riktigt kul när vi skulle fota bilderna och tillsammans har han och reportern Per verkligen lyckats förmedla något viktigt för mig: matglädjen.

Dagen till ära ska jag såklart bjuda på receptet på bröden jag bakar på bilderna. Ett fantastiskt gott bröd med valnötter, linfrö och russin.

Rågsurdegsbröd med russin och valnötter
Kvällen innan:

1 dl grundsur
3 dl grovt rågmjöl
3 dl vatten

  • Rör ihop i en bunke, täck med plast och låt stå över natten i rumstemperatur.

Morgon:

Rågsurdegsgrunden från igår kväll
4 dl ljummet vatten
8 dl vetemjöl special
2 dl fullkornsdinkelmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 dl russin
1 dl valnötskärnor
2 msk hela linfrön
1 msk salt

  • Blanda alla ingredienser utom russin och valnötter i en degblandare. Knåda degen 5 minuter. Tillsätt russin och valnötter, och knåda 3 minuter till.
  • Täck bunken med plast och låt degen jäsa 3-5 timmar, till ungefär dubbel storlek.
  • Vält ut degen på bakbord mjölat med vetemjöl. Dela degen i 3 delar.  Drag ut degen till en platta, vik in ändarna mot varandra och nyp ihop. Vänd på degen och runddriv degen till ett runt bröd. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa  ca 1,5 timme.
  • Sätt in en plåt i mitten av ugnen och värm ugnen till 275 grader.
  • När ugnen är varm låter du bakplåtspapperet med bröden glida över på den heta plåten i ugnen. Spraya in vattenånga med en ren blomspruta, stäng ugnen och sänk värmen till 250 grader.
  • Efter 15 minuter öppnar du ugnen, vädrar ut värmen, sänker temperaturen till 200 grader och gräddar ytterligare 15-20 minuter.
  • Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk.