Vanlig mat bästa återhämtningen vid träning

Jag har tur som har två passioner som går hand i hand: mat och träning. Jag har dock inte alltid älskat träningen. Som så många andra har jag inte spelat fotboll, handboll eller hockey; mitt intresse för träning började med tvång, som jag idag är innerligt tacksam för. I klass sju blev vår klass ”försökskaniner” för ett hälsoprojekt vilket innebar att vi fick ha fysisk aktivitet eller gymnastik varje dag, blev bjudna på frukt på förmiddagsrasten och fick testa vår fysik i olika test. Att tvingas ut varje dag på skolan gjorde att jag kom i form och till sist började älska träningen. Idag skulle jag inte kunna vara utan den.

För att få bästa effekt av träningen så gäller det att fylla på med framförallt protein och kolhydrater efter träningen. Hur mycket av varje som behövs beror bland annat på hur hårt du tränat, vilket ditt mål är och hur mycket du väger. Idag är det vanligt att folk använder sig av proteinpulver och kolhydratpulver som blandas till en återhämtningsdryck men det finns ingen näringsmässig fördel med att använda sig av pulver istället för mat. Jag skrev mitt examensarbete inom dietistprogrammet om just det här med användandet av kosttillskott. Om du är intresserad av att läsa den så klicka här.

Genom att göra ett bra återhämtningsmål av vanliga livsmedel såsom förslagsvis mejeriprodukter och frukt  så får du i dig så mycket mer än bara protein och kolhydrater. Du slipper också risken att råka ut för misstagsdoping eller få i dig andra skadliga ämnen. När jag har jämfört pulver och vanlig mat så har maten dessutom blivit billigare per gram protein och kolhydrat. De flesta skulle nog hålla med mig om att mat dessutom är mycket godare.

Jag är väldigt intresserad av idrottsnutrition och vet att det går att göra väldigt komplicerat, vilket också är en av tjusningar med detta ämne. Utan att göra det komplicerat kan du gå efter en bra tumregel: få i dig 10-20 g protein, samt ett gram kolhydrat mer kilo kroppsvikt snabbt som möjligt efter träning. Där har du en riktigt bra start. För en person som väger 60 kg så är det här ett bra exempel:

Proteindrink med banansmak, och så lite russin

2 dl mjölk
1/5 dl kvarg 1% ( samma sak som kesella )
1 mogen banan
0,75 dl russin

 • Mixa mjölk, kvarg och banan med stavmixer. Jag brukar ta ett stort ”Ikeaglas” och göra den direkt i glaset för att slippa disk. Servera med russin bredvid.
 • Om du är förälder till flera hungriga barn, så kan du flerdubbla receptet och mixa allt i en tillbringare.
 • Om du har en bit att åka från träningen kan du förbereda drycken innan och ta med den i en liten termos så håller den sig kall.
 • Tänk på att även om du tränar för att kontrollera vikten så är det smart att lägga ett av dagens mål direkt efter träningen för att kroppen ska kunna återhämta sig och tillgodogöra sig träningen.

5 svar till ”Vanlig mat bästa återhämtningen vid träning”

 1. […] kosttillskott – #1 Author: admin 11 februari, 2012 Vanlig mat ger resultat – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 02/11/2012 Örnsköldsviks AllehandaVanlig mat ger […]

 2. var ett tag sen jag läste din blogg…. STORT misstag, den är ju grym

  1. Haha tack Mea, du är för härlig!

 3. […] Off Vanlig mat ger resultat – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 02/11/2012 Örnsköldsviks AllehandaVanlig mat ger […]

 4. =) Gött.
  Älskar dina härliga tips….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: