Laktosfri frukost i Rossön

En helgfrukost med familj i Rossön, vad kan vara bättre? Kaffet smakar extra gott, nybakade grötbullar står på bordet, allt är upplagt i charmiga kärl och skålar. Jag och älskligen anlände sent igår kväll och hade lyxen att bli bjudna på något så lyxigt som baconlindad strutsfilé med grönsaker och pressad potatis.

Jag handlade med mig lite laktosfria produkter hit. På senaste tiden har utbudet av laktosfria produkter exploderat och det är svårt att komma på något som inte finns som laktosfritt alternativ. Jag är själv väldigt laktosintolerant och äter i princip helt laktosfritt. När jag äter laktos tar jag lactrase-tabletter (kapslar med det enzym som fattas hos laktosintoleranta) och det fungerar utmärkt för mig. Jag behöver inte försaka något på grund av min intolerans vilket jag är tacksam för.

Jag har provat många olika laktosfria produkter och Valios produkter vinner både smakmässigt och näringsmässigt. De kostar dock ofta någon extra krona men det kan det vara värt. Valios mjölkprodukter har nämligen den fördelen att de innehåller mycket mer D-vitamin än våra svenska märken. En deciliter av Valios mjölk innehåller 1 mikrogram D-vitamin, vilket motsvarar 20 % av det rekommenderade dagliga intaget, jämfört med övriga märken som innehåller endast 0,39 mikrogram, allstå 8 %. D-vitamin är ett näringsämne som många får för lite av här i norden så det kan vara en bra idé att göra de där små valen i vardagen till de bättre. Jag hoppas att våra svenska, och framförallt norrländska mejerier tar inspiration från Valio och gör godare laktosfria alternativ. Jag som bor i norrland skulle såklart helst välja Norrmejerier men deras laktosfria mjölk faller mig tyvärr inte alls i smaken.

Jag föredrar naturell yoghurt framför sötad. Jag gillar den milda men syrliga smaken, att andra smaker kommer fram framför den söta. En portion fruktyoghurt per dag i en vecka ger dessutom tillsammans ungefär lika mycket socker som en gott&blandat-påse. Att börja varje dag med socker till frukost är inte att rekommendera om du vill hålla blodsockret på en jämn nivå. Men som sagt så kan man äta allt i lagom mängd. Naturell yoghurt är ”ofta mat” för mig medan fruktyoghurt är ”sällanmat”. Såhär till helgen provade jag en fruktyoghurt med hallonsmak. Gott var det, om än inget jag skulle vilja äta varje dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: