Två dietister i ett kök – dag 1

Förra helgen slog två dietister ihop sina matnöriga huvuden i Tväråbäck i västerbotten. Där bor min partner in crime Maggan som jag lärt känna på utbildningen. Jag minns den dag för ca 3 år sedan då vi satt i en föreläsningssal på Umeå Universitet och snacket började gå om träning. Maggan vände sig mot mot och frågade om vi inte skulle ta ett pass tillsammans. Sagt och gjort, på den vägen hittade jag en av mina allra bästa vänner, en lika stor matnörd som jag, en person att dryfta matfrågor och personliga saker med, skratta och gråta, träna och ta det lugnt. Maggans matlagningsstil är härlig: alltid snabbt, enkelt, gott och nyttigt och med ett ekonomiskt tänk.

När två matälskande dietister träffas kan det som sagt bli lite matnördigt. En gång kom vi på oss själva med att sitta i typ en halvtimme och diskutera fördelarna med tomatsoppa. Nördstruten var officiellt på. Eftersom Maggan också har en blogg (klicka på länken för att komma dit) så kom vi på idéen att göra en liten ”helgspecial” och bjuda på recept och bilder på all god mat vi åt när vi träffades. Maggans recept, mina bilder, två dietister i ett kök!


Lördagen startade med Nudelsoppa och avslutades med Älgsouvas.

Nudelsoppa à la Maggan

– nudlar
– Skalade räkor
– Minimajs
– Haricot verts
– Ingefära
– Curry
– Vatten

Gör så här: Skölj och skär minimajs och haricot verts i mindre bitar. Skala ingefäran och finhacka den. Koka upp vattnet i en kastrull, tillsätt nudlarna, minimajs, haricot verts och ingefära. Krydda med curry, smaka av och krydda eventuellt lite mer. När det är 1 minuts koktid kvar på nudlarna, lägg i räkorna.

Ät och njut av värmen som sprider sig genom hela kroppen.

Älgsouvas

Pitabröd

11-13 dl vetemjöl
4 dl naturell yoghurt eller fil
1 dl vatten
50 gram jäst
2 msk rapsolja
1 tsk honung
1 tsk salt

Gör så här: Rör ut jästen med vattnet (37 grader) i en bunke. Blanda i rapsolja, honung, salt och yoghurt/fil. Tillsätt mjöl och arbeta degen i 5 minuter för hand tills den är slät och klibbfri. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen och dela den i fyra stora eller åtta små bitar. Arbeta degen till en boll och platta sedan ut den med handen eller kavel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 7 minuter för stora eller 5 minuter för små bröd. Låt svalna på galler under bakduk.

För att få en lyckad älgsouvas behöver du älgskav, vilda fantasier krydda (annan viltkryddning går lika bra), sallad, rödlök och road island dressing. Varva älgskav, sallad, rödlök och dressing. Ät och njut! Det bästa med den här älgen är att den har i princip sprungit bakom vårat hus, en riktig Västerbottens-älg.

Dessa älgsouvas var helt galet goda. Allt stämde liksom, till och med ölen vi drack till, Piston head, verkade vara som gjord för denna rätt. Kryddningen går att variera, men jag rekommenderar att du har enbär i kryddblandningen. Det satte pricken över i:et!

4 svar till ”Två dietister i ett kök – dag 1”

  1. Smaskens! Älskar dina bilder – allting ser så gott ut.

    1. Vad roligt, tack så mycket!

  2. Men vad mysigt ni verkar ha haft det =). Super ju.

    1. Ja vi hade det jättemysigt, massor av mat, foto och träning 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: