Vänd dåliga vanor till goda

Jag satt och kollade på ett avsnitt av ”Du är vad du äter” där Anna Skipper ska hjälpa en så kallad ”lattemamma” att förlora sina envisa graviditetskilon. ”Du är vad du äter” är ett program med många fördömande attityder och en hel del hokus-pokus idéer, men det väckte en hel del tankar hos mig. Att gå på ett hårt träningsprogram och strängt kostscheman i 8 veckor leder självklart till viktförlust men jag undrar hur det har gått för dem sedan?

I slutet av programmet, när en deltagare är på väg till den sista invägningen, den slutgiltiga belöningen för åtta veckors hårt slit, säger hon ”Det är skönt att de här åtta veckorna är över. Det har varit hektiskt att få ihop allt.” Där brister allt i mina ögon. Och nu då? Kommer deltagaren att gå tillbaka till sina gamla vanor nu, de som ledde till övervikt och trötthet, eftersom de åtta veckorna var så orealistiskt hårda?

Hårda bantningskurer och tuffa träningsprogram faller platta om man inte tar itu med det som orsakade problemet från början: vanor i vardagen. Man måste lära om sig, få hjälp att välja annorlunda i sin egen verklighet – hur ska jag leva med maten, med min kropp istället för att hela tiden kämpa emot den? När du ska släppa taget om den krycka som en kortsiktig diet innebär så gäller det att du ska klara av att gå själv utan att snubbla i alla fällor som finns utlagda längs vägen. När du går ned i vikt genom en diet får du en quick fix, en tillfällig lösning på problemet. När du sedan ska gå tillbaka till att äta normalt – för du kan ju inte leva hela ditt liv på pulversoppor, äppelbitar eller vad nu dieten innebär – så har du inte tagit itu med problemet i sig, bara flytt ifrån det en stund. Som ett brev på posten kommer jojobantningen igång.

Det måste finnas en verklighetsförankring, en kunskap om individens verkliga livssituation, för att de där åtta veckornas hårda träning och nyttiga kosthållning ska leda till något mer än bara en kul och tuff upplevelse.

Tillbaka till avsnittet med lattemamman. Hon står inför en förändring i sitt liv och säger ”Att sluta med fikabrödet kommer helt klart va det svåraste. Dels för att jag tycker det är roligt att baka det, och sen för att jag umgås med mammor – och vi fikar! Så fikabrödet är verkligen en central del i vår dag, så det kommer bli svårt.”

Till dig som sitter i samma sits kommer här det fina i kråksången: vi kan ju faktiskt förändra en dålig vana till en god. Istället för att ge upp ett stort intresse som bakning, så dra nytta av din kreativitet! Stanna kvar i köket, bland dina slevar och kastruller, men byt ut vetemjöl, socker och strössel mot fullkornsrågmjöl, grönsaker och frukt! Använd intresset för mat till att lära dig mer om hälsosam och god mat, baka grovt surdegsbröd och skär till vackra mönster i degen, dekorera tallriken med fräscha grönsaker istället för att dekorera cupcakes med silverpärlor. Laga middag med vännerna, prova nya recept på fräsch mat, byt ut bullarna på fikabordet mot ett mellanmål som får munnen att vattnas och kroppen att säga ”tack tack”.

Istället för att sitta och fika i timmar, så fika i en timme och gå sedan ut och gå med barnvagnarna en timme. Att vara flera stycken som hjälps åt att skapa nya goda vanor är kanonbra – det blir lättare att välja bra om man stöder varandra. En timmes promenad går fort när man pratar med en god vän. Prata med vännerna så kommer du märka att du inte är ensam om din vilja att förändra en dålig vana till en god.

Det sägs att om du håller dig till en ny vana i ett halvår så har det blivit en del av den du är och vad du gör. När påbörjar du din förändring?