Snöskottar-broccolisoppa

Varför denna bloggtorka kanske ni undrar? Svaret är att jag, lagom till att jag fått ett vikariat, så klart själv gick och blev sjuk. Vi får se det som ett lovande friskhetstecken att jag idag bjuder er på soppa! I söndags var det en fantastisk solig dag och vi åkte hem till mamma i Täfteå och överaskade med lite matlagning. När vi kom dit var mamma och Rolf upptagna med att skotta all snö av taket.  Jag hade tagit med mig broccoli och en flaska olivolja eftersom jag alltid saknar det när jag lagar mat hos mamma och kokade ihop en broccolisoppa medan mamma gräddade färdiggjorda vitlöksbaguetter i ugnen. Till soppan plockade mamma fram saft som hon gjort av röda och svarta vinbär plockade i hennes trädgård.

Broccoli är en riktig näringsbomb. Under det gröna klorofyllet döljer sig en färgsprakande blandning av vitaminer och antioxidanter. ”Snöskottarsoppa” sa Rolf när han började äta, och så får soppan heta.

Snöskottarsoppa
2-3 färska broccolibuketter
1 medelstor gul lök
10 cm purjolök
1-2 vitlöksklyftor
3 medelstora potatisar
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1,2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl mellangrädde
salt, peppar

  • Skölj och dela broccolin i buketter. Själva stammen kan du använda om du skalar och hackar den i tunna skivor. Skala och hacka löken. Skölj och strimla purjolöken. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
  • Fräs löken försiktigt i oljan utan att den får färg.
  • Lägg i broccoli, potatis och buljongtärning. Häll på vatten och koka upp. Låt alltsammans koka på spisen ca 25-30 minuter tills allt blivit lagom mjukt. Koktiden beror på hur stora bitar du skurit.
  • När broccoli och potatis är mjuka tar du plattan av spisen, pressar i vitlök och mixar soppan slät. Häll i grädde och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Till servering kan det passa med en klick crème fraiche eller youghurt, men det går utmärkt utan också. Enligt mig är det också obligatoriskt med ett riktigt gott bröd till en god soppa! Vi åt halvgrova vitlöksbaguetter.

Ett svar till ”Snöskottar-broccolisoppa”

  1. […] Off Snöskottar-broccolisoppa – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 02/27/2012 Snöskottar-broccolisoppaÖrnsköldsviks AllehandaUnder det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: