Så får du råd att äta bra

Brist på pengar kan lätt gå ut över vad vi äter. Ofta anges ekonomin som en orsak till varför man inte äter bättre än vad man gör. Till viss del stämmer det att hälsosam mat kostar lite mer – lax kostar mer än falukorv, det kommet vi inte ifrån. Baljväxter är dock ett exempel på när ekonomi och nytta går hand i hand.  Ofta handlar det också om att prioritera annorlunda. Eftersom bra mat inte bara är en viktig del i ett hälsosamt liv utan också en njutning och en del av vårt sociala liv och vår kultur, så kan det vara värt att prioritera så att man har råd att äta. Vissa saker har vi inte råd att inte ha råd med, så att säga.

Så vi är överens om att mat kostar pengar – men det finns massor du kan göra för att minska matkostnaderna och samtidigt äta bättre mat. Bra mat behöver inte kosta skjortan om du tänker smart! Jag ska ge dig några tips på hur du kan göra plånboken, miljön och hälsan en tjänst.

 • Baljväxter i form av ärter, bönor och linser är otroligt billiga, näringsrika och ger bra mättnadskänsla. Baljväxter är rika på protein och därmed ett bra alternativ till kött. Prova vegetariska rätter såsom linsbiffar, linssoppa, kikärtsröra, bönsalsa eller dryga ut köttfärssåsen med linser. Sätt upp ett mål: börja med Köttfri Måndag, packa vegetariska lunchlådor eller prova ett god bönröra på smörgåsen. Ärter, bönor och linser finns att köpa på burk och det enda du behöver göra är att skölja av dem och använda dem i maten. Köper du torkade baljväxter tar det längre tid då de ska blötläggas och kokas. Det är viktigt att följa instruktionerna på paketet eller i en bra grundkokbok.
 • Laxportionsbitar är enkla att använda och älskade av många som ett smidigt sätt att komma upp i de där 3 fiskportionerna per vecka. Nackdelen är priset som ligger någonstans runt 140 kr/kg. Här är mitt bästa spartips: passa på när mataffären har extrapris på färsk helsida av laxfilé. Någon gång i månaden kan du få tag på finfin lax för 69 kr/kg. Köp en helsida, dela laxen i lagom portionsbitar och filéa bort skinnet genom att lägga laxbiten med skinnsidan nedåt, föra in kniven mellan laxköttet och skinnet och pressa kniven svagt emot insidan av skinnet medan du för kniven längs filén. Lägg laxbitarna i små plastpåsar, tryck eller sug ut luften och tillslut innan du slänger påsarna i frysen. Så mycket billigare, saftigare och godare.
 • Utnyttja mängdrabatter på konserver som kan förvaras länge i skafferiet. Jag brukar storhandla på en lågprisaffär och ladda upp ett lager av konserverade kikärter, bönor och linser, samt krossade tomater. Då har jag grunden till att snabbt fixa ihop en tomatsoppa eller en bönsallad.
 • Att köpa mycket är inte alltid det bästa: blir det ALLTID över av majsen i burken när du använt det du ska så är det bättre att köpa mindre förpackningar än att ständigt slänga mat som blivit över och glömts bort. Samma sak gäller alla livsmedel. Tänk efter vilka livsmedel som alltid blir slängda och planera om dina inköp.
 • Baka ditt eget bröd. Går det åt mycket bröd hemma hos dig så finns det mycket pengar att spara. Surdegsbröd och långjästa bröd är hälsosamma och goda men det finns också mängder av recept för dig som vill ha ett enklare och snabbare bröd. Om det känns jobbigt och tråkigt, så hjälps åt i familjen eller ryck med en god vän och baka några olika sorter som ni sedan fryser in, så har ni bröd för ett tag framöver.
 • Laga lunchlådor istället för att äta ute. Genom att ta med mat hemifrån istället för att äta ute sparar du minst troligen en 50-lapp per portion, pengar som du sedan kan lägga på den där påsen med valnötter som kändes så dyr i mataffären.
 • Planera veckans mat och därmed veckans inköp. Ett tips för att spara extra mycket pengar är att ta en titt på veckans extrapriser på mataffären och planera maten efter vad som är billigt och bra just nu. På så vis kan du beräkna vilja mängder som går åt och matcha olika rätter så att en ingrediens används i flera rätter. På detta sätt kan du minska risken att något står och blir gammalt i kylen. Att planera vad du ska laga för att du undvikee att stå där hungrig och trött klockan fem och inte veta vad du ska äta. Och du, glöm inte att planera vilka grönsaker du ska ha till maten. Kolla gärna upp recept på goda sallader och grönsaksröror för att få variation och inspiration även bland grönsakerna.
 • Spara rester även om det inte är mycket över. Till nästa måltid kan du komplettera resterna med till exempel ägg, bröd, grönsaker, baljväxter och få ihop en komplett måltid.
 • Utnyttja ”kort datum” på mataffären. Mjölkprodukter är ett bra exempel som ofta brukar vara nedsatt i pris på grund av att bäst-föredatumet närmar sig. Mjölkprodukter går att konsumera även några dagar efter bäst före och här finns mycket pengar att spara. Släng en mjölkliter i frysen och använda som degvätska när du bakar. Ägg är ett annat bra exempel på livsmedel som håller mycket längre än bäst-föredatumet. Lita på dina sinnen – luktar och smakar maten bra så går den att äta.
 • Köp och laga mat efter säsong, då är den billigast, godast och mest näringsrik. Ofta har affärerna extrapris på den mat som är i säsong – passa på!
 • Laga mat från grunden så ofta du kan. Hel- och halvfabrikat, alltså färdiga rätter, såser och liknande, är ofta dyra och kan dessutom innehålla mycket salt, fett och tillsatser. Genom att laga mat från grunden från bra råvaror sparar man pengar, får godare mat och dessutom bestämmer du själv vad maten ska innehålla. Håll det dock på rätt nivå – det är helt ok att inte tillverka sin egen pasta eller krossa egna tomater.
 • Minska på de tomma kalorierna. Chips, godis, läsk, saft och kakor innehåller som bekant en hel del kalorier men ingen eller mycket lite näring. För den som tvekar att köpa margarin på grund av rädsla för tillsatser borde det ringa en liten varningsklocka vid åsynen av innehållsförteckningen på dessa livsmedel. Faktum är att dessa livsmedel kostar en hel del pengar också. Genom att istället lägga pengarna på frukt och nötter får du goda snacks som kroppen uppskattar.
 • Gör egna mellanmål och återhämtningsmål. Drickyoghurt gör du enkelt själv genom att skaka ihop hälften yoghurt och hälften mjölk i en flaska och sedan smaksätta med vaniljpulver, en skvätt saft, sylt, bärpuré. Gör din egen gainer att ta efter hård träning genom att mixa kvarg, mjöl/yoghurt, bär/frukt och eventuellt socker eller saft.

Vilka är dina bästa spartips?

Gör dina egna portionslaxbitarJordgubbsripple med nyttiga nötter och kvarg. Se över matkostnaderna och prioritera så att du gar råd med bra livsmedel.Baka ditt eget bröd – här jättegoda stekpannebröd som passar jättebra till wraps och tacos.

Ta gårdagens rester och släng på en pizza! Med en botten av grahamsmjöl, en lagom mängd fetaost istället för massor av fetare hårdost, och en bra sallad till så kan pizzan bli hälsokost.Mixa ihop din egen återhämtningsdryck.

10 svar till ”Så får du råd att äta bra”

 1. Jag läste den här artikeln i papperstidningen och blev verkligen superpeppad! Så bra skrivet, så bra beskrivet, och så enkelt det blev när de där självklara sakerna som jag själv aldrig tänkt kom på pränt!

  1. Annica Långvall profilbild
   Annica Långvall

   Hej TinaO! Tack så mycket, vad kul att du blev peppad! Lycka till med matekonomin, skriv gärna och berätta hur det går! Ha det fint 😀

 2. […] Off Så får du råd att äta bra – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 02/29/2012 Så får du råd att äta braÖrnsköldsviks AllehandaMed en […]

 3. […] about spartips issue #1 2012-03-01, 10:33 Så får du råd att äta bra – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 02/29/2012 Så får du råd att äta braÖrnsköldsviks AllehandaHär […]

 4. […] Pasta Recepten March 1st, 2012 Tweet SA tapas recepten ver du rad att Ata beha Surdegsbröd och långjästa brod är hälsosamma och Goda mannen det Finnen också mängder av recept för dig som vill ha ett enklare och snabbare Brod. Om det känns jobbigt och tråkigt, sa hjälps bij i Familjen eller Ryck med en god van och baka Nagra Olika … Lees meer op Örnsköldsviks Allehanda […]

 5. Fantastiska tips. Tack 🙂

 6. Många bra tips… som jag inte tänker på… men man borde. Det är ju trots allt inte bara bra för plånboken utan också för miljön. Vissa med säkerhet!

  1. Absolut, miljö, ekonomi och hälsa hänger ihop mer än man kan tro. Hoppas du fick nåt tips som du känner att du kan använda dig av!

 7. […] hälsokost – #1 Author: admin 29 februari, 2012 Så får du råd att äta bra – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 02/29/2012 Så får du råd att äta braÖrnsköldsviks AllehandaMed en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: