Nyttiga bananmuffins med havregryn och russin

Har ni sett den där reklamen om minskad alkoholkonsumtion, där arbetskamraterna i filmsnutten hetsar sin kollega att äta en kaka till fast han uppenbarligen inte vill? Budskapet är ”tänk om vi skulle tjata lika mycket om andra saker, som vi tjatar om alkohol?” Jag kan inte låta bli att skratta lite när jag ser den reklamen – för är det inte precis så det går till? Nog är väl trugandet kring kakbordet ett välkänt fenomens både bland vuxna som fikar tillsammans, och som hos ”välvilliga gamla mormorn” som vill att barnbarnen ska smaka på alla sorter.

Skämt åsido. För den som av hälsoskäl försöker att minska sin konsumtion av sötsaker kan det ibland finnas många hinder i vardagen att hoppa över. Alla som har jobbat på en arbetsplats där fikarummet dignar av godis och kakor för jämnan vet hur svårt det är att stå emot sötsuget under rasten på de långa arbetspassen. Även om det såklart finns plats för både kakor och hälsosam mat i de flestas kosthållning, så blir det lätt för mycket om både vardagen och helgens mellanmål blir i form av kakor. Det är inte så lätt att stå emot när fikabordet dukas med sju sorters småkakor eller en maffig chokladkaka, och ibland kan det vara svårt att få acceptans när man säger nej till fika. ”men ska du inte smaka en liten bit?”. Av välvilja trugas det kakor runt fikabordet i landet, och för den som vill minska sin konsumtion av sötsaker kan detta bli ett problem.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: det bör inte finnas någon förbjuden mat, men allt med måtta – ät allt men inte alltid. Självklart ska man kunna ta en kaka till kaffet om man är sugen. Det gäller bara att få kontroll över matsituationen och kunna känna igen signalerna: är jag sugen på en kaka, eller är jag hungrig, kanske har jag sovit för lite och blivit sötsugen av det – eller äter jag för någon annans skull? Jag tycker att många av oss skulle kunna vara bättre medmänniskor genom att stödja andra i sina beslut att ändra sina vanor. Det handlar om respekt, acceptans och medmänsklighet. På så sätt kan folk tacka ja till fikabrödet – om de själva vill och är sugna, istället för av vana och socialt tvång.

Fikat behöver inte alltid vara sötsliskigt heller. Själv gillar jag den gyllene kombinationen av nyttigt och gott. En matig muffin med grovt mjöl och frukt som smaksättning kan vara en uppskattad variation till ”gofikat” på eftermiddagen och ett steg mot hälsosammare vanor i vardagen. Baka dessa och överraska kompisarna på jobbet med muffins som både är goda och nyttiga. De går snabbt dessutom snabbt och enkelt att göra.

Jag har personligen aldrig gillat när bananerna blir för mogna, jag vill ha dem på gränsen till gröna, hellre träiga än övermogna faktiskt. Det där med hur man vill ha sina bananer är väldigt individuellt har jag upptäckt – ungefär som att vissa vill ha löskokta ägg medan andra vill ha hårdkokta. Till de här muffinsen kan man hur som helt använda de där bananerna som har blivit lite för mogna. Släng mindre mat och spara på både miljön och slantarna i plånboken!

Nyttiga bananmuffins med havregryn och russin

Blir ca 6-8 muffins. Superenkla att göra och passar som både mellanmål och ”gofika”. Byt gärna ut smör och mjölk emot veganska alternativ, t ex havredryck, för en mjölkfri muffins som passar till fler. Russinen går att byta ut emot annan torkad frukt/bär.
1,5 dl (fiber)havregryn
1,5 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk smör- och rapsoljeblandning, eller smält smör
1 ägg
1,5 dl mjölk (går även med naturell lätt yoghurt)
2 bananer
1 dl russin

+ ev extra matfett för att smörja muffinsplåt om du inte har muffinsformar

    • Värm ugnen till 225 grader. Ta fram en muffinsplåt och ev. 6-8 st muffinsformar. Smörj annars muffinsplåtens formar.
    • Mosa bananerna och blanda alla ingredienser till en smet.
    • Klicka ut smeten i muffinsplåten/formarna.
    • Grädda muffinsen längst ned i ugnen i ca 15- 20 minuter, beroende på hur effektiv din ugn är.