Nyttiga bananmuffins med havregryn och russin

Har ni sett den där reklamen om minskad alkoholkonsumtion, där arbetskamraterna i filmsnutten hetsar sin kollega att äta en kaka till fast han uppenbarligen inte vill? Budskapet är ”tänk om vi skulle tjata lika mycket om andra saker, som vi tjatar om alkohol?” Jag kan inte låta bli att skratta lite när jag ser den reklamen – för är det inte precis så det går till? Nog är väl trugandet kring kakbordet ett välkänt fenomens både bland vuxna som fikar tillsammans, och som hos ”välvilliga gamla mormorn” som vill att barnbarnen ska smaka på alla sorter.

Skämt åsido. För den som av hälsoskäl försöker att minska sin konsumtion av sötsaker kan det ibland finnas många hinder i vardagen att hoppa över. Alla som har jobbat på en arbetsplats där fikarummet dignar av godis och kakor för jämnan vet hur svårt det är att stå emot sötsuget under rasten på de långa arbetspassen. Även om det såklart finns plats för både kakor och hälsosam mat i de flestas kosthållning, så blir det lätt för mycket om både vardagen och helgens mellanmål blir i form av kakor. Det är inte så lätt att stå emot när fikabordet dukas med sju sorters småkakor eller en maffig chokladkaka, och ibland kan det vara svårt att få acceptans när man säger nej till fika. ”men ska du inte smaka en liten bit?”. Av välvilja trugas det kakor runt fikabordet i landet, och för den som vill minska sin konsumtion av sötsaker kan detta bli ett problem.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: det bör inte finnas någon förbjuden mat, men allt med måtta – ät allt men inte alltid. Självklart ska man kunna ta en kaka till kaffet om man är sugen. Det gäller bara att få kontroll över matsituationen och kunna känna igen signalerna: är jag sugen på en kaka, eller är jag hungrig, kanske har jag sovit för lite och blivit sötsugen av det – eller äter jag för någon annans skull? Jag tycker att många av oss skulle kunna vara bättre medmänniskor genom att stödja andra i sina beslut att ändra sina vanor. Det handlar om respekt, acceptans och medmänsklighet. På så sätt kan folk tacka ja till fikabrödet – om de själva vill och är sugna, istället för av vana och socialt tvång.

Fikat behöver inte alltid vara sötsliskigt heller. Själv gillar jag den gyllene kombinationen av nyttigt och gott. En matig muffin med grovt mjöl och frukt som smaksättning kan vara en uppskattad variation till ”gofikat” på eftermiddagen och ett steg mot hälsosammare vanor i vardagen. Baka dessa och överraska kompisarna på jobbet med muffins som både är goda och nyttiga. De går snabbt dessutom snabbt och enkelt att göra.

Jag har personligen aldrig gillat när bananerna blir för mogna, jag vill ha dem på gränsen till gröna, hellre träiga än övermogna faktiskt. Det där med hur man vill ha sina bananer är väldigt individuellt har jag upptäckt – ungefär som att vissa vill ha löskokta ägg medan andra vill ha hårdkokta. Till de här muffinsen kan man hur som helt använda de där bananerna som har blivit lite för mogna. Släng mindre mat och spara på både miljön och slantarna i plånboken!

Nyttiga bananmuffins med havregryn och russin

Blir ca 6-8 muffins. Superenkla att göra och passar som både mellanmål och ”gofika”. Byt gärna ut smör och mjölk emot veganska alternativ, t ex havredryck, för en mjölkfri muffins som passar till fler. Russinen går att byta ut emot annan torkad frukt/bär.

1,5 dl (fiber)havregryn
1,5 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk smör- och rapsoljeblandning, eller smält smör
1 ägg
1,5 dl mjölk (går även med naturell lätt yoghurt)
2 bananer
1 dl russin

+ ev extra matfett för att smörja muffinsplåt om du inte har muffinsformar

  • Värm ugnen till 225 grader. Ta fram en muffinsplåt och ev. 6-8 st muffinsformar. Smörj annars muffinsplåtens formar.
  • Mosa bananerna och blanda alla ingredienser till en smet.
  • Klicka ut smeten i muffinsplåten/formarna.
  • Grädda muffinsen längst ned i ugnen i ca 15- 20 minuter, beroende på hur effektiv din ugn är.


33 svar till ”Nyttiga bananmuffins med havregryn och russin”

 1. Hej goda muffins blev det! Jag undrar hur många kalorier det är i en?
  Kan man äta en som frukost, rätt smidigt med allt i ett 😊

  1. Hej Marianne! Jag har inte näringsberäknat dessa muffins i dagsläget så antalet kalorier kan jag inte svara på just nu. Man kan absoluta äta dem som frukost! Det blir både gott och näringsrikt med både fullkorn, frukt, protein osv. Man kan dock med fördel servera någonting till om man är hungrig på morgonen. Ha det fint!

 2. […] Bananmuffins med havregryn Recept: Här […]

 3. Hur många muffins är denna sats för? Och kan man skippa russin och sätta dit annat eller bara ta bort dom?

  Med vänlig hälsning,
  Jeanette 🙂

  1. Hej Jeanette! 6 st muffins blir det. Visst kan man skippa russinen eller byta ut dem!

 4. Hej Annica!

  Hittade till din sida via en länk på MSN. Intressant att du är både legitimerad dietist OCH matnörd. Jag är INTE det förstnämnda men däremot det senare – matnörd.

  Att svenska folket ökar i vikt mer o mer (per person alltså) är ju bara beklagligt. Om det sedan beror på att vi äter mer onyttigt idag än vad vi gjorde för ex 25. 50 eller 100 år sedan eller om det beror på att vi rör oss mindre har jag ärligt talat ingen uppfattning om. Jo, det har jag förresten. När jag var barn fick jag på sin höjd en 33 cl läsk i månaden o till maten drack jag mjölk. Kidsen idag häller i sig flera liter Coca Cola varje dygn o det säger sig självt att inte det är nyttigt.

  Själv har jag ett problem. Jag går INTE UPP i vikt. Läkarna säger att det beror på att jag har en effektiv ämnesomsättning. Äter nästan ett kilo kokt potatis varje dag, dricker minst 2 liter röd 3% mjölk o lägger alltid smör o fin ost på mackan. Mackan som alltid är av grövre typ som ex rågbröd. Har aldrig i hela mitt liv satt min fot på ett gym men rör mig rent allmänt mycket. Promenerar minst 1 mil varje dag o cyklar några mil varje dag under den varmare årstiden.

  Avslutningsvis – dina bananmuffins låter väldigt goda… ska baka dom… men en fråga – du har möjligtvis inget recept på några som är lite mer fett i? Fiberhavregryn o grahamsmjöl låter för övrigt mycket bra. Fast jag tror jag byter ut margarinet mot smör. 🙂

  Ha en bra dag!

  Mvh,
  videofotografen

  1. Hej! Ja det är ofta mycket fokus på hur man går ned i vikt men har man det motsatta problemet finns det inte lika mycket tips. Jag har skrivit lite tidigare på bloggen om det här https://dietistannica.com/2012/01/21/lasarfraga-oka-i-vikt-pa-ett-halsosamt-satt/ Du kan ju kolla om du hittar nåt som kan passa dig där.

   Om du vill ha muffins med mer fett i kan du använda det där receptet men tillsätta lite mer fett, smör eller rapsolja kanske om margarin inte är din grej. Här har du annars ett recept på mandelmuffins med choklad, de blir riktigt saftiga och innehåller bra fett från mandel. Dessutom är de glutenfria.

   Du skulle även kunna testa att göra ett vanligt muffinsrecept men byta ut mjölet mot grövre sorter, och kanske byta ut en de av smöret emot rapsolja. Så brukar det gå till när jag pysslar i köket, muffins är bra att experimentera med för det är svårt att misslyckas tror jag 😉

   Ha det riktigt gött!
   mvh Annica

 5. Hej! Har precis gjort och ätit dessa supergoda muffins. Gjorde dem i silikonformar och det var jättelätt att få ut dem ur formarna, hett tips! 🙂

  1. Perfekt idé då de annars tenderar att fastna lite. Kul att du gillar dem! 😀

  2. Perfekt idé då de annars tenderar att fastna lite i pappersformar. Kul att du gillar dem! 😀

 6. Kan man byta ut russinen mot blåbär tro? Tänkte att det ger en fräsch smak och jag är inte så förtjust i russin 🙂

  1. Hej! Jag testade att byta ut russinen till blåbär och jag tycker tyvärr de blev lite blöta. Om du vill testa så kan du minska något på vätskan 🙂

 7. Hej!

  bakade dem häromdagen, både min son (2år) och jag älskar dem!
  Mina fastnade också, men då körde jag dem in i ugnen igen med bara undervärme i några minuter till. Perfekt! 🙂

  1. Vad roligt!!! Tack för tipset, det ska jag testa!

 8. Hej!

  Jättegoda muffins men vad gjorde jag för fel när dem fastnade i lösa muffinsformar? Skulle jag ha penslat den med lite olja!?
  /anna

  1. Hej! Vad kul att du tyckte om dem!
   För mig har de också fastnat i formarna, det beror nog på att de innehåller mindre fett än vanliga muffins. Det är likadant med alla mina ”nyttiga” muffins, de vill gärna fastna.
   För mig har de gått bra att ta ur formarna när de svalnat ordentligt. Testade du det? Du kan också göra som du sa och pensla, det är ju dock lite pillrigt. Jag brukar ofta använda en muffinsplåt som jag först smörjer och så häller jag smeten direkt i formen, då lossnar de lätt och man slipper köpa pappersformar också.

   Vänliga hälsningar från Annica

 9. […] jag använde som rund är hämtat ifrån bloggen Matsmart) 0.000000 0.000000 Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like this. Postat i […]

 10. Å, jag som har övermogna bananer! Ska absolut testa, kanske man kan ha i solroskärnor också eller hackad mandel..

  1. Hoppas du gillar dem Alexandra!

 11. Hej

  Superbra sida..har nyss tryckt i mig en av dina bananmuffins..och den va både god och mättande..jag hade bara fullkornsdinkel hemma, men det funkade lika bra. Resten av muffinsarna tar jag med till jobbet.

  Hit kikar jag nog in lite mer..kramen

  1. Hej! Tack så mycket, vad roligt att du gillar bloggen, och mina favoritmuffins 🙂 Välkommen hit igen!

 12. […] och dreglar över bilder på all god mat och alla goda recept som finns på nätet. Fastnade för det här receptet som jag ska baka när jag kommer […]

 13. Hej! Vilka goda muffins det blev! 4 dussin till förskolan blev det inför födelsedagsfirandet.

  Barnen och personalen frågade efter receptet 😉

  Tack så mycket!
  Väldigt härligt att laga också. Jag hade bara en panna och förberedd nästa smeten medans den första var i ugnen. Höll dock isär torra ingredienser från resten tills sista sekunden så att bakpulvern inte kom igång för tidigt.

  1. Och förresten, med dubbelsats gick det jättebra att x2 allting, inkl äggen.

  2. Hej, vad roligt att höra att du testat receptet och att det inte bara var jag som tycker de är goda och lättlagade 😉 och särskilt roligt att barnen tyckte de var goda fast de är av den ”nyttigare” sorten!
   Ha det fint!

 14. Tack för receptet! Så himla goda blev dom och känns skönt att kunna unna sig med gott samvete 🙂

  1. Åh vad roligt att du gillar dem! Njut med gott samvete 😉

 15. kan man äta en sån här som återhämtning efter träning? De såg så himla gooa ut 🙂

  1. Hej Åsa! Du kan absolut äta dem efter träning! De innehåller ju både bra kolhydrater och bra protein. Jag rekommenderar ett glas mjölk tillsammans med en muffin. Då får du i dig 12 g protein och 40 g kolhydrater. Kör du ett hårt pass kan du komplettera med något kolhydratrikt, som till exempel lite mer russin, för att fylla på musklernas kolhydratförråd. Bon apétit!

 16. mmm, måste testas!! 🙂

 17. ohh kom på, har du nått scones-tips? Älskar att experimentera med scones & tänkte att du kunde vara rätt person att fråga!

  1. Hehe! Jag bakar sällan scones så jag har tyvärr inte något speciellt recept på lager, men nu när du sa det blev jag sugen på att prova att baka några! Ska fila på det ;D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: