Mellanmålstips: keso med bär

Mellanmålen är oh så viktiga för att hålla orken på topp, för att få plats med all näring kroppen behöver på en dag, för att hålla en jämn blodsockerkurva under dagen och därmed slippa sötsuget på kvällen. Att äta regelbundna måltider med frukost, lunch, middag och två-tre mellanmål är ett sätt att jobba med kroppen istället för emot den. Kroppen gillar regelbundenhet.

En frukt kan ensam utgöra ett av mellanmålen om du inte är jättehungrig eller om det snart är dags för lunch eller middag, men ofta behöver vi lite mer för att stå oss ett tag. Då kan det vara bra att tänka på att mellanmålet ska innehålla både kolhydrater, fett och protein. Fett och protein gör nämligen att du håller dig mätt längre, och de behövs såklart i kroppen båda två. Kolhydrater, som är ett jättebra bränsle för framförallt musklerna och hjärnan, kommer ofta förpackade i näringsrika livsmedel som frukt, bär, grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter. Fibrerna i den här typen av mat gör susen för mage, hjärta och kärl, och ger en mättnadskänsla på grund av att de fyller ut magen.

Dagens mellanmålstips: keso med bär eller frukt. Keson bidrar med protein och fett, och kolhydraterna kommer från frukten. På köpet får du massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Har du kyl- och frysmöjligheter på jobbet? Ta med en stor förpackning keso och en förpackning med blandade frysta bär och förvara på jobbet, så har du alltid tillgång till ett bra mellanmål.

16 svar till ”Mellanmålstips: keso med bär”

 1. Det här innehåller ju dock väldigt lite fett eftersom keso som mest innehåller endast 4% och frukt och bär väldigt lite. Jag brukar vispa grädde och blanda i ihop med lite vaniljpulver (äkta, inte vaniljsocker) och blanda med hallon. Orkar man ställa blandningen i frusen en halvtimme och hacka upp en kiwi till så blir det ännu godare 🙂

 2. Ann-Kristin Brejcha profilbild
  Ann-Kristin Brejcha

  Tärnad apelsin, russin och keso blir ett supergott mellanmål. Min sambo brukar fixa det åt mig. Då jag måste ta ganska höga doser kortison blir jag snabbt sugen på något och detta är ju både nyttigt och gott.

  1. Det lät som en lite julig kombination såhär i december, gott gott! Apelsinerna är ju gudomliga nu.

 3. Ann-Kristin Brejcha profilbild
  Ann-Kristin Brejcha

  Tärnad apelsin och russin blandat med keso är supergott och saftigt! Min man fixar det till mig som em-mellanmål/Anki

 4. Hej! Jag är en 16-årig tjej som rör på mig ungefär 4-5 ggr i veckan. 3 konditonspass och 1-2 styrkepass.

  Min fråga är: Hur många deciliter (yoghurt/kvarg/fil/mjölk) får jag max äta per dag?

  Ett exempel: Startar dagen med 2 dl yoghurt med musli och en macka till.
  Lunch..
  Mellanmål… Kan jag äta en hel kesella burk eller 1,5 dl yoghurt med bär?

  1. Hej Tove!
   Mjölkprodukter är bra källor till många vitaminer, mineraler och en naturlig och god källa till protein för den som styrketränar.
   Man rekommenderar 5 dl mjölk, fil, eller yoghurt per dag, för att man ska få i sig det kalcium som behövs för att bygga upp och behålla benstommen. Om man äter ett par skivor ost så kan det räknas som en dl.

   Att få i sig kalcium är särskilt viktigt i din ålder, eftersom man fram till ca 25-årsåldern bygger upp sin benstomme. Efter det har man nått sin ”peak bone mass”, sin egen högsta benmassa, och därefter gäller det att behålla benstommen då den börjar bli tunnare naturligt. Har man inte byggt upp en bra benstomme till 25-årsåldern så ökar risken för benskörhet senare i livet, eftersom man har ”mindre att ta av”.

   Så rent konkret, du kan absolut äta som du beskriver, det är bra och näringstäta mellanmål för en ung tränande tjej! Det innebär heller absolut ingen fara om du får i dig mer mjölk/yoghurt än så, men självklart bör du äta annat än bara mjölkprodukter under dagen 🙂

   Hoppas du fick svar på din fråga! Kika gärna på ”kost och träning” i bloggen!

 5. Magnus Assarsson profilbild
  Magnus Assarsson

  Supergott, blandade med lingonsylt. Tack för all inspiration!

  1. Åh, lingonsylt! Det har jag aldrig provat, får bli det efter träning någon gång snart! Tack själv!

 6. Hej!
  Tack för alla dina tips, gillar verkligen din blogg.
  En dag snart i framtiden ska jag försöka följa dina recept en vecka eller så! 🙂
  I ett svar du skrev undrade du var jag var i från, å jag slaravde med att svara 🙂
  Kommer från Solleftå, grannstaden! 🙂 Men bor i linköping sedan några år!

  1. Tack så mycket! Du kan ju börja med ett recept åt gången så blir det inte ett sånt projelt 😀

   Sollefteå, mysigt ställe! Hur trivs du i linköping?

 7. Åh, keso med bär/frukt är mitt bästa mellis (delad förstaplats med ägg!). Nu när jag jobbar natt är keso&tärnat päron med kanel ett stående kl 5-mål, och när jag äter det efter ett träningspass blir det ofta med banan och lite hackade nötter. Tack för all träningsmatsinspiration förresten, toppenbra tips verkligen! Och bananmuffinsen ska jag baka senast måndag.

  1. Gott gott! Banan, keso och nötter brukar jag också äta rätt ofta, så otroligt god kombination. Jätteroligt att du blivit inspirerad, tack själv! Lycka till med muffinsen 😀

 8. Åh. detta ska jag testa !!!!!!!! Äter massa bär och som oftast keso varje dag, men aldrig tillsammans. Kanske en hit jag missat, vem vet =)

  1. Åh, ja då har du missat något! Hoppas det faller dig i smaken 😀

 9. […] (pressmeddelande)Maten tillagas på färska eller frysta råvaror, på låg temper Mellanmålstips: keso med bär – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 03/09/2012 Örnsköldsviks AllehandaMellanmålstips: keso med […]

 10. […] (pressmeddelande)Maten tillagas på färska eller frysta råvaror, på låg temper more… Mellanmålstips: keso med bär – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 03/09/2012 Örnsköldsviks AllehandaMellanmålstips: keso med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: