”Dålig karaktär” och skuldkänslor

Personligen bakar jag sällan ”sött” hemma. Har jag kakor och sånt hemma är det lätt att det slinker ned en bit här och en bit där när jag kommer hem från jobbet och är trött och hungrig. Vi har dessutom bara ett litet frysfack, så jag prioriterar att få plats med maten där. Jag brukar ta några nötter eller torkad frukt på vardagarna om jag känner att jag behöver något snabbt. Man står sig längre på nötter och frukt än på kakor, dessutom bidrar de inte bara med energi utan också med vitaminer, mineraler, fibrer, bra fetter  – sånt som kroppen vill ha. Istället för tomma kalorier fyller jag på förråden med bra grejer.

Har du svårt att låta bli kakor och godis fast du försöker motstå, så är mitt bästa tips att helt enkelt inte ha det hemma – och handla inte när du är hungrig. När blodsockret sjunker snabbt och vi blir hungriga skriker hjärnan åt oss att snabbt leta efter något som kan höja blodsockret – och hjärnan vet att det är snabba kolhydrater som är hårdvaluta! Då åker det lätt ned saker i matvagnen som inte var tänka att hamna där.

Jag har många gånger hört människor skuldbelägga sig själva och säga att de har ”dålig karaktär” för att de inte klarar av att stå emot frestelser. Jag vill så gärna säga till alla er som känner igen er i detta: det handlar inte om att just du har dålig karaktär, det handlar om våra överlevnadsinstinkter som säger åt oss att undvika svält till varje pris. Det är inte lätt att hitta rätt och veta hur man ska äta i dagens virrvarr av dieter, den ena tokigare och plågsammare än det andra. Klart man blir förvirrad!

Jag vill dock påstå att alla kan hitta rätt till slut. Det gäller att jobba med kroppen istället för emot den, att förstå sig på det här med hunger och mättnad, lyssna på sin kropp.  Att äta långsamma kolhydrater, äta många små regelbundna måltider med bra balans av fett, protein och kolhydrater är ett sätt att jobba med kroppen istället för emot den, och hitta det där tillståndet där kroppen är nöjd och du får ”stark karaktär”. Det är inte busenkelt, men det går!

När jag bakar och lagar mat hemma blir det alltså oftast matigare saker som surdegsbröd. Sockerbagaren får istället bjuda mig på det bästa dom har! Jag älskar att gå med några vänner på café, stå och välja bland alla godsaker och äta något riktigt gott och gärna vackert. Scones med cream cheese och marmelad, chokladmuffin, goda smörgåsar, Devil’s cake, cheesecake… vad är jag sugen på? Jag är något av en multitasker, ”många bollar i luften” så att säga, och gör ofta saker i ett högt tempo. Jag trivs när det händer saker, men tyvärr har jag en dålig vana att ta med det tempot in i måltiden. När jag sitter där på lördagen med människor jag älskar så försöker jag slå ned på tempot, njuta av varenda smakbit i lugnt tempo och vara i nuet. Det blir mer än bara söt smak på tungan, det blir en social upplevelse att sitta där och prata, dricka kaffe och fika. Så slå av på takten du med, njut när du äter din kaka på lördagen. Kasta bort allt vad dåligt samvete och ångest heter – en kaka ibland är hälsosamt för själen.

5 svar till ””Dålig karaktär” och skuldkänslor”

 1. […] vitaminer – #1 Author: admin 11 mars, 2012 Dålig karaktär” och skuldkänslor – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 03/11/2012 Örnsköldsviks AllehandaDålig karaktär” och […]

 2. Så kloka ord =) Mycket bra !!!!!!

 3. Hej Hej, Vilket bra inlägg… om man äter nyttigt och tycker det är äckligt och hatar de så ska man strunta i nyttigheterna… tror inte det är hälsosamt att tviinga i sig något.
  Jag äter inte kakor och såna söta saker… det jag är besatt av är chips. När de knastrat så härligt i munnen. =) Men det är också mitt treat som jag förtjänar ibland.

  Kram

  1. Mat ska vara gott 😀 Klart man ska hitta ett sätt att äta som både är gott och nyttigt, inte tvinga i sig saker som man mår dåligt av, det finns ju så mycket mat att välja på. Absolut ska vi äta våra chips, kakor, choklad eller ta ett glas vin ibland! Det är det där man äter på vardagarna som spelar störts roll för kroppen.

   kramar!

 4. […] Off Dålig karaktär” och skuldkänslor – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 03/11/2012 Örnsköldsviks AllehandaDålig karaktär” och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: