Planera för en smidigare och hälsosammare vardag

Jag gillar att börja en ny vecka med lite ordning och reda på matfronten. Jag sitter och njuter av ett underbart jäsbröd av skållat rågmjöl som jag tog ut ur ugnen igår precis innan jag gick och lade mig. Ett bröd har hamnat i frysen.

Måndag är ju ett slags nystart. ”Jag börjar på måndag”. Vi går in i veckan med goda intentioner att vara hälsosamma, äta regelbundet och laga riktig mat. Men någonstans stöter vi på problem: måndag eftermiddag kommer vi hem, alldeles förbi av trötthet efter en hård dag på jobbet. Det finns ingen mat hemma, så det blir något helt annat än vad vi tänkt oss från börjar: färdigmat. Det blir ingenting över till matlådor, så på tisdag går vi ut och äter. Vi landar på en kebabtallrik till lunch.  Veckan är igång men har inte fått den start vi hade tänkt oss.

Ofta är problemet inte att vi inte vet vad vi borde äta och hur, utan att vardagen kommer emellan. Bästa sättet att komma runt det här är faktiskt planering. När jag har ett problem som jag vill ta itu med försöker jag alltid att ”ringa in” det först. Medvetenhet är första steget mot förändring. Ta dig tid och fundera en stund. Känner du igen dig i problemet jag beskriver, eller är det någon annanstans i din vardag där det inte blir som du tänkt dig?

Låt sedan till exempel söndag kväll vara din ”planeringsdag”:

  • planera veckans matsedel och handla hem ingredienser
  • baka bröd och frys in om du har möjlighet
  • släng ihop några hemgjorda återhämtningsbars att ta efter träningen
  • gör en veckosallad av vitkål och morötter så har du sallad färdigt.
  • Gör en stor sats av någon bra vardagsrätt, till exempel köttfärsås och fullkornstagliatelle, som du gör några matlådor av och fryser in. Då har du en nödlösning färdig.

Till middag igår gjorde vi en stor sats med köttfärssås som gav ett par matlådor till lunch idag, samt en låda med köttfärs som räcker till middag någon dag i veckan när orken eller tiden inte räcker till. Köttfärssåsen blir billigare, nyttigare och mer smakrik om du tillsätter lite rotfrukter, lök, krossade tomater, och kanske lite bönor eller linser om lusten faller på. Igår hade jag 500 g köttfärs, 2 stora rivna morötter, 2 rivna palsternackor, 2 burkar krossade tomater, 1 gul lök, vitlök, och kryddor.

Lägg en stund på söndagen åt att planera veckan, så får du en smidigare och hälsosammare vardag och mer kvar i plånboken att spendera på en fin lördagsmiddag.

2 svar till ”Planera för en smidigare och hälsosammare vardag”

  1. Har du inga mattips för hur man ska ladda med mat, inför ett lopp. Exempelvis inför Lidingöloppet, 30 km !!!!!!????

    1. Hej Mari, jag ska kolla på det lite och återkomma med några tips om hur man kan tänka. Om du gillar löpning kan jag förresten rekommendera min bästa väns blogg, http://fuelforlife.webblogg.se/. Hon är också dietist, men även utbildad löptränare och skriver mycket om löpning, kanske något du skulle gilla. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: