Motivation till förändring – så lyckas du förbättra din livsstil

#hållbarhälsa2015

Vare sig du vill gå ned i vikt, börja äta mer grönsaker, dricka mindre kaffe, träna mer, sluta ta bussen och cykla istället eller promenera mer, så handlar det om en förändring av din livsstil. Nya vanor skapas inte på en dag. För att dina nya vanor ska bli en del av din personlighet och din vardag så behöver du behålla den förändring du gör över en lång tid. Ju längre tiden går desto lättare kommer det troligtvis att bli, eftersom dina nya vanor har blivit en del av vem du är och vad du gör.

”Hårdbanta” – eller förändra dina kostvanor långsiktigt?

Det här med att gå på dieter ligger nära till hands som exempel. Vissa dieter kan leda till en snabb viktnedgång utan att för den skull bestå av långsiktigt hälsosamma matvanor. Kanske får du snabba resultat av vissa dieter, men frågan är: kan du leva så resten av livet? Om du väljer att gå på en kortsiktig diet är risken stor att du kommer att återgå till din startvikt inom en ganska snar framtid, eftersom grundproblemet finns kvar när du slutar din diet. Efter ett par år är du tillbaka på ruta ett. ”Jojobantning” som detta ofta kallas leder av olika anledningar oftast till att man dessutom lägger på dig några extra kilon. Du går alltså för det allra mesta upp i vikt av att gå på kortsiktiga dieter.

Om du istället gör små förändringar i din kost, ringar in problemen som gör att du går upp i vikt, så kommer du att långsamt gå ned i vikt, eller vara viktstabil. Det kanske går långsammare, men sett över en längre tidsperiod så är det effektivare. Som att bygga en stabil grund till ditt hus.

När du bestämmer dig för att göra en långsiktig förändring, oavsett om det handlar om vikt, rökning, alkohol, kaffedrickande eller träning, så ligger nyckeln i att hitta en inre motivation som driver dig genom hela förändringen och hjälper dig att behålla den.

Så hur åstadkommer man det? Hur behåller man motivationen att äta bra eller röra på sig, att fortsätta sträva? Hur håller man fast vid sina nya vanor när man äntligen lyckats nå sitt mål?

Vad som motiverar en människa är högst individuellt och därför går det inte att i en text tala om vad som just passar dig, men jag vill ge dig mina tips på vägen till att ta reda på vad som motiverar just dig att fortsätta sträva mot ditt mål!

Varför vill jag förändras?

Den första frågan är: varför vill du göra en förändring? Ta fram ett papper och dela det i två halvor.
• På den ena sidan skriver du ned vad det är i din situation som gör att du vill förändra dig. Det kan vara t ex hälsomässiga skäl, att kläderna sitter trångt, att du sover dåligt eller liknande.

• På den andra sidan skriver du ned vad du har att vinna på en förändring, exempelvis att du kommer bli piggare, orka leka mer med barnen, sova bättre. Skriv ned både kortsiktiga och långsiktiga effekter. Det viktiga är att du skriver ned saker som verkligen känns viktiga för dig själv och som har en verklig betydelse för ditt liv. Det ska inte bara vara ord på ett papper.

Nu kan du se på papperet varför du gör denna förändring. Spara papperet och ta fram det när det känns som att du tappat fokus.


2. Vilka hinder har jag framför mig och hur ska jag komma förbi dem?

• Förändring är inte alltid enkelt. Du kommer att stöta på hinder på din väg. Att motstå fikabrödet vid 14-fikat, att ta sig ut på promenad trots dåligt väder, att minska på kaffet trots att mötena på jobbet är så långa och kaffet så gott.

• Frågan är vad du ska göra när du stöter på dessa hinder! Fundera ut vad som brukar kännas svårt för dig själv, vilka hinder du kan stöta på, och tänk ut ett sätt att tackla problemet. Köpa varma gosiga kläder, välja grönt te eller koffeinfritt kaffe p kvällen för att sova bättre, äta regelbundna mellanmål för att minska sötsug osv.

3. Vilka styrkor har jag som kommer hjälpa mig att lyckas?

Lika sant som att det finns hinder på din väg, så finns det styrkor i dig som kommer ta dig igenom detta! Se dig själv i spegeln och tala om för dig själv varför just du kan klara detta. Du kanske är envis, strukturerad, har finsk sisu, är jättebra på att laga mat. Boosta din självkänsla!

 • Skriv upp dina styrkor på ett papper och spara det.


4. Kan jag ta hjälp av någon runt mig?

Vissa förändringar kan vara svåra att genomföra själv, t ex att börja äta mer vegetariskt om resten av familjen inte vill det, eller att börja promenera på lunchen medan alla andra sitter och dricker kaffe. Hör dig för! Kanske finns det någon runt dig som också vill göra samma förändring! Att ha stöd runt sig kan vara guld värt. Om ingen är beredd att göra samma förändring kan de ändå få större förståelse för din nya livsstil om du talar om vad du håller på att förändra och varför. Förklara att det är viktigt för dig, och be om stöd och förståelse! Kanske finns det någon i din närhet som har funderat på samma sak som du. Stöd varandra!

Ibland kan man också behöva ta hjälp från någon kunnig inom området. En dietist, en PT, en psykolog, en sjukgymnast – fundera på vad vilken kunskap du behöver.

 

5. Hitta din inre glädje och motivation genom positivt tänkande

Det finns olika typer av motivation. Du kan vara motiverad att gå ned i vikt, men eftersom det tar ett tag att få resultat så är det lätt att tappa motivationen att göra något just idag.

Jag vill springa så att jag går ned i vikt –>Det skulle vara roligt att springa en stund, och så blir jag pigg efteråt!
Genom att hitta en glädje i det du gör för din förändring just idag kan du hitta en inre motivation som följer dig hela tiden. Det är lätt att annars bli frustrerad och tappa motivationen. Vänd dina negativa tankar till positiva tankar. Försök att fokusera på det positiva!


Jag får inte dricka kaffe –> Det ska bli gott med en kopp thé!


6. Sätt upp mål och delmål

Att sätta upp ett mål kan ofta vara hjälpsamt. Ett mål ska vara SMART: specifikt, mätbart, du ska kunna acceptera det. Det ska vara realistiskt och det ska vara tidsbegränsat.
”Jag ska springa snabbare” omformuleras till ”Jag ska förbättra min tid på 5 km-slingan med 5 minuter till den första juni”.
Bryt ned målet till olika delmål. Då kan du se de små förbättringarna. Ett delmål kan då vara 2 minuter inom två månader, eller liknande.
När du uppnått ett mål, hitta ett nytt! Gå med i utmaningar på bloggar, ställ upp i tävlingar om det passar dig!

7. Belöning

Att belönas sig själv när man gjort något bra kan öka motivationen. Hitta gärna på nya sätt att belöna dig själv! Belöningar kan vara stora och små! Vad just du ska ha som belöning kan bara du svara på.

• Köp nya kläder
• Gå en rolig kurs
• Ligg en stund på spikmattan med tända ljus
• Läs en bra tidning
• Laga din favoriträtt
• Åk på en resa
• Tillbringa en hel dag med en kompis på gymmet och kör roliga pass.

Kom ihåg att belöna dig själv för att du lyckats bibehålla dina reslutat också, inte bara när du just uppnått dem! Det finns många som kan hjälpa dig på vägen mot förändring, men det är du själv som ska ta kontrollen över ditt eget liv. Lycka till!

yoga handstand lida naturreservat dietist annica långvall

Jag hoppas att du har fått tips på vägen som kan hjälpa dig att må bättre enligt dina egna förutsättningar. En av de mest lyckade förändringarna jag själv har gjort är att sluta dricka kaffe på kvällarna. Jag sover så ofantligt mycket bättre nu.

7 svar till ”Motivation till förändring – så lyckas du förbättra din livsstil”

 1. Fantastisk sida! finns du på facebook?

  Mvh,
  Mathilda

  1. Hej! Tack så mycket, vad roligt att du gillar den! Jajamän Matsmart finns på facebook, välkommen! 🙂

 2. Hej Annica! Jag måste också ta o ge dig beröm för det jag just läste…

  Jag är en tjej på 19 år som har haft ätstörningar och svårt att hålla balans med kosten fram och tillbaka under flera år nu. Har gått ner lite i vikt igen, men bara precis lagom och vill gärna behålla denna vikt så att jag slipper gå upp massa kilon igen och drabbas av ytterligare ätstörningar.

  Jag är därför tacksam över ditt inlägg då jag äntligen förstått att det inte bara handlar om vad man äter i 2 veckor framåt, utan det handlar om vad man äter livet ut. Samt HUR man äter… Jag har aldrig riktigt förstått mig på detta med fasta måltider och mellanmål, då jag inte blev uppfostrad med denna livsstil. Men efter att ha läst om detta på ca 120 000 olika sidor så förstår jag att jag har blivit nedröstad med mina konstiga bantings-teorier…
  / En tjej som är på bättringsvägen! Tack 🙂

  1. Tack för din fina kommentar! Jag önskar dig all lycka och välgång på färden mot balans. Det kan ta ett tag att hitta dit men det är värt det så fortsätt kämpa och analysera och fundera över information du får. Det finns många dubbla budskap och mycket skit i media, så att säga, så man kan behöva en stark lampa för att skilja ut vad som är vettigt att lyssna på.

   Stor kram och lycka till! 😀

 3. Oj oj, detta var bland det bästa jag läst på länge. Otroligt eftertänksamma och kloka ord. Skulle jag kunna få låna denna text till min blogg, och självklart länkar jag din blogg?! Detta måste alla läsa….

  kraaaam

  1. Tack Mari, vad roligt att du gillade inlägget! Det går bra, du får gärna låna texten om du länkar 😀
   Ha en fin dag!

 4. […] mars, 2012 Motivation till förändring – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 03/21/2012 Örnsköldsviks AllehandaMotivation till […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: