Våga testa nytt i köket

Nu har jag trixat med muffins igen. Jag tänkte bjuda mina arbetskamrater på lite fika idag, och eftersom vi har en hel arbetsdag av städning framför oss så tänkte jag göra muffins som man står sig lite bättre på.

Ni som läst bloggen ett tag vet ju att jag gillar att mixtra med olika mjöl och testa nyttigare och annorlunda varianter av olika saker. Den här gången fick vetemjölet stiga åt sidan och lämna plats för grahamsmjöl och så har jag toppat muffinsen med en riklig mängd hallon. De här muffinsen är inte lika söta som vanliga muffins, men om man lägger bort förväntningarna på att de ska vara så hiskeligt söta, så är de riktigt goda. Massor av vackra hallon toppar de små bulliga muffinsen så att de för tankarna till tuvor och kullar fyllda av bär.

”Men VARFÖR kan inte muffins få vara muffins, söta och goda, med vanligt vetemjöl”, kanske du tänker? Men jag tänker såhär: vem har egentligen bestämt att muffinsen blir mindre goda för att man använder ett grövre mjöl, att såsen blir godare ju mer grädde som tillsätts, att maten blir godare ju mindre grönsaker som ingår? Självklart blir det inte samma sak om du tar bort det mesta sockret ut ett bakverk, till exempel som i mina hallonmuffins. Det blir annorlunda. Annorlunda. Smaka på ordet – är det verkligen så illa som vi tror?

Jag är definitivt för att man ska unna sig något riktigt sötsliskigt, något i stil med pekannötspaj med kola och vispgrädde, när man sitter på café med sina vänner i vårsolen en lördag. Såhär på en fredag förmiddag när jag ska hålla koncentrationen på topp en hel dag så är jag däremot öppen  för att blanda i grahamsmjöl istället för vete. När jag bytte ut vetemjölet mot fullkornsdinkel i mina kanelbullar blev det en hyllad historia. Jag såg ett inspirerande inslag på nyhetsmorgon för ett tag sedan, där en kvinna pratade just om att våga byta ut mjölet i bullarna mot ett grövre, även när barnen skulle smaka, och om hur barn ofta reagerar mer positivt på sådant än vi vuxna tror. Så kanske törs vi bjuda den nya generationen på en ny generation fikabröd som öppnar portar till smakupplevelser av det mer näringsrika slaget?

Så dagens uppmaning är: våga testa nytt. Om så bara för en gång. Våga baka surdegskanelbullar med fullkornsdinkelmjöl (de godaste bullarna  i världen), våga testa nya råvaror i köket och våga bjuda dina arbetskamrater på mina hallonmuffins, som är lite mindre söta, lite grövre, har lite mer hallon, och är lite annorlunda.


Hallonkullar
ca 8 st
3 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver/ 2 tsk vaniljsocker
1/2 dl honung
1 ägg
1,5 dl mjölk
50 g smör
150 g hallon

  • Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret.
  • Blanda alla ingredienser utom hallonen och rör till en jämn smet. Klicka smeten i formar och lägg på hallonen. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter.

5 svar till ”Våga testa nytt i köket”

  1. En länk till bullreceptet skulle inte sitta helt fel….

    1. Hej Lisa! Jag har nog inte lagt upp bullreceptet på bloggen, men nästa gång jag bakar dem så åker de upp!

  2. Men gud så gott. Nästan lite somrigt =)

    1. Ja jag tänker på somrarna i barndomen när jag plockade smultron på en liten liten kulle tvärs över vägen 🙂 Där fanns det alltid massor av smultron!

  3. De ser supergoda ut! Tycker också vi ska våga prova nytt, och inställningen har stor betydelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: