Nyttan med nötter

Det är en god vana att äta nötter varje dag, så länge du kan hålla dig till en lagom mängd, kanske en liten handfull om dagen. Istället för att äta nötter som ”snacks” kan du äta dem till mellanmål, frukost, eller i maten, som en del av en hälsosam kost. Nötter är fulla av vitaminer&mineraler, protein, bra fett och fibrer. Dessutom visar studier att personer som äter en lagom mängds nötter varje dag har lättare att hålla vikten.

Eftersom du får äta nötter varje dag så behöver du inte vräka i dig heller, du får ju äta lite mer imorgon! Så brukar jag tänka i alla fall, men många har svårt att begränsa mängden nötter eftersom de är så goda. Ett sätt att äta lagom mycket kan vara att väga upp en lagom mängd i en burk, och så bestämmer du dig för att inte äta mer än det som är i burken varje dag. Vad fungerar för dig?

Olika nötter innehåller olika grejer, så att säga, och det allra bästa är att variera sig och äta olika typer av nötter. Genom att blanda ihop olika nötter i en fin burk så har du variationen fixad!

Tycker du att nötter är dyra? Om du bestämmer dig för att göra nötter till en del av din kost så finns det sätt att lösa problemet med pris. Jag jämförde priset på cashewnötter igår, och det allra billigaste alternativet på stormarknaden jag besökte, var att köpa cashewnötterna på lösvikt, där du hittar dem bland naturgodiset. Då kan du välja om du vill ha neutrala, som är att föredra ut hälsosynpunkt, eller de som är rostade och saltade.

Jämför kilopriset och köp storpack. Visst kan det kännas som en rejäl smäll att köpa ett storpack med valnötter, men om du planerar att äta nötter varje dag så lönar det sig i längden.

Igår köpte jag några skopor cashewnötter för 25 kr. Det blev en försvarlig mängd till ett bra pris. Byt ut köttet mot vegetariskt en dag i veckan, så har du redan sparat in de pengar som nötpåsen kostade. Bra mat behöver inte kosta pengar om man tänkter SMART och prioriterar vad som ska få kosta. Bra mat är dessutom en investering i din egen hälsa, och vad är viktigare än hälsa?

9 svar till ”Nyttan med nötter”

 1. månader sedan låg vikten på 68-72 . Börjar bli orolig vart detta ska sluta..
  Annan fettkälla är olivolja istället för margarin/smör. Borde också vara en hälsosam källa vad jag förstått.
  Jag undrar vilket kaloribehov jag har (springer 2ggr/v och styrketräning 2ggr/v) och tror mig ha väldigt hög ämnesomsättning.

  Har du lust och ork får du gärna svara. Intressant med kaloriuträkningen mm!
  Annars så får du ha det bäst och fortsätt skriv.
  Du är jätteduktig!

  Med vänlig hälsning, Filip

  1. Hej!
   Din smoothie innehåller ca 1600 kcal ( vilket enligt en snabb uträkning borde vara mer än halva ditt dagsbehov av energi) fördelat på 71 E% fett, 15 E% protein och 14 E% kolhydrater. Du verkar få i dig lite för lite kolhydrater i din kost och en väldigt stor andel fett, och det finns många hälsosamma källor till kolhydrater som du skulle kunna införa, till exempel rotfrukter, potatis, frukt, grovt bröd. Du verkar ha valt en hel del bra livsmedel i din kost, men jag tror att du skulle ha nytta av att träffa någon som kan kolla på din kost i sin helhet och hjälpa dig nå ditt mål och gå upp i vikt, en privatpraktiserande dietist kanske. Hör av dig på min mail om du behöver tips på någon som kan hjälpa dig med det.

   Ha det bäst!

 2. Hej!
  Intressant läsning och jag hoppas du kan svara på två funderingar.
  Jag äter nötter dagligen i min frukostsmoothie tillsammans med bär mm.
  1) Det nämns flera ggr att en näve är ett bra riktmärke för att inte äta för mycket nötter. Finns det några negativa hälsoaspekter om man äter tex 3dl per dag istället för en. Eller är det enbart risken att gå upp i vikt?
  Vill gärna upp i vikt då jag känner mig smal sedan jag gick över till hälsosam kost.
  2) Har bytt ut smör mot smör av nötter (hasselnöt-, mandel och jordnötssmör). Är det ett nyttigt byte? Eller ökar det på den redan överskridna rekommenderade nötdosen per dag?

  Vad tror du?
  Ha det så bra!
  /Filip

  1. Hej! Intressanta frågor!
   Jag ser inga direkt hälsorisker med att äta mer nötter än en näve. Det man däremot kan tänka på är att kosten bör vara balanserad, och äter man väldigt mycket av ett enskild livsmedel så är det lättare att kosten blir obalanserad. I det här fallet kan det bli väldigt mycket fett i kosten, beroende på hur du äter i övrigt. Nötter och frön är väldigt näringsrika som sagt och hälsomässigt så är fettkvaliteten i kosten viktigare än hur mycket fett man äter och äter du olika typer av nötter så får du i dig bra fett.

   Det jag kan tänka mig är att om du äter mycket nötter så kan det ”ta plats” från andra delar av kosten som också är viktiga. Nötter anses väldigt mättande och om du vill gå upp i vikt så ska du ju totalt sett orka äta mer än vad du gör av med, vilket såklart kan bli svårare om du blir proppmätt av ett enda livsmedel.

   Det är svårt att ge några specifika råd eftersom jag inte vet hur din kost ser ut i sin helhet, men jag föreslår att du, om du vill gå upp i vikt, också ökar på portionsstorlekarna i allmänhet så att du får i dig mer mat och av blandade källor, både fett, protein och kolhydrater av bra kvalitet. Nu är nötter ju sammansatta av både fett, protein och kolhydrater, och innehåller massor av näringsämnen, så de får absolut vara en del av kosten.

   3 dl nötter(hasselnötter, cashew och jordnötter blandat) innehåller 1170 fördelat på 76 E% fett 12 E % protein och 12 E% kolhydrater. 3 portionernötsmör (ca 45 g tillsammans) skulle ge ytterligare 270 kcal. Sammanlagt skulle du alltså få i dig 1440 kcal från bara nötter. Som sagt är det dock svårt att ge några riktiga råd när jag inte kan se helheten i din kost, men kanske dessa siffror kan hjälpa dig att fundera på hur mycket som kan vara lämpligt för dig.
   Lycka till!

   1. Tack för snabbt svar!
    Låter rimligt allt du säger så jag fortsätter på den inslagna vägen, för det är väl så att fett från nötter är det bästa kroppen kan få tag på utöver fett från lax/makrill/sill och avokado?
    I min kost har jag bytt ut ris/pasta mot quinoa och frukostmackan/bröd mot bovetegröt. Sedan blir det mycket frön och bär.
    Du verkade vara riktigt duktig på att räkna!
    Så här kommer min smoothie (dricker en om dagen):
    Halv liter soja/rismjölk, 200g frysta bär blåbär/hallon, 2dl nötter (=ca 200g), 1dl pumpafrön (=ca 100g), 1dl riven kokos (=ca 100g), 3 ägg. Den borde innehålla en hel del?
    Jag är 26 år, 176 lång och 65kg. Vill gå upp i vilt men det verkar svårt med hälsosam kost, innan jag lade om kosten för två l

 3. Kristofer 33år profilbild

  Detta är klurigt…. jag började göra smoothies med cashew nötter sesamfrön pumpafrön etc. Dessa blötlagde jag kvällen innan och slätmixade nästa morgon med någon frukt och vatten kakao ibland mjölk etc.

  Jag tränar olika sorters styrkepass ca 4-5 gånger i veckan. Cyklar till jobbet. Rör mig mycket i allmänhet. Dansar också ca 4-5 timmar i veckan.

  Men jag började gå upp i vikt ganska snabbt med nötterna. Så nu minskar jag nötinnehållet i smoothien. Men det är svårt att hitta balansen. Jag älskar att röra mig så här mycket men blir väldigt hungrig och äter så klart mycket.

  1. Nötter är ju väldigt energirikt så det går fort att det blir för mycket. Det är dock en bra idé att behålla nötterna i vardagskosten eftersom de innehåller så bra grejer.
   Kanske finns det något annat i din kost eller din måltidsordning som skulle kunna justeras så att du blir mer mätt? Du verkar röra dig mycket och för att orka med och få bästa resultat så är ju kosten en viktig del. Hur äter du i övrigt?

 4. Hur mycket är lagom mängd?

  1. Hej!
   Hur mycket som är lagom varierar ju såklart beroende på hur aktiv man är. Man brukar säga ”en näve nötter om dagen” som tumregel. Vi har ju olika stora nävar också.

   För en kvinna mellan 30-60 år som är aktiv på sin fritid kan man äta lite nötter och frukt som ett energirikt mellanmål. Energimässigt är det då lagom att äta knappt en halv deciliter jordnötter/ 8 valnötskärnor (som exempel) och ett äpple. Eller så kan man toppa frukosten med några nötter. Nötter är alltså väldigt energirika så det är mindre mängder det handlar om.

   Nötter är ju också väldigt bra om man behöver ÖKA sitt energiintag av olika anledningar eftersom det är lätt att tugga i sig även om man kanske inte har lust att äta mat.

   Hoppas att det gav dig någon känsla för hur mycket lagom är 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: