Nyttan med nötter

Det är en god vana att äta nötter varje dag, så länge du kan hålla dig till en lagom mängd, kanske en liten handfull om dagen. Istället för att äta nötter som ”snacks” kan du äta dem till mellanmål, frukost, eller i maten, som en del av en hälsosam kost. Nötter är fulla av vitaminer&mineraler, protein, bra fett och fibrer. Dessutom visar studier att personer som äter en lagom mängds nötter varje dag har lättare att hålla vikten.

Eftersom du får äta nötter varje dag så behöver du inte vräka i dig heller, du får ju äta lite mer imorgon! Så brukar jag tänka i alla fall, men många har svårt att begränsa mängden nötter eftersom de är så goda. Ett sätt att äta lagom mycket kan vara att väga upp en lagom mängd i en burk, och så bestämmer du dig för att inte äta mer än det som är i burken varje dag. Vad fungerar för dig?

Olika nötter innehåller olika grejer, så att säga, och det allra bästa är att variera sig och äta olika typer av nötter. Genom att blanda ihop olika nötter i en fin burk så har du variationen fixad!

Tycker du att nötter är dyra? Om du bestämmer dig för att göra nötter till en del av din kost så finns det sätt att lösa problemet med pris. Jag jämförde priset på cashewnötter igår, och det allra billigaste alternativet på stormarknaden jag besökte, var att köpa cashewnötterna på lösvikt, där du hittar dem bland naturgodiset. Då kan du välja om du vill ha neutrala, som är att föredra ut hälsosynpunkt, eller de som är rostade och saltade.

Jämför kilopriset och köp storpack. Visst kan det kännas som en rejäl smäll att köpa ett storpack med valnötter, men om du planerar att äta nötter varje dag så lönar det sig i längden.

Igår köpte jag några skopor cashewnötter för 25 kr. Det blev en försvarlig mängd till ett bra pris. Byt ut köttet mot vegetariskt en dag i veckan, så har du redan sparat in de pengar som nötpåsen kostade. Bra mat behöver inte kosta pengar om man tänkter SMART och prioriterar vad som ska få kosta. Bra mat är dessutom en investering i din egen hälsa, och vad är viktigare än hälsa?