Din nödlösning i matlådan

Har du glömt att göra en matlåda att ta med till jobbet? Eller har du kanske för vana att inte äta lagad lunch utan nöjer dig med fil? Även om du av olika anledningar inte har lagad mat till lunch, så finns det knep för att göra denna måltid mättande och näringsrik.

Grunden är enkel: en måltid bör innehåller fett, protein och kolhydrater i bra proportioner. Jag har gett några exempel nedan på vad lunchen ofta innehåller och vad du snabbt kan ta med dig som kan ersätta maten. Det här är såklart bara förslag och exempel: det finns fler sätt att göra detta på. Hoppas du blir inspirerad!

Proteindelen i en lagad rätt (som inte är vegetarisk) kommer ofta från kött, fisk eller fågel. Det finns dock andra livsmedel som innehåller riktigt bra med protein och som du snabbt kan fixa till en hetsig morgon. Din nödlösning: Keso, kvarg, kokt ägg eller en burk makrillfiléer i tomatsås.

Kolhydrater i en lagad rätt kommer ofta från pasta, ris, bulgur, couscous eller potatis. Din nödlösning: ett par skivor av ett grovt bröd med fibrer och fullkorn och en frukt till efterrätt.

Fett ska också med i maten för att det ska bli en bra måltid. Lite fett får du ”på köpet” från proteinkällorna men det kan vara bra att få i sig lite mer än så. Din nödlösning: En liten näve nötter, en klick smör på brödet, en halv avokado eller några oliver.

Grönsaker får gärna vara med i bilden! Ta med dig en morot, skala och knapra i dig, eller skiva en grönsak på smörgås.

Nödlösningslunchen kan alltså bestå av till exempel ett par grova mackor med avokado, keso och paprika, en frukt till efterrätt, och för att göra det hela mer energirikt, kanske ett glas mjölk till maten!

5 svar till ”Din nödlösning i matlådan”

 1. Tack! 🙂 Ibland är det svårt att komma på nya ideér. Ska testa dina tips! 🙂

 2. 🙂 Tack för dom tipsen

  1. 🙂 Hoppas de är till någon nytta. Ha en fin fredag Mari!

 3. Hej! Jag undrar om du kan ge tips på bra kvällsfika för en diabetiker. Det ska inte bestå av smörgåsar och vara glutenfritt. Vore jättebra!

  1. Hej!
   Jag kan inte ge några individuella råd för specifika sjukdomstillstånd här i bloggen, eftersom jag behöver veta mer om personen för att kunna göra det.

   Rent generellt så är bär och keso/lkvarg 1%(kesella lätt) är ett bra kvällsmål som innehåller mycket antioxidanter och vitaminer från bären, vilket är extra viktigt för att skydda hjärta och kärl, då hjärt-kärlsjukdom är en vanlig följdsjukdom vid diabetes. Keso/kesella mättar och ger tillsammans med bären en långsam blodsockerhöjning. Några nötter och en frukt är ett annat glutenfritt och hälsosamt mellanmål som ger bra näringsämnen. Skiva ett äpple, strö över kanel och tillaga i mikron en liten stund tills äpplena blivit mjuka. Blanda vaniljpulver i lite kvarg 1 %(kesella lätt) och klicka över. Gott och nyttigt!

   Hoppas det var till inspiration! För att få mer specifika råd anpassade för individen så bör personen rådfråga sin dietist på vårdcentral/sjukhus.

   Ha en fin fredag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: