Din nödlösning i matlådan

Har du glömt att göra en matlåda att ta med till jobbet? Eller har du kanske för vana att inte äta lagad lunch utan nöjer dig med fil? Även om du av olika anledningar inte har lagad mat till lunch, så finns det knep för att göra denna måltid mättande och näringsrik.

Grunden är enkel: en måltid bör innehåller fett, protein och kolhydrater i bra proportioner. Jag har gett några exempel nedan på vad lunchen ofta innehåller och vad du snabbt kan ta med dig som kan ersätta maten. Det här är såklart bara förslag och exempel: det finns fler sätt att göra detta på. Hoppas du blir inspirerad!

Proteindelen i en lagad rätt (som inte är vegetarisk) kommer ofta från kött, fisk eller fågel. Det finns dock andra livsmedel som innehåller riktigt bra med protein och som du snabbt kan fixa till en hetsig morgon. Din nödlösning: Keso, kvarg, kokt ägg eller en burk makrillfiléer i tomatsås.

Kolhydrater i en lagad rätt kommer ofta från pasta, ris, bulgur, couscous eller potatis. Din nödlösning: ett par skivor av ett grovt bröd med fibrer och fullkorn och en frukt till efterrätt.

Fett ska också med i maten för att det ska bli en bra måltid. Lite fett får du ”på köpet” från proteinkällorna men det kan vara bra att få i sig lite mer än så. Din nödlösning: En liten näve nötter, en klick smör på brödet, en halv avokado eller några oliver.

Grönsaker får gärna vara med i bilden! Ta med dig en morot, skala och knapra i dig, eller skiva en grönsak på smörgås.

Nödlösningslunchen kan alltså bestå av till exempel ett par grova mackor med avokado, keso och paprika, en frukt till efterrätt, och för att göra det hela mer energirikt, kanske ett glas mjölk till maten!