Pasta puttanesca – lättlagad pasta med tomatsås och sardeller

Ibland är det det allra enklaste som får smaklökarna att dansa tango i munnen. Pasta puttanesca, eller ”slampans pasta” sägs vara ha fått sitt namn för att det går så enkelt och snabbt att laga till att man kan göra det ”mellan två kunder”. En annan teori är att namnet kommer av att ingredienserna är sådana som man kan ha hemma i skafferiet och därför inte behöver gå och handla så ofta – än en gång, ”mellan kunderna”…

När jag första gången såg receptet på pasta puttanesca kände jag ett stort tvivel. Sardeller, små konstiga fiskfiléer i burk, ska det va’ nåt? Samma reaktion (eller nä, mycket värre) fick jag av min sambo igår när han såg vad jag höll på att lägga i maten. Jag höll på att stupa på patrull totalt när Micke såg att jag tänkte ha dessa märkliga små fiskbitar i maten. Faktum är dock att sardellerna mer kan ses som en krydda som ger en djupare smak till rätten. De smälter liksom ut i pannan och blir till en del av den smakrika oljan. Sardeller innehåller massor umami, som är en av våra fem grundsmaker tillsammans med sött, salt, surt och beskt (visste du att tungan inte alls är uppdelad i de olika smakerna, utan vi kan känna dem överallt på tungan?). Även tomater innehåller ämnen som triggar grunsmaken umami, så på detta sätt är ju denna rätt genial.

Jag serverar ibland pastan med oliverna vid sidan om, då inte alla har hittat sin kärlekshistoria till oliver – än… Jag kan dock försäkra att även några av dem som varit tveksamma till oliver har uppskattat oliverna till denna rätt när jag lagat det. Så prova! Även om du inte är frälst olivälskare så kanske du upptäcker en ny kärlek i denna rätt. Självklart kan du tillsätta mer chili om du, som jag, gillar het mat!


Pasta Puttanesca

1 msk olivolja
8 sardellfiléer från burk
2 vitlöksklyftor
1/2 tesked chiliflingor, eller 1/2 finhackad chilifrukt
500 g fullkornspaghetti
400 g (en burk) krossade tomater
150 g oliver, utkärnade och hackade i småbitar
2 msk capris
1/2 dl hackad färsk bladpersilja
1/2 tsk socker
salt och peppar

  • Sätt på en kastrull med vatten till pastan. När vattnet kokar lägger du i pastan.
  • Sätt på en stekpanna. Häll i olivolja. Finhacka sardellerna och lägg dem i pannan.
  • Pressa i vitlöksklyftorna. Fräs sardellerna och vitlöken en liten stund på medelvärme medan du rör runt och liksom sönderdelar sardellerna.
  • Tillsätt tomaterna, hackad chilifrukt eller chiliflingor, kapris och hackade oliver. Salta och peppra efter smak.
  • När pastan är klar, tillsätt hackad persilja och blanda ihop tomatsåsen och pastan.
  • Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: