5 steg mot en bättre hälsa

Hälsan är enligt mig det viktigaste vi har. Utan den är det svårt att njuta av allt annat gott i livet. En god hälsa kommer dock inte av sig själv, utan kräver att vi gör medvetna val. Det är inte alltid lätt att välja rätt i butiken, hitta tiden att träna eller laga god mat, men att lägga ned lite tid på hälsan visar sig ofta vara en riktigt bra investering. Du blir piggare, njuter mer av din fritid, orkar prestera bättre på jobbet, du håller dig frisk och du kan trivas i din egen kropp.

Jag har listat några viktiga saker du kan göra för att få en bättre hälsa. Ibland handlar det bara om att sträcka sig efter en annan förpackning i mataffären, ibland handlar det om en promenad på lunchen. Genomför du de här förändringarna har du kommit en god bit på vägen till en bättre hälsa!

Vad man behöver förändra i sitt liv är såklart individuellt – de här tipsen kanske inte alls gäller dig som läser men isåfall – grattis! Behåll dina goda vanor, du gör något bra för dig själv och din kropp! Vill du gå vidare? Sätt upp nya mål!

1. Ät mer grönsaker, bär och frukt! Försök att få i dig någon grönsak, frukt eller bär vid varje måltid. För dig som äter lite frukt och grönt är detta en av de viktigaste förändringarna du kan göra. Genom att äta mer frukt och grönsaker förbättrar du din hälsa på kort och lång sikt. Du blir piggare idag eftersom en kost med mer grönsaker påverkar blodsockret positivt  – du slipper toppar och dalar. Frukt, bär och grönsaker innehåller stora mängder vitaminer, mineraler och antioxidanter som alla behövs som kugghjul i kroppens komplicerade maskineri för att du ska vara pigg i nutiden och frisk i framtiden.  När du äter mer grönsaker äter du också med all sannolikhet mindre av något annat – tallriken har ju en begränsad storlek. Eftersom grönsaker innehåller massor av näring men mindre energi än många andra livsmedel, så kommer du bli mätt på en mindre mängd energi, vilket i sin tur kan hjälpa dig att hålla vikten på en lagom nivå, eller gå ned i vikt om det är ditt mål. Grönsaker är fiberrika och kan därför också hjälpa magen att hålla igång!

2. Ät frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål – och hoppa aldrig över en måltid. Att skippa en måltid kan delvis leda till att du inte orkar prestera på topp på ditt jobb eller vara aktiv på din fritid men det kan också leda till ett problem som nog många känner igen: suget på kvällen. Du kanske klarar dig utan mat hela dagen, men när vi blir trötta mot kvällskvisten sätter ofta suget in utan att vi orkar kontrollera det. In i munnen åker sånt där som vi kanske hade planerat att undvika. Hjärnans instinktiva sug efter energi vinner över våra goda intentioner och godisskålen åker fram. Hoppar du över måltider minskar du också dina chanser att få i dig alla näringsämnen du behöver under en dag. Särskilt viktigt är det förstås att inte hoppa över de stora måltiderna. Här i bloggen hittar du recept på snabba, enkla och hälsosamma mellanmål och maträtter. Har du bara en kvart på dig i köket så kan du kika in på den här länken, där du hittar hälsosamma recept som går på en kvart att laga! En kvart i köket.

3. Ät kolhydrater av bra sort – in med mer fullkornsprodukter och ut med sockret på vardagarna. Du som är kostintresserad har säkert hängt med i de rasande debatterna om huruvida vi bör äta kolhydrater eller inte. Det är otroligt viktigt att skilja på olika typer av kolhydrater! Snabba kolhydrater som finns i socker, godis, kakor, vitt bröd, sötad yoghurt söta drycker m.m. ställer till det för vår kropp på olika sätt. Bra kolhydrater är istället näringsrika och mättande och hälsosamma för kroppen. Välj fullkornsprodukter när du köper bröd, pasta, flingor, gryn (det gröna nyckelhålet kan hjälpa dig att hitta rätt i affären), ät mycket grönsaker, rotfrukter, bär och frukt, introducera linser, ärter och bönor i din sallad, i din köttfärssås eller gör en god röra att ha på smörgåsen. Försök att skippa godiset och kakorna på vardagarna och se upp med söta drycker som juice, läsk, sött te eller kaffe.

4. Rör på dig! Kost och motion går hand i hand, hur jobbigt det än kan kännas. Vår kropp är gjord för rörelse, så det är inte konstigt att vi blir sjuka av att var för stilla. Helst ska vi röra oss minst 30-40 minuter om dagen, men börja där DU är idag: för dig som aldrig rört på dig kan en ynka kvart om dagen ge en enorm effekt. Sätt upp ett mål som du kan nå och när du nått ditt och lyckats hålla ditt motionsmål några veckor, så sätter du ett nytt! Du kommer märka förändringen i din hälsa och din ork. Börja promenera, springa, eller testa nytänkande, roliga träningsformer. Det kan kännas läskigt och pinsamt att komma in på gymmet eller i en ny träningsgrupp när man är otränad, men var inte rädd! De flesta ser upp till folk som tar tag i sin hälsa och vågar lyfta sina första hantlar eller ta sina första danssteg! Fighterspirit!

5. Ät bra fett i lagom mängd! Fett är livsviktigt för många funktioner i kroppen och ska vara en del av en hälsosam kost. Vilken typ av fett vi äter påverkar funktioner som har betydelse för vår hälsa på lång sikt. Spara de feta mejeriprodukterna – grädden, fet crème fraiche, smetana, fet ost – till helgen och välj en magrare ost, magert kött och chark. På så sätt får du plats bland kalorierna för de skyddande fetterna. Sikta på rapsolja, olivolja och oliver, fisk, nötter, frön, avokado och det fett som kommer naturligt från kött och grönsaker.

4 svar till ”5 steg mot en bättre hälsa”

  1. […] går det sannolikt att hitta situationer där verkligheten är än märkli more… 5 steg mot en bättre hälsa – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 04/04/2012 Örnsköldsviks Allehanda5 steg mot en bättre […]

  2. […] tar fram en meny som näringsberäknas så att det finns rätt mängd vitaminer, mineraler och 5 steg mot en bättre hälsa – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 04/04/2012 Örnsköldsviks Allehanda5 steg mot en bättre […]

  3. Hej!
    Jag är en 18-årig tjej som tränar ca 5 gånger/vecka, och har svårt att veta hur mycket ”lagom” är när det gäller bra fett. Jag äter ofta avokado, nötter och frön. Tack för en fantastisk blogg!

  4. […] meny som näringsberäknas så att det finns rätt mängd vitaminer, mineraler och more… 5 steg mot en bättre hälsa – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 04/04/2012 Örnsköldsviks Allehanda5 steg mot en bättre […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: