Kaffet, den lilla svarta

Alla har vi väl någonting i mat- eller dryckesväg som vi är riktigt svaga för, sådär knäsvaga att vi teoretiskt sett skulle ha svårt att sluta med det även om vi visste att det inte var hälsosamt för oss. Svenskar äter mest godis av alla i hela världen, så en gissning är att många har ett favoritgodis det helt enkelt inte kan vara utan. Själv gillar jag att äta en chokladbit (eller två…) någon gång ibland, men det är inte det som får mina knän att skaka: det är kaffet.

Jag älskar verkligen kaffe. Den underbara doften när man vaknar på morgonen och älsklingen har startat perkolatorn, den fantastiska samvaron med vänner kring en kanna mörkrostat en onsdag kväll, kaffetåren på maten som ger energin åter, den lilla kicken jag får av att sitta en tidig morgon med en kopp svart framför mig och skriva ett blogginlägg och göra mig redo för en ny dag. Kaffet är en vardagslyx för mig och just därför så finns ”kaffe” som egen kategori på den här bloggen.

Kaffe har flera skyddande egenskaper på grund av sina antioxidanter, så i lagom mängd så kan kaffe faktiskt betraktas som hälsosamt. Bland annat så finns det ett vetenskapligt stöd för att personer med diabetes som dricker fler än två koppar kaffe per dag löper mindre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar än de som inte dricker kaffe i samma utsträckning. Kaffe innehåller koffein som är ett centralstimulerande ämne, vilket innebär att vi blir psykiskt pigga. Koffeinet ökar inte inte fettförbränningen. Den uppiggande effekten kan däremot göra att vi orkar hålla på längre eller ta i lite mer när vi tränar, vilket i sin tur kan leda till en högre energiförbrukning.

I för hög dos kan koffein ge biverkningar såsom illamående, skakningar, huvudvärk, magproblem och för dem som lider av ångest, stress eller sömnproblem kan kaffet förvärra problemen. Allt med måtta alltså, allt men inte alltid.

Kaffe innehåller polyfenoler som, förutom att fungera som antioxidant, hämmar upptaget av järn i kroppen. Har man låga järnvärden eller äter vegetarisk kost, där järnet i maten är svårare att ta upp, kan man tänka på att vänta ca en timme efter maten innan man dricker kaffe eller te.

Koffein kan i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 300 milligram koffein per dag. Det motsvarar antingen tre koppar kaffe, 1,5 deciliter per kopp, eller sex koppar svart te, 2 deciliter per kopp. Energidrycker och coladrycker kan också innehålla koffein, ibland i stora mängder. Energidrycker innehåller ofta en blandning av olika uppiggande substanser.

Det är alltså helt okej att njuta av en kopp kaffe då och då. Som alltid är det helheten i ditt liv och i din kost som styr. Hur ofta dricker du kaffe, ersätter kaffet dina måltider, och vad har du till kaffet? Har du socker i ditt kaffe och dricker flera koppar om dagen kan detta leda till att du får i dig en ganska stor mängd socker sammanlagt, vilket i sig kan påverka ditt blodsocker och det du äter i övrigt, särskilt om du dricker kaffe med socker istället för att äta mellanmål. Att äta fikabröd till kaffet någon gång gör ingen skada men väljer du kaffe och chokladboll varje dag till förmiddagsfika finns det risk att du inte mår så bra och presterar så bra på jobbet eller i skolan som du skulle kunna.

En latte eller en capuccino på stan är gjord på baristamjölk med en hög fetthalt och innehåller oftast även en hel del socker. En lattefika kan därför sluta på ett kaloriintag som kan jämföras med en hel måltid, vilket i längden kan leda till en oönskad effekt på vikten om det blir en vana. En hemgjord latte eller cappuccino utan socker, gjord på vanlig mjölk, kan däremot vara ett riktigt bra mellanmål tillsammans med frukt, en grov macka, keso och bär, eller något annat bra mellanmål.

Gilla bloggen på http://www.facebook.com/dietistannica

3 svar till ”Kaffet, den lilla svarta”

  1. vilken fin och inspirerande blogg du har!

    1. Tack så mycket Johanna, himla kul att du blir inspirerad!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: