Matigt frukosttips

Vill du börja dagen med ett riktigt hälsosamt, smakrikt bröd som håller dig mätt länge, så kan jag rekommendera rågsurdegsbröd – och ja, det går att köpa i butik i form av t ex rallarhalvorna på bilden. Förra veckan köpte jag ett ljust bröd som var väldigt luftigt och smuligt. Jag kunde äta säkert fyra stycken innan jag kände något slags mättnad. Det här brödet ger däremot mättnad redan efter en halv skiva. Surdegen ger brödet en härligt seg konsistens, dessutom höjs blodsockret långsammare vilket är hälsosamt. Jag minns när jag var liten, då brukar mamma och pappa köpa den här typen av bröd och lämna några skivor framme att torka på brödfatet i vårt kyliga skafferi. ”Det blir så härligt segt!”

Jag började min morgon med en rallarhalva med ägg och kaviar, frusen mango som jag tinat lite snabbt i mikron tillsammas med laktosfri naturell yoghurt toppat med kokosflingor, och så en riktigt god kopp te, Indian spice. Det smakade bra i värmen från dubbla täcken i en annars ganska kall studentlägenhet i ett kyligt Östersund.

4 svar till ”Matigt frukosttips”

 1. När jag väl äter smörgåsar, vilket inte alls sker ofta, blir det sådana smörgåsar. Men ägg på =) Mums !!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Ja, och när tycker du jag och mina arbetskollegor skall äta denna superfrukost. I all media framstår vi som nån minoritet vi som INTE jobbar 8-16 mån-fredag.
  Jag jobbar inom demensvård , en grupp i samhället som är mycket bortglömd.
  Vi måste göra klimatet bättre för företagarna. Men för den äldre, den yngre de sjuka??!! Mindre personal men vården och omsorgen skall innehålla ALLT.
  Skulle jag nu äta din fantastiska frukostsmörgås kl: 05.15 då jag stiger upp. Skulle jag kunna göra allt ?

  1. Jag känner din frustration. Det är individuellt hur mycket man klarar av att äta på morgonen. Själv har jag bra aptit på morgonen och älskar att äta frukost och hoppas kunna ge lite inspiration till er som läser. Har man ett tufft jobb så blir det ju ännu viktigare att äta bra så att man orkar. Jag är väl medveten om hur det är att ha udda tider. Under tre års studier pendlade jag 20 mil om dagen för att läsa till dietist, och steg upp 4:30 de flesta dagar. Jag gjorde brakfrukostar och njöt av varje morgon men alla klarar inte av att äta frukost den tiden, och alla är inte lika morgonpigga. Då kan man ta med sig ett bra mellanmål och äta under sin första rast på dagen till exempel.

   Vården borde absolut prioriteras mer än den gör. Utan hälsa kan vi inte njuta av allt annat bra i samhället. Hälsa och sjukvård borde enligt mig alltid komma högst upp på listan. Vanliga människor rättar munnen efter plånboken – man går inte på teater om man inte har råd till medicin. Samma princip borde gälla i samhället i stort.

   Vilken mat du ska äta kan bara du själv veta och bestämma. Att äta bra mat kräver såklart en insats i tid och engagemang, men det är väl investerad tid som vi får tillbaka i bättre ork. Alla måste börja där de själva vill och kan – är frukost ett för stort steg så kan man börja någon annanstans. Allt frivilligt, allt individuellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: