En intressantare gröt

Alla har en relation till mat, men det verkar även som att alla har en alldeles speciell relation till gröt. Jag slår vad om att du som läser detta har någon liten anekdot att berätta om detta, din alldeles egen gröthistoria. Häromdagen började vi prata om gröt i lunchrummet, och alla hade något att bidra med om sin godaste gröt – lingongröt, blåbärsgröt, mammagröt…

Själv är jag uppvuxen på Metallica och havregrynsgröt med smöröga. Mjölken stod bredvid i glaset och istället för sylt eller mos, som de andra barnen brukade äta, pryddes havregrynsgröten i vårt gamla kök med russin. Jag minns det som att vi åt havregrynsgröt varenda dag till lunch när jag var i ”dagisåldern” (jag gick aldrig på dagis utan var hemma med mamma som var dagmamma åt grannarnas barn) men jag misstänker att vi åt annat än gröt också.

Nuförtiden är jag något av periodare när det gäller gröt. Jag kan få craving och äta gröt hela tiden under en period, men så tröttnar jag och äter det aldrig. Inatt drömde jag om gröt, och följaktligen blev det en härligt bärgröt till frukost idag.

Jag blandade 2 dl vatten, 1 dl fiberhavregryn, en nypa salt och 150 g frysta blåbär, vinbär, björnbär och banan. Allt fick koka i några minuter på svag värme medan jag pysslade med andra morgonsysslor. 500 g frukt och grönt bör vi få i oss varje dag. En sån här gröt ger dig alltså 30 % av detta, och så är det riktigt gott och vackrare för ögat än en vanlig gröt. Om du ha mer energi och protein så kan du röra ned ett ägg i gröten på slutet. Rör tills allt blandats ordenligt et voilà, riktigt gott och riktigt mättande! Servera med t ex mjölk, soja- eller havredryck, och eventuellt lite socker på toppen!

3 svar till ”En intressantare gröt”

  1. Hehe, vad lustigt. Samtalsämnet i vårat personalrum var också gröt igår =) hehe. Jag älskar gröt, men är som du, en periodare. Märker att det oftast blir gröt under höst/vinter-halvåret. Då det är gott att få i sig något varmt =)

    1. Ja du ser… gröt är intressant 😉 Ja det är nog så, det är skönt att få något varmt i magen när det är lite kyligt ute!

  2. Nu blev jag riktigt sugen på gröt! Ska nog köra på det till frukost imorgon med en massa bär 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: