Smakrika burgare på grillen

Det säg att man inte vet vad man har förrän man förlorar det. Jag brukar vara ganska bra på att uppskatta det jag har runtomkring mig – innan jag förlorar det – men ibland måste man satsa något för att vinna något, vare sig det är någon som är en kärt eller inte. I fredags  åkte jag hem till min karl i Örnsköldsvik för att fira födelsedag och vårens ankomst. Aldrig förr har det väl varit så vackert i lägenheten, aldrig förr har det varit så underbart att få stå i sitt eget kök, med utsikt över träd och mark, och laga mat, koka kaffe, fotografera och umgås med nära och kära. Vilken otrolig avslappning det har varit att få stå och vispa, röra, hacka, skära, steka… Än en gång säger jag det: matlagning är meditation för mig, och som alltid så har jag umgåtts med mina vänner och min familj kring just maten.

De senaste dagarna har matinspirationen flödat och i det vackra vädret har vi såklart haft grillpremiär! Jag har skapat ett riktigt mästerverk på grillen: de godaste hamburgarna ever! Om ni ska fira in denna vackra första maj på grillen så kan jag rekommendera de här enkla hamburgarna med coleslaw! Vi provade ett nytt färdigt hamburgerbröd med havre och dinkel och jag tyckte det var godare än övriga sorter på marknaden idag. Dessutom var det nyckelhålsmärkt!

Smakrika burgare (till 4 burgare)
400 g nötfärs
1,5 msk Lee&Perrins worchestershiresauce
1 msk chilisås
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk torkad mynta
1-2 vitlöksklyftor
ca 1 tsk salt
Svartpeppar

  • Tänd grillen 30 minuter innan du ska grilla. Då får du perfekt glöd!
  • Blanda alla ingredienser i en skål och blanda till en smidig färs. Forma fyra platta biffar.
  • Medan du väntar på att grillen ska bli klar kan du göra i ordning tillbehören nedan.
  • Lägg biffarna på grillen, låt dem ligga tills du ser att köttsaften börjar komma upp på ovansidan, då är det dags att vända på dem och grilla på andra sidan en stund.
  • Servera med nyckelhålsmärkt hamburgerbröd, Annicas coleslaw, rödlöksringar, tomat och ketchup. Avnjut gärna ute i naturen tillsammans med familj och vänner, då smakar den extra gott!

Jag har gjort coleslaw ett antal gånger men aldrig riktigt ”hittat hem” när det gäller smaken. Den har ofta blivit okej, men inte sådär spot-on perfekt som jag vill ha den. Men så fick jag ett infall när jag äntligen var tillbaka i mitt vackra kök, och nu har jag hittat min alldeles egen ”signatur-coleslaw”! Så enkelt, så gott. Jag vägde inte ingredienserna utan höftade ihop allt, men jag ska försöka återge receptet ändå. Jag hade vara vitkål hemma, men vill du så kan du självklart ha i morötter också.

Annicas coleslaw ”på en höft”
ca 1 liter finstrimlad vitkål (ett tips för dig som inte vill dra fram matberedaren är att hyvla vitkålen med en osthyvel istället för att strimla med kniv)
1 burk crème fraiche
1 dl majonäs
1/2 dl sweet chilisauce
salt, svartpeppar

  • Blanda crème fraiche, majonäs, sweet chili. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll blandningen över vitkålen och blanda runt. Klart slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: