Låt inte fårfestens sorl drunkna i sjuka kroppsideal

Varje år samlas folk från området runt Täftsjön i Arnäsvall för en fårfest. Kvällens huvudrätt är såklart fårkött, som först röks och sedan grillas med grillolja medan gästerna samlas. I år var det fjärde gången jag deltog, och totalt är det femte året i rad som festen går av stapeln.

Fåret ackompanjerades med en krämig potatisgratäng, sallad, oliver, bröd och smör. Till dessert bjöds på Helenas jordgubbspaj. När kaffet serverades började trubadurer spela och sorlet i lokalen steg.

Trots att fåret bitvis var ganska segt så skulle jag inte ha bytt bort det mot något kött i världen den kvällen. Ibland är det inte maten som står i centrum, trots att det är kring matbordet man samlats, utan det är sällskapet, atmosfären och konversationen. Just den här kvällen var fylld av vårens solljus och när mörkret föll kunde man känna en försmak av den varma sommarnatten. Himlen var mörkblå, några starka stjärnor lyste, men trots allt så var det ljummet i luften.

Mat är så mycket mer än bara näring – på gott och ont. I en tid då vi har tillgång på mat i överflöd samtidigt som vi är överhopade av krav på att vara framgångsrika människor är det lätt att ta ut sin frustration på något som vi är så beroende av som mat. Se dig omkring i ett rum fullt av människor som samlas för att umgås kring mat. Hur många runt bordet har ångest över hur många kalorier maten innehåller? Hur många i skolmatsalarna runtom i landet skäms över att behöva äta en annan mat än andra – hur många försakar maten för att de inte kan acceptera sin kropp?

Jag vill passa på att rikta uppmärksamhet mot Isabella ”Blondinbella” Löwengrips kanpanj ”Size Me”, en kampanj som vill få oss att reflektera över hur mycket energi, tid och tankekraft som vi lägger på våra kroppar. Låter vi groparna i låren hindra oss från att njuta av en kväll med mat och gott sällskap? Vi matas dagligen med bilder av hur en perfekt kropp ser ut – för allt ska ju vara perfekt. Vi ska var starka och smarta på jobbet, träna och äta rätt på fritiden, satsa på karriär men samtidigt ha ett välstädat hus på landet och gå på afterwork samtidigt som vår andra kroppshalva hämtar barnen på dagis och bakar kakor till födelsedagskalaset.

Min upplevelse som både ynklig människa på den stora jorden, och som dietist, är att det finns många otroligt stora klyftor mellan människor när det gäller mat och hälsa. Vi matas med ett kroppsideal som är sjukt – kvinnliga skyltdockor har smalare lår än manliga skyltdockors armar.  Fitness och träning är stort och många lägger åtskilliga timmar om dagen på träning – och kanske lika många timmar på att älta sina ”fel” framför spegeln – samtidigt som en andra människor brottas med en svårbesegrad övervikt och motstridiga kostbudskap som till sist får en att vilja ge upp. De senaste åren har matsnacket handlat om hur många ”energiprocent av makronutrienterna” som vi bör äta. …var det inte mat vi skulle äta? Räck upp handen alla med filosofie kandidatexamen i nutrition som faktiskt vet hur många energiprocent av fett, protein och kolhydrater ni åt idag!

Size me handlar om att vi ska skapa våra egna kroppsideal. Det är hög tid att vi börjar säga nej till de sjuka kroppsideal som får det trevliga kring fårfester att falla i glömska. Att tänka på sin hälsa, röra sig och försöka äta rätt är bra, så länge det inte går så långt att vi offrar vår mentala hälsa för att nå fysisk hälsa. Vi är trots allt bara garanterade ett liv – vill vi slösa bort det på att må dåligt för att vi inte ser ut som fotomodeller och skyltdockor?

Helenas jordgubbspannacottapaj

Pajdeg
12 st digestivekex
75 g smält smör

Fyllning

3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 g jordgubbar
200 g philadelphiaost
(färska bär till garnering)

  • Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  • Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.
  • Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
  • Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.
  • Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.

3 svar till ”Låt inte fårfestens sorl drunkna i sjuka kroppsideal”

  1. Åh, det låter som en såå mysig fest!! Och gällande allt det andra…amen to that!

  2. Meeeen gud så gott. Nästan så att jag skulle kunna kila ut och tända på grillen =)

  3. Femtio tummar upp, jättebra inlägg! Nu är frågan bara; hur? Hur hittar man dit?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: