Ät mer frukt och grönt!

Jag minns en dag när vi skulle äta middag hemma i Bygdom, jag, mamma och pappa. Pappa satte sig vid bordet, fyllde tallriken med grönsaker och började äta. Jag frågade varför han åt grönsaker innan maten, och han svarade ”Vet du, om man äter en tallrik sallad innan man äter maten så slukar salladen kalorierna från maten, och så går man ned i vikt”.

Jag skrattade bara, trodde du att jag skulle gå på det pappa? Till saken hör att min älskade far hade sitt speciella sätt att försöka lura i oss skojiga saker. Ibland genomskådade vi hans skämt, ibland visste vi inte riktigt. Men faktum är att han var något på spåren. Han lyckades trots allt gå ned ca 35 kg på ett halvår, så kanske gjorde salladen innan maten sitt till.

Grönsaker och frukt är viktigt för alla att äta. Genom att äta mer frukt och grönsaker får du i dig fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter, och om jag får ge ett råd till dig som försöker gå ned i vikt så är det just att följa rekommendationen om minst 500 g frukt och grönt per dag. Att äta frukt och grönsaker varje dag är också ett bra sätt att behålla en sund vikt.

Grönsaker ökar volymen på maten och ät energisnåla, på så sätt blir du mätt på färre kalorier än du skulle bli om du bara åt makaroner. Testa själv – ät en tallrik som till hälften är fylld med god råkost, lite kikärter och någon tomat, en fjärdedel pasta och en fjärdedel kött. Känn hur mätt du blir – sedan testar du att äta dig mätt på vita makaroner. Om det är just för viktens skull du försöker äta mer grönt så kan det vara en bra idé att äta mer grönsaker än frukt – vilket inte betyder att du ska sluta äta frukt om du redan gör det!

5 sätt att kirra grönsakerna i vardagen

  • Laga mat med grönsaker i. Ha i morötter, rotselleri, lök och svamp i köttfärssåsen så blir den mustig i smaken och du får i dig mer grönt. Testa grönsakslasagne, morotssoppa med gott bröd och pålägg, eller kassler med wokade grönsaker och fullkornspasta som snabb lunch
  • Ha frukt i en skål på jobbet som du kan äta till mellanmål.
  • Ta en stund på söndagen att förbereda en veckosallad med vinegrette, alltså en råkostsallad med vitkål, morötter, och kanske äpple, kålrot eller lök. Då har du sallad färdigt i kylen till middagen när hungern slår till. Om du har svårt att äta grönsaker till maten så gör som på pizzerian – börja med en tallrik sallad.
  • Skiva grönsaker som paprika, tomat och gurka och ha i en tätslutande burk i kylen. Snabbt och enkelt att lägga grönsaker på smörgåsen.
  • Skär frukt i bitar och ställ fram på fikabordet. Frukt i bitar lockar även den mest frukthatande att ta några tuggor.

Publicerat av

Dietistannica

Leg.dietist och doktorand i Måltidskunskap

8 reaktioner till “Ät mer frukt och grönt!

  1. Oj oj Fia, det där glömmer jag aldrig! Pappa var en mästare på att ljuga. Vad mycket roligt vi hade där i Bygdom. Minns du ”tjurrusningarna” genom sovrummet när jag gick genom hallen? Ha ha ha !!! :)))

  2. Läste någonstans att det faktiskt är bättre att äta det nyttiga på tallriken innan man äter det onyttiga, om det finns något sånt. Tror att det var för att kroppen fokuserar på det första som kommer in (grönsakerna) och sen på kolhydraterna, men då sker det långsammare och utblandat med grönsakerna. Så din far har nog rätt!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.