Kikärtsgryta från Kerala

tIbland får jag en maträtt ”på hjärnan” så att säga, och då måste jag laga den. När jag satt och jobbade med nästa veckas matsedel på jobbet mindes jag ett recept som jag sett i den fantastiska kokboken ”Under valnötsträdet” (som enligt mig är lika med äkta matporr). Jag letade upp receptet, gjorde om det något och lade in det i matsedel och sedan var jag bara tvungen att gå och handla alla ingredienser efter jobbet, tränga in mig i kokvrån och pyssla. Fastän jag har en usel kniv, en kass skärbräda, och en fläkt som jag typ måste ducka in under för att kunna arbeta, så ångrar jag mig inte en sekund. När man vid första smakbiten högt utbrister ”Mmm!” vid första tuggan – fast man är ensam i lägenheten – så vet man att maträtten har träffat rätt. Med de orden vill jag presentera denna  fantastiska kikärtsgryta som är lättlagad, otroligt god och passar både som matlåda och bjudrätt.

Kommentar: Det här är en rätt jag ofta återkommit till under åren sedan jag först testade den. En klar favorit på veckomatsedeln!

Kikärtsgryta från Kerala

1/2-1 tsk chiliflingor
1 medelstor lök
3 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
3-4 dl kokta kikärter eller 1-2 burkar beroende på hur ”matig” du vill ha den
2 msk olja
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk (400 g)
1 förpackning (250 g) körsbärstomater i halvor
100 g färsk spenat, väl sköljd
Saft av en 1 pressad lime
Salt
färsk koriander (kan uteslutas)

Till servering: ris eller hembakat pitabröd är mina favoriter

 • Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran.
 • Värm olja i en gryta på spisen och fräs lök, vitlök och chiliflingor.
 • Skölj kikärterna i ett durkslag och låt vattnet rinna av. Tillsätt kikärter, currypasta, ingefära och kokosmjölk. Låt det hela koka upp och sedan puttra ett par minuter.
 • Blanda ned den sköljda spenaten och tomaterna. Låt koka några få minuter till.
 • Smaka av med limesaft och lite salt.
 • Strö över hackad koriander. Servera med ris jasminris och ev. ett gott bröd.

16 svar till ”Kikärtsgryta från Kerala”

 1. […] Kikärtsgryta från Kerala är fortfarande en stående favorit här hemma. Jag tröttnar aldrig. Den har blivit vår ”korv stroganoff”. En sån där man återvänder till. […]

 2. IngaLill Hedberg profilbild
  IngaLill Hedberg

  Supergott! Ska sparas for att bjuda pa vid besok av vara vegetariska vanner! (Ursakta bortfallet av prickar….)

  1. Vad kul att du gillar det!själv lagar jag detta regelbundet och ofta, så gott!

 3. […] veckan ser vår planering ut såhär: Måndag lunch: Vegansk pasta bolognese med rött vin Måndag: Kikärtsgryta från Kerala med ris Tisdag: Torskrygg med nöttäcke  serverat med potatis från Rossön. Från Sally […]

 4. […] Kikärtsgryta från kerala. Går även fint att servera som ”soppgryta” tillsammans med bröd. […]

 5. […] är dock lätt att använda: förutom att ha den i den här soppan så kan du till exempel laga Kikärtsgryta från Kerala, eller så kan du blanda den med kokosmjölk och slå över lax och broccoli (recept på det kommer […]

 6. Ska provas snarast! Hur många portioner är det?

  1. Ja gör det, den är supergod! Ca 4 portioner tror jag det var, lite beroende på hur stora portioner man brukar äta såklart.

 7. Hej!
  Ditt recept fick äran att bli det första receptet som testkördes i min nya matblogg, det gick inte att motstå den fina ingredienslistan och de ljuvliga bilderna sålde in receptet hos mig. Jag gillade receptet skarpt!
  Tack för att du delade med dig 🙂

  1. Hej!
   Tackar för den äran, hoppas det går bra med din nya blogg! Jag bara älskar den här kikärtsgrytan! Helt underbar.

 8. […] + kikärtor på Google vilket ledde mig till Dietist Annicas blogg och mer specifikt hennes recept Kikärtsgryta från Kerala. Fina bilder, snabblagat recept, smakrika ingredienser och dessutom vegetariskt – klart jag […]

 9. ser verkligen gott ut!! wow

 10. Jag ska ju till Kerala, älskar kokosmjölk och alla dessa kryddor…. så detta ska jag prova. Ser gott ut också! Kram

  1. Vad häftigt, då får du säkert äta en massa goda maträtter! Du får ta med dig några goda recept hem 😀

 11. Det ser verkligen jättegott ut. Måste testa detta recept någon gång!

  1. Ja det måste du absolut, det var tokigt gott. Kommer bli ett fast inslag i menyn hos oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: