Släng mindre mat!

Människans komplexa relation till mat fascinerar mig varje dag. I vårt land har de flesta av oss tillgång till all mat vi vill ha, så mycket vi vill ha, dygnet runt. Vi kan öppna kylskåpet, sträcka in handen, och om vi vill kan det vi får tag i vara något som är helt färdigt att stoppa i munnen – vi behöver inte ens laga mat om vi inte vill.

Mina absoluta favoritböcker är Vilhelm Mobergs Utvandrarepos, fyra böcker som handlar om de människor som utvandrade från Sverige till Amerika för att söka sig bättre liv. Jag har lyssnat på böckerna om och om igen, och varje gång gråter jag och skrattar med karaktärerna. Anledningen till att huvudpersonerna i boken bestämmer sig för att bege sig ut på den farliga resan, är att deras dotter Anna dör endast några år gammal, efter att olovandes ha smugit sig in i matförrådet och förätit sig på gröt som lagats till ett dop, efter en vinter av svält. Kontrasten mot det liv vi lever i nu, där kampen inte handlar om att skaffa mat, utan istället om att hitta olika sätt att begränsa sitt matintag, är enorm.

Vi har gått från svältdöd till överflöd. Idag slänger vi tiotals kilo mat per person varje år, mat som hade varit fullt ätbar om det hanterats rätt. Att ha koll på hur man hanterar mat är både klimatsmart och ekonomiskt. De flesta av oss behöver aldrig uppleva vad riktig hunger är, och erkänn, nog har du någon gång haft dåligt samvete när du sitter vid buffébordet och minns att just i denna minut dör någon av hunger? Vi har turen att kunna njuta av mat – och det tycker jag vi ska göra, fullt ut! Trots allt så har aldrig dåligt samvete orsakat någon förbättring. Bättre då att fokusera på vad vi kan göra för att ta vara på den mat vi förunnats!

Restpizza!

Sugen på att spara in pengar motsvarande en hel månads matinköp per person och år? Kika på dessa råd!

 • Att äta upp maten i tid är en grundpelare – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in. Kolla igenom kyl och frys varje gång du handlar så har du bra koll.
 • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med. Storhandling höjs ofta till skyarna när det gäller matekonomi, men ett litet hushåll som har nära till affären och inte behöver ta bilen och handla varje gång, kan tjäna på att handla oftare och mindre eftersom risken är mindre att man har mat hemma som hinner bli dålig.
 • Handla smart, utefter ditt hushålls behov! Stora förpackningar är ekonomiskt för den som har många munnar att mätta. I ett litet hushåll leder det dock lätt till att stora mängder mat slängs eftersom hela förpackningen inte hinner användas innan varan blir dålig, och då förlorar man de pengar man vann på att köpa storpack.
 • Ta hand om rester genom att göra en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in på en gång. Att använda rester till att skapa nya rätter har blivit trendigt de senaste åren och det har kommit ut kokböcker som fokuserar just på detta. Överblivna grönsaker kan få åka ned i en gryta, linserna åker ned i salladen. Spara även små mängder! En dl köttfärssås, några skivor skinka, ostkanter som rivs och fryses in – släng dem på en pizzabotten så har du pizzan klar!
 • Om du bakar eget bröd har du en fantastisk möjlighet att ta vara på rester! Överbliven gröt i brödet är en klassiker, kokt potatis ger en god potatislimpa,  men har du testat att göra ”matbröd” med t ex stekt lök och svamp, eller ägg och oliver?
 • Förvara maten rätt:
  – Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C.
  – De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt.
  – Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
 • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.

Framförallt: tänk igenom hur det brukar se ut hemma hos Dig! I vilka situationer slänger du mat, vad kan du bli bättre på?

Börjar bananerna bli övermogna? Baka bananmuffins!