Citron- och olivkyckling

Vi fortsätter på ämnet citron! Restaurangen på Östersunds sjukhus är nyckelhålscertifierad vilket medför att det lagas en nyckelhålsmärkt rätt hos oss på kostenheten varje dag. För dig som jobbar borta och ofta äter ute är nyckelhålscertifierade restauranger ett bra tips om du vill hålla dig i form i längden. De som jobbat borta länge kan vittna om att det blir ganska tjatigt med fet restaurangmat i längden, och då kan det kännas ganska skönt med ett fräschare alternativ. Nyckelhålsmärkta rätter innehåller mindre fett och av bättre kvalitet, mindre salt och socker och mer fibrer än alternativen. Om rätten innehåller fet fisk får den innehålla upp till 40 % fett, vilket gör att man inte går miste om de hälsosamma fetterna i t ex lax.

Bland de nyckelhålsmärkta rätterna har jag hittat en ny favorit, som innehåller två saker jag tycker mycket om och som ger mycket smak åt maten samtidigt som de är hälsosamma: oliver och citron. Att rätten innehåller kikärter puttar mig över gränsen och jag faller pladask. De flesta av oss skulle må bättre av att äta mer baljväxter, men det betyder inte att man måste ta steget fullt ut och äta helt vegetariska rätter om det känns främmande. Istället kan man, som här, blanda bönor, ärter eller linser i maten. Det blir snyggt, gott, matigt och hälsosamt.

Såhär lagar de maträtten hos oss på kostenheten. Jag har inte själv lagat rätten hemma än, så kom gärna med kommentarer på receptet om ni testar det, eftersom det ju ibland är lite annorlunda att laga 4 portioner istället för 400… Kom ihåg att välja ekologiska citroner till de maträtter där du ska använda skalet. På så sätt slipper du krydda maten med bekämpningsmedel.

Citron- och olivkyckling

400 g kycklingfilé
25 g oliver + lite spad
100 g kokta kikärter
100 g ekologisk citron
2 tsk olivolja
gurkmeja
8 g hönsbuljong
salt och svartpeppar
2 dl vatten
1/2 msk majsstärkelse

  • Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och skiva citronerna. Tag upp oliver och skiva dem. Tänk på att spara lite spad.
  • Lägg kyckling (som du tagit fram och tinat) i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, salta och peppra. Stek filéerna i ugnen en studn så att de får lite färg.
  • Koka upp vatten, buljong och lite olivspad, red med majsstärkelse. Tillsätt gurkmeja för en vacker gul färg.
  • Tag ut kycklingen ur ugnen och lägg på de skivade citronerna, kikärter och skivade oliver. Häll på buljongkoket och ställ in i ugnen igen och låt det hela sjuda ca 10 minuter tills allt är genomvarmt. Kolla om kycklingfiléerna är färdiga med hjälp av en termometer, eller skär ett snitt och tryck på köttet. Om köttsaften är klar istället för ljusrosa, så är kycklingen färdig.

Servera rätten med ris och en god råkostsallad med t ex vitkål, morot, äpple, eller kanske en rädissallad med rädisblad, ruccola, dressad med citronsaft och crema di balsamico?

2 svar till ”Citron- och olivkyckling”

  1. […] hälsokost produkter – #1 19 juni, 2012 admin En nyckelhålsmärkt favoritkyckling – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 05/23/2012 Örnsköldsviks AllehandaEn nyckelhålsmärkt […]

  2. […] jod och selen. Däremot innehåller fisk sällan kolhydrater. Det är just den sammansätt En nyckelhålsmärkt favoritkyckling – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 05/23/2012 Örnsköldsviks AllehandaEn nyckelhålsmärkt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: