Laxsås med dill till pasta

Alla vet att man ska försöka äta fisk 3 gånger i veckan, men hur får man till det i praktiken? Min vapendragare Maggan (som du hittar på FuelforLife och En kvart i köket) är finurlig på att hitta de där snabba vardagsrätterna av fisk som är goda, lätta och snabba att laga. Själv är jag inte lika bra på just fisk, så därför hämtar jag inspiration från henne. Snabba fiskbiffar, fiskpinnewraps, nudelsoppa med räkor och krabbiffar är exemepel på goda och snabba rätter som hon bjudit mig på vid sitt bord. Klicka här för att se vad som hände när vi slog våra blogghuvuden ihop en helg.

Mitt nya jobb har ju också visat sig vara en inspirationskälla, och en dag åt jag en riktigt god pastasås med lax i restaurangen, och självklart ska jag dela med mig till er av detta recept. Jag brukar säga som så, att om det är någon gång man med gott samvete kan unna sig lite grädde i maten, så är det när man äter fisk. Fisk är en otroligt viktig del av kosten eftersom den bidrar med det svårfångade D-vitaminet och viktigt omega3-fett. D-vitamin bildas i huden under solens strålar, och om man exponerar armarna, ansiktet och halsen räcker det med 15-20 minuter i solen för att man ska få sitt dagliga behov av d-vitamin. Här i den mörka norden står dock solen för lågt under de mörkare delarna av året för att D-vitaminet ska kunna bildas. Därför är fisken så otroligt viktig att få i sig. Om det krävs lite grädde i maten för att du ska tycka det är gott, så är det väl värt det extra fettet i maten för att du ska få i dig D-vitaminet, och det nyttiga fettet.

Jag törs nästan garantera att den här fiskrätten går hem även hos dig som är tveksam till fisk. Enkelt, smakfullt och inga konstigheter. Fetthalten och allergivänligheten kan du själv laborera med – minimat, matgrädde eller vispgrädde, sojagrädde eller havregrädde, du väljer själv. Passa gärna på att laga den här rätten när det är extrapris på färsk laxfilé, då är det som godast.

Laxsås med pasta
(4 port)

80 g purjolök
1 msk flytande margarin
2,5 dl mjölk
0,4 dl grädde
vetemjöl till redning( eller annan redning vid allergi)
200 g färsk lax

ett knippe dill
en skvätt citronjuice, färsk eller från koncentrat

  • Strimla purjolöken fint och fräs en stund i matfett.
  • Tillsätt mjölk och grädde, koka upp och red med mjöl blandat med mjölk.
  • Tärna laxen och vänd ner i såsen. Sjud laxen en kort stund tills den är genomkokt. Tillsätt salt, peppar och färsk dill. Smaka av med citronsaft.

Servera såsen med fullkornspasta och blandad sallad.

PSSST! Svårt att komma på vad du ska laga för mat? Kika uppe i hörnet på bloggen, där har jag lagt upp veckans matsedel med recept, och fler blir det!

2 svar till ”Laxsås med dill till pasta”

  1. […] kosttillskott – #1 | hälsokost produkter. […] · landley-puff · nyhetsbrevannons … Dille på laxsås till pasta – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 05/24/2012 Dille på laxsås till pastaÖrnsköldsviks AllehandaNyheter […]

  2. […] beriget med enten D-vitamin, calcium eller andre stoffer, som skulle være gode more… Dille på laxsås till pasta – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 05/24/2012 Dille på laxsås till pastaÖrnsköldsviks AllehandaFisk är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: