Stenugn och färska kryddor

Här ser ni utsikten från vår balkong mitt inne i Östersund. Det är första gången jag bor såhär centralt. Jag kommer ju från Bygdom utanför Örnsköldsvik, en av världens vackraste byar, där vinden skapar illusioner om vågor över det långa gräset på åkrarna om sommaren och där inte så mycket som en kiosk finns inom synhåll. Det är ganska trevligt att prova på att bo såhär centralt. Närheten till caféer, restauranger, matbutiker – och gymmet som ligger runt hörnet – gör det enkelt att utan planering gå in på stan och ta en kaffe eller träffa vänner på en restaurang. Ca 50 meter från min dörr ligger en delikatessbutik där de säljer fina oljor, balsamvinäger, fika m.m.

På vår balkong som hänger ut ovanför Köpmangatan har jag planterat lite blommor – och mynta! Finns det något härligare än färska kryddor i matlagningen? Några färska kryddblad kan göra vilken vardagsrätt som helst till en festmåltid.

En av mina favoritrestauranger i Örnsköldsvik råkar vara Il Romanos, en restaurang med fokus på stenugnsbakad pizza men som även serverar andra maträtter. På denna restaurang kan man få en helt underbar laktovegetarisk pizza, Ortolana,  med grönsaker och färska  basilikablad. Det blir inte bara gott, det blir vackert för ögat också. Jag kan verkligen rekommendera er att besöka Il Romanos på sjögatan i Örnsköldsvik. Förutom en god pizzasallad och underbart fräscha stenugnsbakade pizzor som inte dryper av fett som pizzorna gör på många andra ställen, så får man alltid ett trevligt bemötande, vilket jag tycker är otroligt viktigt för att det ska vara trevligt att gå ut och äta. Ibland tar det en stund att få maten, så hit ska man inte gå om man har jättebråttom. Maten är dock väl värd att vänta på!

På tal om stenugn:  igår kväll bakade jag den första surdegsbrödet här i lägenheten – på en baksten! För 200 kr kan du köpa en platt sten som du lägger in i ugnen när det är kall. Sedan värmer du sakta upp ugnen till max 220 grader. När brödet jäst och stenen är varm skjutsar du in brödet direkt på stenen med hjälp av en brödspade som medföljer. Följden blir att du får en direkt hetta underifrån som hjälper brödet att resa sig i den här första stunden i ugnen. Nackdelen med den här stenen är att den enligt bruksanvisningen bara tål 220 grader. Jag sätter alltid in mina bröd med ugnen på maxtemperatur, för att sedan sänka värmen direkt, eller efter ca 5 minuter. Den första stunden i ugnen är nämligen viktig för resultatet, och när ett kallt bröd sätts in i ugnen tar det åt sig lite av värmen. Därför är det viktigt att ha en riktigt het ugn i början.

Brödet bakade jag av rågsurdeg, fullkornsdinkelmjöl, lite grahamsmjöl, vetemjöl special och salt. Degen fick sedan jäsa i en skål insmord med olivolja. Några gånger under jäsningen tog jag tag i degens kanter och vek dem in mot mitten så att degen spändes. Detta skapar ”hål” i brödet. När degen jäst klart hällde jag ut den på mjölat bord, delade den i två och drog ut varje bit till en rektangel som jag sedan vek omlott.

In i ugnen på den förvärmda stenen!Om du inte vill använda en baksten kan du sätta in en plåt i ugnen när du värmer upp den. Sedan skjutsar du över brödet på den heta plåten när det är dags att grädda brödet, så får du en liknande effekt. Testa också att vända skarven på brödet uppåt istället för nedåt. Då får brödet öppna sig lite i skarven när det jäser upp i ugnen, vilket ger en vacker effekt och ett naturligt ställe för brödet att spricka om det vill det.

Frukosttips: Nybakad dinkellevain med ost och skinka, blandade bär i med mjölk – och så underbart kaffe till det!

5 svar till ”Stenugn och färska kryddor”

  1. […] hälsokost produkter – #1 21 juni, 2012 admin Stenugn och färska kryddor – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 06/06/2012 Örnsköldsviks AllehandaStenugn och färska […]

  2. […] hälsokost – #1 Author: admin 20 juni, 2012 Stenugn och färska kryddor – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 06/06/2012 Örnsköldsviks AllehandaStenugn och färska […]

  3. […] kryddor, bär och frukter från egna odlingar får vi i oss fler antioxidanter och vitaminer. Stenugn och färska kryddor – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 06/06/2012 Örnsköldsviks AllehandaStenugn och färska […]

  4. […] selen. Däremot innehåller fisk sällan kolhydrater. Det är just den sammansätt more… Stenugn och färska kryddor – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 06/06/2012 Örnsköldsviks AllehandaStenugn och färska […]

  5. Men Annica då… vad är det jag ser… en Coca-Cola flaska bland all den nyttiga maten på bilderna! Huvva ligen jänta…

    Men du tar fina bilder så det ska du ha credit för! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: