Närproducerat: Tjälknöl, rossöpotatissallad och kaprisvinegrette

Lokalproducerat när det är som bäst: en junimiddag i Rossön tillsammans med familjen. Vi firade att min yngsta svägerska Lina nu gått ut grundskolan, hipp hipp hurra för dig Lina, din framtid är ljus! På bordet fanns tjälknöl av älg som en gång sprungit i Rossöns skogar, sallad med ruccola som odlats i växthuset på gården, en underbar fransk potatissallad med ”krypern” (mandelpotatis) från byn och gräslök som vi hämtat från en tuva nära potatissalladen. Här i Rossön är närodlat och lokalproducerat en naturlig del av vardagen, och inte det svåruppnåeliga ideal vi ibland betalar dyrt för i stan. Husen omringas inte av asfalt och gallerior, utan av gröna gräsmattor, potatisland, skogar med vilt och vatten med fisk.

Här finns möjligheterna att odla eget, medan utbudet av färdiga produkter på matbutiken däremot är mycket mindre än vad vi ”stadsbor” är vana vid. Lokalproducerat kött och potatis finns det gott om, goda ostar kan du köpa från en granngård eller på en marknad. Produkter för allergiker eller intolerande, exotisk frukt, ovanliga grönsaker och speciella kryddor kan däremot vara svårare att få tag på.

Mataffärens utbud är mindre och dyrare på en liten ort som den här, men för den som vill kunna stanna i sitt landsbygdsparadis är det viktigt att mataffären har råd att finnas kvar, och därför accepteras det dyrare priset. Alternativet är att betala dyr bensin och åka långt och länge för att kunna handla mat, eller bli helt självförsörjande när det gäller mat, något som som ligger långt bort för de flesta. Närhet är något värdefullt. I stan betalar vi gärna lite högre pris för att på mataffären kunna köpa närproducerade ekologiska varor. Med ett eget odlingsland kan man själv odla ekologiskt, men här är man istället beredd att betala ett högre pris för att kunna äta det där som odlas lite längre bort, men som trots allt också det är välkommet i kylskåpet.

Potatissallad när Rossön möter Frankrike
Det är skillnad på potatis och potatis. Krypern från rossön är nog den absolut godaste potatisen i världen. Vackert gul med en helt underbar smak. En ljummen fransk potatissallad passar bra till kött av olika slag, är enkel att göra och innehåller goda fetter!

10-15 kryper (mandelpotatis)
3 msk olja
2 msk ljus vinäger
1 msk vatten
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
1 dl klippt gräslök, eller finhackad purjolök
några matskedar kapris eller hackad ättiksgurka

  • Koka potatisen.
  • Blanda ihop alla ingredienser till såsen, slå den över den varma potatisen och servera potatissalladen ljummen.

Något som jag starkt förknippar med helg och ledighet, är det tunnbröd mina svärföräldrar brukar baka i deras bakugn i källaren. Just den här dagen blev det dock tunnbröd från gene – inte fy skam det heller!

Kaprisvinegrette till tjälknöl och stek
Den här vinegretten är fantastiskt god i all sin enkelhet. Jag kan verkligen rekommendera er att testa den. Tanken slog mig när vi åt den att den säkert skulle kunna bli en väldigt god inläggning till bönor.
3/4 dl olivolja
2 msk  vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger
2 msk kapris
1 rödlök

  • Skala och finhacka rödlöken.
  • Blanda olja,vinäger, kapris  och rödlök. Häll marinaden över tunnskivad stek eller tjälknöl.

Sverige är ett avlångt land med städer där folk bor tätt men också vackra byar långt ifrån ”city-neonan’ ” och tyvärr måste jag påstå att landsbygden ofta försummas till fördel för städerna i politiken. Därför är jag för en politik som gör det möjligt för människor att kunna bo och arbeta på landsbygden – för utan landsbygden kan heller inte stan leva. Jag känner själv hur den stress jag ibland känner på jobbet och i stan liksom rinner av mig när jag känner doften av liljekonvaljer och får umgås på ett okonstlat sätt med familjen runt ett matbord av trä, ute på en liten inglasad altan där den friska jämtlandsluften ändå kommer in genom springorna. Här ute finns något som människor mår bra av, och det måste värdesättas.

3 svar till ”Närproducerat: Tjälknöl, rossöpotatissallad och kaprisvinegrette”

  1. […] hälsokost produkter – #1 Author: admin 17 juni, 2012 Närproducerat: Tjälknöl, rossöpotatissallad och kaprisvinegrette – Örnsköldsviks Allehan… – blogg.allehanda.se 06/16/2012 Närproducerat: Tjälknöl, rossöpotatissallad och […]

  2. […] hälsokost produkter – #1 17 juni, 2012 admin Närproducerat: Tjälknöl, rossöpotatissallad och kaprisvinegrette – Örnsköldsviks Allehan… – blogg.allehanda.se 06/16/2012 Närproducerat: Tjälknöl, rossöpotatissallad och […]

  3. […] Off Närproducerat: Tjälknöl, rossöpotatissallad och kaprisvinegrette – Örnsköldsviks Allehan… – blogg.allehanda.se 06/16/2012 Närproducerat: Tjälknöl, rossöpotatissallad och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: