Det är bara siffror

I månadens ”Extraöstersund” kan man läsa om unga kvinnor som fått sitt BMI felaktigt uträknat hos barnmorskan i samband med att de ville skaffa p-piller. Vissa av dem hade fått höra att de var tjocka för att de låg på ett högre BMI.

”Om du inte går ned i vikt kan du få en blodpropp och bli en grönsak”.

BMI är ett mått där man mäter längd och vikt och sedan räknar ut ett nummer på en skala. Det här numret har tyvärr  potential att förändra en människas syn på sig själv. Siffror på vågen och siffror på en BMI- skala kan ge en fingervisning om hur mycket man väger, men det säger ingenting om vad vikten består av – viktigast av allt, det säger ingenting om en människas vikt på jorden. Ändå kan de där siffrorna, i kombination med pinnsmala modeller i media, skyltdockor med lår som mina armar, och Victoria Secret-modevisningar där man befarar att modellerna ska rasa ihop av trycket från atmosfären, trycka ned oss och få oss att känna oss mindre värda, mindre hälsosamma, mindre snygga.

Många har en siffra i huvudet som markerar för dem vad som är OK att väga. Jag pratar om normalstora tjejer och killar som är långt ifrån överviktiga. Så länge de inte går över den siffran så är det okej – vilket kan bli ett problem om man samtidigt bestämmer sig för att börja träna för att må bättre. Vips så kanske man lägger på sig några sunda kilon muskler. Eftersom vågen bara visar att vikten går uppåt, och inte vad viktuppgången består av, så kanske det leder till en bantningskur som gör att man tappar musklerna man byggt på sig, vilket är en klar förlust för hälsan.

En gång när jag satt på en sportaffär och väntade på min sambo som provade löparkläder, så slog det liksom ned i mig som en bomb när jag såg mig runt i lokalen – VARFÖR i hela världen skall det behöva vara så, att sportkläderna visas upp på helt muskelbefriade skyltdockor som är mycket smalare än 95 % av dem som kommer prova kläderna – mycket smalare än vad de flesta kvinnor är? Varför får denna manipulation av vår bild av idealkvinnan pågå år efter år mitt på ljusa dagen, utan att någon spontant river ned skyltdockorna från hyllorna? Och vidare, hur kan något så obetydligt, som två siffror som ställs bredvid varandra, få förändra spegelbilden som reflekteras emot oss?

Jag minns när jag som 20-åring satt i skolbänken på universitetet och fick veta vilket BMI som enligt forskningen skulle vara det absolut mest hälsosamma. Om jag skulle lyssna på det idag skulle det innebära att jag skulle behöva gå ned ca 5 kg. Själv vet jag att om jag gick ned 5 kg skulle jag antingen se ut som att jag var på väg upp på en fitnesscen (läs: med nada kroppsfett över huvud taget) eller så skulle jag behöva skala bort många kg muskler. Inget av alternativen önskvärda för hälsan.

BMI är bara en siffra, vikten på vågen är bara en siffra. Inget ont i att hålla sig viktstabil – att en verklig övervikt kan ge negativa konsekvenser för hälsan är ingen nyhet för någon. BMI har dock många nackdelar som mätmetod och när man i frisk- eller sjukvård bedömer en individuell människas kroppssammansättning ska man aldrig utgå endast från BMI eftersom det kan vara så otroligt missvisande. Många vet heller inte att man med stigande ålder även bör ha ett lite högre BMI för hälsans skull.

Framförallt är BMI ett otroligt dåligt mått på hur vacker du är, hur du mår, eller vad du är värd inför andra eller inför dig själv. Träna och ät rätt för att må bra och hålla kroppen frisk och stark, men låt inte de där siffrorna komma dig innanför skinnet och förstöra din dag. Livet är helt enkelt för kort!

8 svar till ”Det är bara siffror”

 1. Grymt bra skrivet!

  Helt sant!

  Lev livet säger jag bara……

 2. En av de bästa texter jag läst på länge!! Så sant, så sunt. Siffror är ointressanta, detektiv känslan som gäller.

 3. […] hälsokost produkter – #1 Author: admin 23 juni, 2012 Det är bara siffror – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 06/22/2012 Det är bara siffrorÖrnsköldsviks AllehandaNyheter […]

 4. […] hälsoprodukter – #1 23 juni, 2012 admin Det är bara siffror – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 06/22/2012 Det är bara siffrorÖrnsköldsviks AllehandaNyheter […]

 5. […] Off Det är bara siffror – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 06/22/2012 Det är bara siffrorÖrnsköldsviks AllehandaNyheter […]

 6. Oj så bra skrivet!! TACK!!

  Tack dessutom för receptet på kaprisvinägretten, den var fantastisk till kallskuren kalvstek som jag serverade på självaste midsommar, accompanjerat av din goda vinägrette.

  1. Tack själv, och vad roligt att du gillade vinägretten! Den sätter verkligen pricken över i på en god stek. Själv tackar jag svärmors lilla handskrivna receptbok, där finns många receptskatter!

 7. […] juni, 2012 Det är bara siffror – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 06/22/2012 Det är bara siffrorÖrnsköldsviks Allehanda”Om du inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: