Jordgubbar helt enkelt

Sommaren är en underbar tid att strosa runt på fruktavdelningen på mataffären. Färska svenska grödor vart man än vänder blicken. Allt doftar lite mer, smakar lite mer. Jag bestämde mig för några dagar sedan att verkligen njuta av sommaren – alltså, frossa i jordgubbar medan de finns! Jordgubbar är enligt mig helt fantastiska både till utseende, smak och användbarhet. Anledningen till att de är så enkla att använda i matlagningen är att de är så fantastiska alldeles som de är, att de inte behöver en massa joxig tillagning för att bli underbara.

En jordgubbsdrink är ett kanonbra mellanmål eller  återhämtningsmål. Skippa proteinpulvret med syntetiska smakämnen efter träningen. Ta ett stort glas, lägg ner 5-6 sköljda och snoppade jordgubbar. Klicka i några rejäla skedar matkvarg/kesella lätt och fyll upp glaset med mjölk. Stoppa ned mixerstaven direkt ner i glaset och mixa till en fluffig drink. Voilà! Det tar max 3 minuter, smakar som en somrig milkshake och är proppfyllt av nyttigheter från både mjölken och jordgubbarna. Om du vill ha lite extra fräschör kan du mixa i några färska myntablad!

Ett annat tips är att blanda några skedar keso med ett par matskedar medelhavsyoghurt. Ta eventuellt några nypon vaniljsocker eller lite vaniljpulver, och toppa med färska jordgubbar. Medelhavsyoghurten som har en lite högre fetthalt ger en härligt krämig smak. Även detta ett riktigt bra mellan- eller återhämtningsmål.

En av de bästa stunderna på månaden är runt den 26 när nya nummer av mina favorittidningar kommer ut. Häromkvällen kröp jag ned i soffan med massor av jordgubbar och körsbär och läste tidningarna under en filt medan friska sommarvindar fläktade in genom balkongdörren. Det är sommar, det är livskvalitet.

10 svar till ”Jordgubbar helt enkelt”

 1. […] hälsokost produkter – #1 4 juli, 2012 admin Jordgubbar helt enkelt – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 06/28/2012 Örnsköldsviks AllehandaJordgubbar helt […]

 2. Låter jättegott! Väldigt söta bilder också!

  http://bakasockerfritt.blogg.se/

 3. […] hälsokost – #1 Author: admin 29 juni, 2012 Jordgubbar helt enkelt – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 06/28/2012 Örnsköldsviks AllehandaJordgubbar helt […]

 4. […] Off Jordgubbar helt enkelt – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 06/28/2012 Örnsköldsviks AllehandaJordgubbar helt […]

 5. Hej! Kom in på din blogg av ren slump, sökte lite på dietist på internet och så kom din blogg upp. Du är dietist? Funderar på att plugga till det våren 2013 nämligen (om jag kommer in). Vet inte vad du jobbar med!? Men jag hade velat jobba med överviktiga personer som behöver gå ner i vikt, att göra kostplaner mm. För det kan man väl jobba med som dietist!? (vet att det finns någonting som heter kostrådgivare också…) Hur stora är möjligheterna att få jobb!? Och hur ser ditt drömjobb ut? Berätta allt!!! 🙂 (om du vill så klart!)
  Tycker att det verkar vara ett riktigt roligt jobb nämligen. Är dock rädd att jag förälskar mig i det ”för mycket”- vilket innebär stor besvikelse om jag inte skulle komma in på programmet.

  / Julia

  1. Hej Julia!
   Det stämmer att jag är dietist. Jag arbetar som dietist på Kostenheten på Östersunds sjukhus. I mitt arbete ansvarar jag för nutritionsarbetet i köket, alltså att se till att maten som serveras till patienter och personal är näringsrik, och i många fall anpassad efter en speciell persons behov och/eller önskemål, t ex kanske en patient har en allergi eller behöver en lättuggad konsistens på maten. Jag ser också till att vi har ett bra lager av näringsdrycker och sondnäring. Vi har ett kök där all specialkost tillagas för sig, ”dietköket”, och de som arbetar i det köket vänder sig till mig när de har frågor och jag agerar som stöd åt dem. Dessutom håller jag i möten med olika grupper, såsom kostombud, där vi såklart också diskuterar maten på sjukhuset, och så samarbetar jag med de andra dietisterna på sjukhuset i olika frågor. Det ingår också i mitt arbete att utbilda andra i mitt kunskapsområde där det behövs. Varje vecka gör jag också matsedlar till dem som behöver specialkost, vegetarisk kost, samt en barnmatsedel.

   Du frågar om mitt drömjobb, och just nu är detta mitt drömjobb. Jag höll på att hoppa ur skorna när jag såg annonsen för detta jobb! Jag har en stor möjlighet att påverka maten som serveras till patienterna. Mat skall enligt gällande riktlinjer likställas med den medicinska behandlingen – rätt mat är alltså en lika viktig del i behandlingen och tillfrisknandet som mediciner, operationer och andra behandlingar är. Jag arbetar direkt med maten, och eftersom jag blev dietist för att jag älskar allt som har med mat att göra så passar det mig perfekt. Att dessutom ha turen att kunna kombinera det arbetet med mitt arbete som matbloggare här på allehanda är ju fantastiskt.

   Som dietist kan man arbeta med olika saker. En del arbetar som du skriver med att hjälpa folk att gå ned i vikt. Jag tycker absolut att du ska läsa till dietist om du vill arbeta med det här. En kort utbildning till kostrådgivare är enligt mig inte tillräckligt för att förstå hela den komplexa bild som påverkar vad en människa äter och hur man mår av maten. Under dietistutbildningen får man kunskap om näringslära, om hur kroppen fungerar, om livsmedelskemi, matlagningsteknik, psykologi, sjukdomslära. Man lär sig att granska vetenskap och bedöma vilka kostbudskap man kan lita på. Man får lära sig hur man kommunicerar hälsobudskap, hur man samtalar och mycket mer.

   Det finns jobb som dietist, men inte i överflöd. Kolla på arbetsförmedlingens hemsida några dagar varje veckan så får du en känsla för hur många jobb som finns där. Sedan beror det på vad man vill arbeta med. Man kan alltid bli egen företagare också. Det var många som sa till mig att det skulle bli svårt att få jobb, men jag satte upp ett mål, gjorde allt för att visa vad jag går för, och framförallt så visade jag hur mycket jag ville det här, och det gav mig ett fast jobb – mitt drömjobb – tre månader efter examen.

   Om du är intresserad, så gå in och läs på drf.nu där det står om vad en dietist arbetar med, och läs på högskolornas beskrivning av utbildningarna. Själv ångrar jag inte en sekund att jag blev dietist, det är ett underbart yrke och en underbar utbildning. Du är välkommen att fråga mer om du undrar något!

   Vill man så kan man! Kramar från Annica

 6. Tuula Långvall profilbild
  Tuula Långvall

  ÅH, FREJA!!!!!

 7. Marianne Sundelin profilbild
  Marianne Sundelin

  Nami…slurp tycks Kiara tänka eller? 🙂

  1. Marianne Sundelin profilbild
   Marianne Sundelin

   OPS! Var det fel namn på kissen eller fel katt för namnet? 🙂 🙂

   1. Hehe det är Freja på bilden i alla fall Marianne 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: