Chèvre Chaud en varm dag

Chèvre Chaud, som betyder ”varm chèvre” på franska, kommer alltid ha en särskild plats i mitt hjärta – och min gom. När dietiststudentträffen ”Kostbollen” arrangerades i Umeå åt vi nämligen denna underbara skapelse till förrätt. Jag tror inte det fanns en enda människa i rummet som inte var nöjd med den förrätten. Det var bland det godaste jag nånsin ätit, och än idag ligger det högst upp på listan.

Chèvre, valnötter, honung, fräscha rädisor och ruccola. Himmelsk. Den här gången använde jag en lokalproducerad chèvre från Skärvångens Bymejeri. Min upplevelse av Jämtland är att det här finns en äkta passion för mathantverk.  Snack om närproducerat är inte bara snack – det finns faktiskt också att köpa på affärerna. Överallt, vart du än tittar så ser du Jämtländsk mat. Ok, jag kanske överdriver, men Jämtland har nog faktiskt lyckats leva upp till, och överträffa, mina förväntningar om en region som med högburet huvud viftar med en egen flagga och sjunger Jämtlandssången. Nämnde jag att det ligger en delikatessbutik ett stenkast från min dörr?

Chèvre chaud (per skiva)
1 skiva bröd, typ rostbröd
2-3 skivor chèvre
1 liten näve valnötter
ca 1 msk honung
Några rädisor
en bunt ruccola

 • Sätt ugnen på grill på 250 grader.
 • Sätt på en stekpanna på medelvärme. Häll i lite honung och lägg valnötterna i honungen. Rosta försiktigt en stund. Var uppmärksam eftersom det kan brännas vid snabbt.
 • Skölj rädisor och ruccola. Skiva rädisorna fint.
 • Lägg chèvre på brödskivorna ( man kan även smöra dem med ett tunt lager smör innan). Ringla över lite honung. Grilla i några minuter tills osten smält och fått lite färg (alltså inte mycket färg som jag fick…)
 • Ta ut toasten ur ugnen och toppa med valnötter och rädisor. Lägg upp toasten på en tallrik. Lägg ruccolasalladen i en liten hög bredvid, ringla över lite olivolja och ev. lite balsamico. Riv av några drag med pepparkvarnen och ta ev. en nypa flingsalt.
 • Njut en som förrätt eller ett par som en lätt måltid!

Jag råkade titta bort en stund. Gör inte det.
Den här underbara lilla rätten kan såklart varieras, med päron, olika typer av bröd, cocktailtomater, rödlök , pinjenötter etc. Det finns många olika recept på internet att inspireras av. De essentiella ingredienserna är – enligt mig – chèvre, honung, ruccola och valnöt/pinjenöt. Har ni inte testat detta, så måste ni helt enkelt göra det!

4 svar till ”Chèvre Chaud en varm dag”

 1. Hej!
  Jag är en tjej som just har gått ut gymnasiet och letar intressanta utbildningar. Dietistutbildningen är en av de som lockar och det skulle vara roligt att få råd av någon som har läst utbildningen. Jag undrar därför om du skulle kunna svara på några frågor?

  x Vad du tycker att man bör vara intresserad av om man ska söka programmet?
  x Vilka ämnen underlättar det att vara bra på?
  x Vad var det som drog dig till programmet?
  x Hur stor del av utbildningen innefattar matlagningen.

  Det som jag tycker verkar kul med utbildningen är att den innefattar kost, hälsa och att man hjälper människor. Dessutom sambandet mellan kost och hälsa. Det som gör mig osäker är de kemiska biten och om jag verkligen har ett stort matlagningsintresse.

  Tack i förhand och vad dina inlägg ser goda ut 🙂

 2. […] hälsokost – #1 Author: admin 7 juli, 2012 Chèvre Chaud en varm dag – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 07/06/2012 Örnsköldsviks AllehandaChèvre Chaud en varm […]

 3. […] hälsoprodukter – #1 7 juli, 2012 admin Chèvre Chaud en varm dag – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 07/06/2012 Örnsköldsviks AllehandaChèvre Chaud en varm […]

 4. […] Off Chèvre Chaud en varm dag – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 07/06/2012 Örnsköldsviks AllehandaChèvre Chaud en varm […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: