Ren och blå glädje

Nu sprakar marken av blå glädje: blåbäret – superbäret – norrlands bästa medicin, fullproppad av antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer. Istället för att lägga halva matkassan på att köpa dyra gojibär i butiken så tycker jag definitivt att du ska ta chansen att gå ut i skogen, utnyttja vår fantastiska allemansrätt och plocka hinkarna fulla med dessa hälsosamma och otroligt goda bär – alldeles gratis! Även om det känns motigt att klaffsa runt i skogen så är det värt ansträngningen, för sedan blir det billigt att äta hälsosamt.

Blåbär är ett omtalat bär – väl förtjänt tycker jag. Kanske hörde du om den sällsynta hybriden som nyligen upptäcktes i Bohuslän: blingonet, eller blågonet, en korsning mellan blåbär och lingon. Det sägs också att blåbär som växer i midnattsolens land är de allra nyttigaste. När bären utsätts för ljus under så stora delar av dygnet bildas ännu större mängder antioxidanter, så har du chans att plocka norrländska bär kan du skatta dig extra lycklig.

Micke och jag har varit hunnit vara ute på två blåbärsplockar-utflykter hittills. Uppe i Bydalsfjällen hittade vi ett ställe där blåbären växte tätare än jag någonsin sett förut. Jag fick också plocka mina allra första(!) hjortron! Förutom en frys full med bär fick vi ju dessutom välbehövlig motion och en paus från vardagens elektronik och tempo. En tripp till fjällen eller skogen är välgörande för både kropp och själ. Våra hjärnor trivs nämligen i naturliga miljöer och att vistas i naturen kan sänka stressnivåerna. Därför tjänar man också på att springa utomhus istället för på löpbandet, vilket kan vara tänktvärt för er som i likhet med mig tillbringar mycket tid inomhus framför datorn.

Ta tjuren vid hornen och rensa och frys in blåbär i påsar på en gång innan de hunnit bli för blöta. Sen är det enkelt att få loss en portion blåbär från frysen på morgonen. Tryck försiktigt på påsarna, häll upp i en skål och tina på halv effekt i mikron, eller tag fram dem i förväg och tina i kylen.

Att äta blåbär ofta är definitivt en god investering för hälsan, och tänk så mycket det går att göra med dem!

  • Blåbär i yoghurt eller fil tillsammans med en god müsli är en mättande frukost eller ett energirikt mellanmål innan träningen
  • Nyplockade blåbär med kall mjölk(berikad havre, soja- eller rismjölk för dig som är allergisk) är ett näringsrik och lätt mellan- eller kvällsmål.
  • Smaksätt kvarg med lite vanilj och blanda med blåbär.
  • Blanda 1 dl kvarg 1% med 2 dl mini/lättmjölk, tillsätt blåbär och honung så har du en snabb ”proteindrink”med minimal fetthalt.
  • Baka muffins av fullkornsmjöl, kvarg, ägg, mjölk, lite flytande margarin och smaksätt med lite honung och de fina bären, så har du ett lyxigt kvällsmål eller ett bra alternativ till kaffet
  • Klassikern: blåbärskaka. Baka en vetedeg, kavla ut över en plåt och häll blåbären över, grädda i ugnen – barndomen i ett nötskal för mig.
  • En dag när matlagning inte känns lockande så är pannkakor och bär, frukt och keso eller kvarg som tillbehör en favorit hos mig. Använd gärna ett fullkornsmjöl eller havregryn(mixa smeten med stavmixer så att smeten binder ihop om du använder havregryn).

Nyttiga muffins bakade av grovt mjöl och med en gnutta honung


Kaffepaus med en macka är pricken över i!

Jovisst, klart man smakar på bären också, gratis läppstift.

Tävling!

Skicka in ditt bästa blåbärsrecept med en aptitretande bild till annicalangvall@gmail.com innan 3 september. Det vinnande bidraget kommer med i bloggen!

2 svar till ”Ren och blå glädje”

  1. SJUKT FIN BLOGG ! Hoppas allt är fint me dej ! Är du en sån awesome person som gillar djupa känslosamma texter ? , att baka , Prova ny recept , och älskar att äta långa långa fina frukostar ? som helt enkelt gärna njuter av livet ? och som gillar att titta på fina foton? då tycker jag att du ska besöka min blogg http://hanza.blogg.se/ Ha det Fint Kram HaNzA ! :I

  2. […] Off Ren och blå glädje – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 08/22/2012 Örnsköldsviks AllehandaRen och blå glädjeÖrnsköldsviks […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: