Bristvara

Det är brist på keso! På nyheterna rapporterar de om att kesotillverkningen på ett av de stora mejerierna inte lyckas möta efterfrågan på denna gryniga ost, enligt rapporterna på grund av att lågkolhydratdieter har blivit populärare. Mejeriet i fråga söker nu efter ett sätt att öka produktionen och möta den stora efterfrågan.

Själv behöver jag inte gå på diet för att tycka att keso är ett mycket bra livsmedel. Mättande och proteinrikt, och gjort på mjölk som innehåller så mycket nyttigheter. Dessutom kan man ju använda det till både det ena och det andra. Två av mina egna kesofavoriter är banan och keso till mellanmål, och knäckebröd med keso och skinka, eller någon grönsak såsom paprika och rödlök som vegetariskt alternativ.

Detta kesolarm är inte det första mjölkrelaterade larmet under de senaste åren. Förut har både smöret och grädden varit på tapeten i detta sammanhang, och visst är det skrämmande att samtidigt tänka på, att om nedläggningen av bondgårdar som levererar mjölk i Jämtland fortsätter i samma takt som nu så kommer det inom några år (tror de hade beräknat det till 2020) inte finnas några mjölkbönder kvar.

2 svar till ”Bristvara”

 1. MENAR DU ATT KESO OCH KVARG KOMMER FÖRSVINNA BARA SÅDÄR OM NÅGRA ÅR? BARA KAPPUTT? 😥
  jag älskar keso (och kvarg) över allt annat typ haha. det får inte försvinna!! 😦

  1. Ja Mia, jag älskar också kvarg och keso, och alla andra mjölkprodukter också för den delen. Mjölk är ju en viktig del av vår matkultur och vårt arv. Tänk bara att så många i norden klarar av att bryta ned laktos!

   Om till slut ingen i Sverige kan leverera mjölk så blir det väl importerad mjölk i framtiden – istället för närodlat, öppna landskap, mjölk från kor som man vet har det bra. Då kommer väl folk att inse att det inte håller, och så får de börja betala bönderna mer – och så börjar vi om från början, istället för att fixa situationen redan nu.
   Jag själv skulle vara beredd att betala nån krona mer för mjölken för att mjölkbönderna skall finnas kvar. Jag som köper allt laktosfritt tycker att vanlig mjölk är superbilligt. Jag vet dock inte vad man som konsument kan göra åt saken. Jag läste en artikel om det här, och det är tydligen inte så lätt som att bara höja mjölkpriset en krona….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: