Tema Mat på jobbet del 1: För den som inte har kyl

Nu har väl de flesta tagit tag i höstens göromål, vare sig det handlar om jobb eller skola. Men vad ska man ta till när hungern slår till under arbetsdagen? Vad du kan ta med dig som mellanmål eller lunch beror ju mycket på vad du har för möjligheter att till att kyla ned eller tillaga mat. Här kommer första delen i en serie med lite tips om hur du kan få till det med käket under arbetsdagen, oavsett förutsättningar.

För den som inte har tillgång kylskåp:

 • Salladslunch: Jag som pendlat till universitetet i 3 år har fått lära mig att ta med mat som håller i väskan. Mitt första och bästa tips är absolut en vegetarisk sallad! Använd kikärter, linser, bönor och ärter som huvudsaklig proteinkälla eftersom de känns fräschare än kött och fisk efter att du haft dem i rumstemperatur. Gör en god sallad med olika grönsaker. Välj både lättare och grövre grönsaker så att du blir mätt. Lägg gärna i frysta grönsaker, t ex ärter och majs på morgonen. De tinar innan lunch och ger såklart en viss kyla under tiden. Bulgur, fullkornspasta, matvete eller couccous kan också blandas i salladen. Själv älskar jag ju bröd och såg till att ha med mig ett krafigt bröd, gärna av surdeg, att äta till matlådan. Och du, glöm inte dressingen! Snabbast av allt är att bara ringla över lite olja och citron och dra några drag med pepparkvarnen.
 • Generellt sett så är vegetarisk mat ett bra alternativ att ta med. Baljväxter blir inte dåliga lika fort som kött och fisk i rumstemperatur. Dessutom är det såklart ett bra alternativ miljömässigt – och ekonomisk. Testa att göra vegetariska biffar – eller kanske en falafelmacka?
 • Köp en mat-termos och ta med en värmande soppa för kalla dagar. Visserligen får du lägga ut någon hundralapp, men det är ingenting emot vad du sparar under några år genom att ta med mat istället för att köpa ute.
 • Mellanmål: När det gäller mellanmål är timing ett bra ord att komma ihåg! För den som pendlar långt kanske hungern slår till redan tidigt på morgonen. Välj då att äta det känsligaste mellanmålet du har med dig. Kanske var du sugen på lite keso, som inte håller så länge i väskan? Fyll burken till hälften på morgonen och toppa med någon frukt, eller kanske lite frysta bär, och ät till morgonfikat innan keson har legat för länge i väskan.
 • Frukt, både färsk och torkad,  samt mellanmålsbars (som går utmärkt att göra själv, recept finns i bloggen) håller länge i väskan. Under min skoltid brukade jag ha en ”nödförvaring” av nötter, frön och torkad frukt i väskan att äta när jag blev kvar längre än förväntat på skolan.
 • Vill du ha ägg med dig? Skala det först när du ska äta det, då håller det som bäst.
 • Tänk på att någon i din omgivning kan vara allergisk t ex mot nötter eller kanske citrus. Respektera restriktioner om vad du får ta med dig till din arbetsplats!
 • Kaffet – eller teet – är inte att förglömma. Du sparar mycket pengar på att köpa dig en kaffetermos. Köp en av någorlunda kvalitet, annars håller sig inte kaffet varmt längre än till entrén på skolan eller jobbet… Vill du ha mjölk till? Den smidigaste lösningen är att tillsätta det direkt i termosen. Om du vill ha mycket mjölk i kan det vara en bra idé att värma den i mikron först. Häll upp kaffet på termosen det sista du gör innan du åker hemifrån om din termos är dålig på att hålla värmen.
 • Termosar håller både kyla och värme! Gör en matig smoothie och ta med i en liten termos!

Linssallad med morötter,ett bra tips till matlådan

2 svar till ”Tema Mat på jobbet del 1: För den som inte har kyl”

 1. vilka bra tips! Som student tyckte jag att det var svårt att få tillgång till kyl och då hade jag sällan pengar för att köpa något i caféet så jag tror att många har nytta av ditt inlägg

  1. Tack! Jag hoppas att det blir till hjälp för någon, studentekonomin räcker ju som sagt sällan till för att äta ute varje dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: