Svenskarnas matvanor har blivit bättre

Som matnördig dietist har jag väntat länge på att resultaten från ”Riksmaten” ska komma och nu är de här. Riksmaten är en studie där man undersöker svenskarnas matvanor. Resultaten jämförs sedan med vad forskningen visar är bra matvanor som leder till en god folkhälsa – alltså den forskning som ligger till grund för livsmedelsverkets kostråd. Äter vi enligt kostråden?

Resultaten från den senaste, Riksmaten 2010-2011, visar att svenskarnas matvanor har blivit bättre sedan föregående undersökningar på många punkter, men att de fortfarande behöver förbättras. I undersökningen deltog 1800 personer mellan 18-80 år från hela landet.

Så här ser svenskarnas matvanor ut i korthet:

 • Två av tio äter 500 gram frukt och grönsaker per dag, eller mer.
 • Tre av tio äter fisk som huvudrätt minst två gånger per vecka.
 • Sex av tio använder olja eller flytande margarin i matlagningen.
 • Nio av tio äter för lite fullkorn.
 • Sju av tio äter för lite fibrer.
 • Fyra av tio äter för mycket socker.
 • Sju av tio äter för mycket salt, men många väljer joderat salt.
 • Åtta av tio äter för mycket mättat fett.
 • 15 procent av energiintaget – kalorierna – kommer från godis, läsk, bakverk och snacks.
 • Unga kvinnor och män, 18–30 år, har sämst matvanor.
 • Kvinnor har generellt sett bättre matvanor än män.

Matvanorna har alltså blivit bättre, men trots detta blir allt fler överviktiga och feta – eftersom vi rör på oss för lite och äter för mycket av det goda. Ofta drar man ett likhetstecken mellan hälsa och vikt, hälsosam mat och mat som leder till viktnedgång, men jag tycker det är viktigt att skilja på dessa saker. Man kan äta en hälsosam kost som ger mycket vitaminer och mineraler, bra fettsyror och så vidare, men äter man för mycket energi – kalorier – så kommer man ändå gå upp i vikt, vilket såklart i sin tur kan påverka hälsan negativt.

Tillhör du dem som har förbättrat dina matvanor? Har du känt skillnad på hur du mår efter att du lagt om kosten? Skriv gärna i kommentarsfältet och berätta!

Läs mer här

Currygryta med wokgrönsaker

 • Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Lägg i grönsaker och lax eller kyckling i strimlor, eller för en vegetarisk variant: kikärter, quorn- eller sojabitar.
 • Woka i några minuter tills köttet är genomstekt. Tillsätt kokosmjölk och krydda med curry, peppar och lite salt. Servera med ris eller nudlar – gärna fullkorn. Snabbt och enkelt!

En annan god variant är att smaksätta woken med sweet chili och soja.

5 svar till ”Svenskarnas matvanor har blivit bättre”

 1. […] ont är som att säga att man kan gå ner i vikt utan diet och att träna”. Orden more… Svenskarnas matvanor har blivit bättre – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 09/13/2012 Svenskarnas matvanor har blivit bättreÖrnsköldsviks […]

 2. Hej! 🙂

  Så intressant läsning! Jag är en tjej på 24 år och har nog rätt bra kosthållning eftersom jag är noga med 500 g frukt och grönt och att äta fisk varje vecka. Men svårast tycker jag är att hålla nere på det mättatade fettet eftersom jag älskar att unna mig glass eller choklad eller annan godfika lite då och då! 😉

  Tack för en bra blogg! Gillar den skarpt!!! 🙂

 3. Hej Annica, måste först berömma dig för din fina blogg!

  Har några saker jag undrar över som du kanske kan ge råd över.
  Jag har lite problem med energin när jag tar ut mig mycket, till exempel om jag springer allt jag kan under en relativt kort tid så kan jag nästan bli svimfärdig alltså inte enbart trött.

  Jag anser själv att jag äter rätt bra med kolhydrater och proteiner, dock så kan jag äta betydligt mer grönsaker. Äter oftast pasta(ej fullkorn) till middagar ca 2-4dl men även potatis.

  En vanlig frukost består oftast av tre stycken lingongrova med smör och skinka + 3dl möjlk/lätt dryck.

  Det jag äter i fruktväg är cirka 8-10bananer i veckan. Får jag i mig tillräckligt med frukt, eller bör jag äta mera? Finns det vissa frukter som är bättre än andra?
  Fått för mig att äpple, päron och apelsin skall vara bättre än banan? dock så ger detta mig inte alls samma mättnadskänsla. Fisk äter jag kanske 1-2 gånger i veckan. Äter inte alls mycket sötsaker utan snacks för mig är mest mörk choklad och nötter, en gång i veckan kanske jag tar lite glass.

  Har tidigare under livet haft problem liknande lågt blodsocker, har dock aldrig varit hos läkare eller dyligt. Men känner igen mig i symptomerna.

  Lite om mig är 191cm 85kg och 25år, sportat mycket under barndom och tonåren. För ungefär 3månader sedan började jag springa ungefär 3-4 dagar i veckan i 40min och sedan tidigare styrketränar jag 4ggr i veckan. Så håller igång rätt bra.

  Men angående mitt problem med den energibrist/svimfärdig jag kan känna, kan det vara så enkelt att detta beror på för lite grönsaker och frukt? Bör jag äta mera fullkorn? Vad kan vara felet?:)

  Eller rekommenderar du mig till och med att gå till en dietist för ett mer personligt besök?:)

  Vänlig hälsning
  Jonas

 4. […] hällde ut drinken i slasken och drack aldrig igen. Han uppgav att han på 1980-tal more… Svenskarnas matvanor har blivit bättre – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 09/13/2012 Svenskarnas matvanor har blivit bättreÖrnsköldsviks […]

 5. Jag började äta GI för läänge sen, kanske.. 2 år sen? Sen har det gått upp och ner i perioder, man måste hitta balansen, och inte äta GI rivstart utan fokusera på bra mat med alla beståndsdelar som bör vara med i en måltid 🙂 Det jag märkt är att jag, som alltid har haft problem med magen, inte har det när jag äter GI vilket är den största anledningen till att jag fortsätter 🙂 Jag vill gå ner i vikt också, men då ska motionen in och allt vad det innebär, men jag kämpar på så gott jag kan 🙂
  Men, jag känner mig gladare med den kosten. Mycket på grund av att magen är glad, men också för att jag känner mig lättare, och fylld av energi. Äter man bara sött vet man ju hur man inte minst känner av det i huvudet. Det är så mycket mer givande med ”riktig” mat, eller exempelvis frukt för att få det där söta 🙂 Sen kan man givetvis alltid unna sig ibland, men då för att man verkligen vill ha och inte för att man har ett sockerberoende eller en sockervana 🙂

  Alltid lika kul att läsa din blogg förresten! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: