Lasagne på mitt sätt

Innan jag startade den här bloggen hade jag några olika samarbeten där jag skrev om mat på ett ganska faktafokuserat sätt. Efter att jag beslutade mig för att det var dags att göra något nytt, så funderade jag länge på hur jag skulle göra detta. Jag visste att jag ville skriva om mat – men hur? Vad skulle jag skriva om, på vilket sätt? I mina tidigare skrivjobb hade jag saknat det där kreativa och lekfulla. Fakta i all ära, men var fanns jag själv i texten?

Så en dag, dagen före lucia förra året, så hade jag lagat linsbiffar som jag tyckte blev så otroligt bra. Jag tog några foton, kreativiteten började strömma, och jag kände att det här vill jag skriva om. Jag startade en blogg, släppte all prestige och alla krav. Om nån ville läsa, så var det valfritt. Jag skulle i alla fall skriva om det jag älskade. Kort och gott så började jag blogga om mat från hjärtat. Mat på mitt sätt, kreativt, lättsamt, ibland fransk och komplicerat som ett slags meditativt matlagande. Det var när jag släppte kraven som jag hittade rätt – och när så allehanda kontaktade mig och erbjöd mig att börja blogga på deras portal, så fick jag än en gång erfara hur bra det kan gå när man gör något från hjärtat. Jag hade gjort det på mitt sätt – och det visade sig att någon också ville läsa. Kul!

På samma sätt känner jag med min träning. Jag har styrketränat sedan jag gick på gymnasiet, men min längtan efter att göra det på ett ”perfekt” sätt gjorde att jag till sist kände att jag tappat bort glädjen i träningen. Endorfinkickande träningspass byttes till frustration över att inte kunna hitta den perfekta rörelsen i träningen. Nu har jag återigen släppt på prestigen och viljan att göra rörelsen perfekt. Istället så försöker jag lita på att jag efter så många års styrketräning har grunden i mig, och så gör jag det som får styrketräning att bli så roligt: tar i allt jag kan. När min hjärna säger ”nu orkar jag inte mer” så hittar jag den där kraften inuti som säger att när du tror att du inte orkar mer, så klarar du lika mycket till. Det är då jag blir starkare, det är så träningen blir rolig.

På samma sätt kan det vara med matlagning. Det är bra att lära sig grunderna i köket först, men sen: har du grunden – som t ex kan vara ett bra grundrecept – så kan du börja experimentera. Byt ut osten till en annan ost, lägg till ett lager med bladspenat i lasagnen, fast det inte står så i receptet.

När jag lagar mat på mitt sätt så  tar jag gärna inspiration från olika kokböcker och försöker lära mig olika saker som fungerar bra ihop. När jag sedan står i köket så börjar jag experimentera. Jag byter gärna ut dyra ingredienser till billigare varianter och jobbar med det jag har hemma i kylskåpet. Parmesan i receptet? Vanlig ost funkar också. För lite grönsaker för min smak? I med morötter i köttfärssåsen. Det är så jag lagar mat på mitt sätt. Jag låter kokböckerna och min dietistbakgrund beblanda sig med min kärlek till mat, och vips så blir det hälsosamt och gott käk även i kväll.

Lasagne på mitt sätt (ca 5-6 portioner)

Den här lasagnen är inspirerad av Jamie Oliver. Min version är dock lite grönare och innehåller vanlig ost istället för parmesan. Det fina med den här lasagnen är att man slipper krångla med att göra en ostsås. Istället varvar man med crème fraiche och ost!

1 stor lök
2-3 morötter
2 vitlöksklyftor
1 färsk chilifrukt
400 g köttfärs
2 burkar krossade tomater
2 små påsar färsk bladspenat
buljongpulver/buljongtärning
ca 1/2 paket lasagneplattor (ca 250g)
några dl riven ost
5 dl lätt crème fraiche
1 tomat
salt,peppar, oregano, timjan

  • Förvärm ugnen till 200 grader
  • Gör köttfärssås! Skala och skär grönsakerna och löken. Skiva tomat. Stek köttfärsen, tillsätt grönsakerna  och gul lök och stek en stund till. Tillsätt kryddorna och buljong efter smak, vitlök, chili, och krossade tomater.
  • Tag fram en ugnsform. Bred ett lager köttfärssås på botten. Täck med lasagneplattor.
  • Bred över ett lager creme fraiche, strö över lite riven ost och täck med hälften av bladspenaten.
  • Lägg på ett lager köttfärssås över spenaten, och varva en gång till med lasagneplattor, creme fraiche, ost och bladspenat. Täck med lasagneplattor, bred över crème fraiche, strö över ost och lägg skivad tomat överst.
  • In i ugnen med lasagnen! Efter 20 minuter kan du behöva lägga över aluminiumfolie. Om du inte har det, läggöver en ugnsplåt. Tillaga ytterligare 35 minuter.
  • Klart! Servera med vitkålssallad.

2 svar till ”Lasagne på mitt sätt”

  1. […] Men det bästa jag vet när det gäller att laga lasagne är att använda crème fraiche istället! Antingen kan man värma den och smälta ned ost, som i den här fantastiska vegetariska svamplasagnen, eller så varvar man kall ost och kall crème fraiche, som i det här receptet. […]

  2. Det här ser såå gott ut! 😀 Ser ut som det kan funka för min syster som är vegetarian och för mig och mamma, som äter GI 😀 (Ja, med lite modifikation såklart pga köttfärsen men det finns ju många alternativ, spenaten ser sååå god ut) 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: