Lingonsylt och vattlingon

Hösten är mysig för en matnörd. Har man tur att få tag i lite olika bär, äpplen och annat gott så kan man pyssla en god stund i köket och lagra mat inför vintern. Att göra sin egen sylt är ett bra sätt att spara pengar, och dessutom så vet man vad den innehåller när det är färdig.

Man kan göra sylt av många olika typer av bär – kanske alla, vad vet jag som inte har testat? Förra helgen hade jag själv i alla fall lyxen att testa på aroniasylt smaksatt med stjärnanis som en kär och talangfull vän till mamma hade kokat ihop. En ny och annorlunda smak som faktiskt gick direkt in i hjärtat.

Lite om att sylta
Socker:
Det man ska tänka på när man syltar är att inte bli för ”nyttig”. När man mäter upp sockermängden efter recept kan det kännas som rena galenskapen om man – som jag – är lite galen i att testa på nyttiga varianter av det ena och det andra. Men sockret behövs för att ge mer smak, rätt konsistens och för att förhindra att konserven jäser och möglar. Den stora mängden socker skapar en konservering genom att dra till sig vattnet i sylten och torka ut de små mikroorganismerna. Vill man gärna dra ned på sockermängden så behöver man tillsätta konserveringsmedel, eller förvara sylten i frysen. Man kan också hermetisera konserven, men för mig är det fortfarande överkurs!

Konserveringsmedel: Lingon, hjortron och rönnbär innehåller naturliga konserveringsmedel vilket gör att man kan hoppa över natriumbensoatet när man kokar sin lingonsylt. Till andra bär kan man använda 1-2 kryddmått natriumbensoat eller kaliumsorbat per kg sylt eller mos. Överdosering kan ge bismak. Kom ihåg att du inte får koka upp sylten igen efter att du tillsatt detta.

Rena burkar: Vill man göra sylten så hållbar som möjligt så ska man sterilisera syltburkarna och locken innan man häller upp sylten i dem. Ställ burkarna i ugnen i en långpanna och värm upp ugnen till 100 grader en stund. På så vis dör bakterier som finns kvar i burkarna, och du slipper också risken att burkarna spricker när du häller upp den varma sylten. Locken kan du koka i vatten en stund för att. Var dock försiktig så du inte bränner dig!

Det kan se bökigt och svårt ut att koka sylt men kort och gott så ska du bara koka bär, socker och eventuellt vatten, hälla upp på burkar och stänga locket. Förvara bär i frysen och koka eftersom så hinner inte sylten bli dålig även om du inte går hela vägen och steriliserar burkar och tillsätter konserveringsmedel.

Lingonsylt (ca 1 liter)
1 kg(1 3/4 liter) lingon
1 dl vatten
500 g socker

  • Rensa bären och skölj dem eventuellt.
  • Lägg bären i en kastrull, tillsätt vattnet och koka upp. Låt koka ca 5-10 minuter
  • Ta bort skummet som lagt sig på sylten. Rör ned sockret och koka sylten några minuter till.
  • Ös upp sylten i rena, gärna varma, glasburkar. Sylten ska nå upp till kanten på burken.
  • Sätt genast på lock, och förvara sedan sylten svalt.

Vattlingon
Ni kanske funderar på vad det är i burken med hela lingon? När jag hälsa på mamma visade hon mig en burk där hon förvarade lingon i vatten. De skulle stå så till jul sa hon, sedan skulle man äta dem. Jag kollade upp detta, och detta är tydligen en gammal norrländsk tradition, som även finns omskriven i Cajsa Wargs kokbok. Ni som läser har säkert hört talas om detta, men för mig var det en nyhet.

Vattlingon gör du genom att fylla en burk med väl rensade och sköljda lingon. Därefter häller du på kokt, avsvalnat vatten, stänger burken och förvarar lingonen svalt och mörkt. Lingonen ska genom sitt egna konserveringsmedel hålla sig som ”färska” i vattnet, och så kan man använda dem i grytor och såser. Till jul kan du ta fram dem och äta dem med vispgrädde och socker, vilket jag tänker göra (längtar!). Det ska bli spännande att se hur de smakar

2 svar till ”Lingonsylt och vattlingon”

  1. jag har ”lånat” den fina bilden av lingon av dig. Hoppas det är okey.

    1. Hej! Ja du hade ju länkat så fint så det är ok 🙂 Ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: