Underbar plommongröt

Ibland blinkar det till i köket och något helt fantastiskt skapas. Vanilj och plommon binder sig samman till en fantastiskt doft medan plommonen färgar av sig i det kokande vattnet. Det här är ett näringsrikt mellanmål som ger ca 180 kcal om du har 2 dl lättmjölk till gröten, och framförallt smakar det fantastiskt. Självklart kan du också äta det till frukost, gärna tillsammans med en smörgås med proteinrikt pålägg, eftersom gröten innehåller mestadels kolhydrater. Perfekt nu såhär i hösttider när plommonen är billiga på affären – och kanske har du själv ett plommonträd som dignar av frukt?

Plommongröt

(1 port)
4 st färska plommon
2 dl vatten
1/2 krm vaniljpulver
1-1,5 msk mannagryn
2 dl mjölk till servering

  • Kärna ur plommonen och skär dem i mindre bitar.
  • Koka upp vatten, plommon, vaniljpulver. Koka några minuter tills plommonen kokat sönder.
  • Tillsätt mannagryn under omrörning och koka nån minut tills mannagrynen svällt. Om gröten blir för lös, tillsätt lite mer mannagryn.
  • Servera gröten tillsammans med mjölk, ev. toppad med några bitar färskt plommon och lite vaniljpulver.

plommonkrämm2