Ett friskare Sverige

https://i2.wp.com/www.fhi.se/PageFiles/10777/Ett-friskare-Sverige_morkgron.JPGNi kanske har hört talas om att den här veckan är uppmärksamhetsveckan Ett friskare Sverige? Jag tänker tillbaka på förra årets uppmärksamhetsvecka. Då föreläste jag och en dietistkollega – dåvarande klasskamrat – om bra matvanor för en grupp elever på en skola i Örnsköldsvik. Ett år senare är vi båda legitimerade dietister med en anställning, och hjälper till att genomföra olika aktiviteter på varsitt håll, på varsitt jobb. Det är fascinerande att tänka på hur mycket som kan hända under ett år. Högtider och uppmärksamhetsveckor som den här kan sätta en hållpunkt just för att fundera över vad som har hänt i ditt liv det senaste året.

Jag tror vi alla har en benägenhet att vara otåliga när det gäller hälsa, träning, mat, vikt och sådana saker. När vi väl har bestämt oss så vill vi ha resultat nu, helst igår! Sådana gånger tror jag att vi kan ha nytta av att för en liten stund sluta tänka på framtiden, och istället reflektera bakåt. Hur såg det egentligen ut för ett år sedan? Kanske har du hunnit avsluta en examen, lyckats springa ett maraton, gå ned några kilo i vikt.

Eller så har du tappat din kondition och träningsrutinerna har hamnat i träda, du kanske har gått upp eller ned i vikt ofrivilligt och liksom tappat fotfästet lite? För sådant händer! Livet är inte en rak väg som aldrig svänger, där vi kan behålla en perfekt kost eller ett perfekt träningsmönster. Vi är inte samma personer som vi var för ett år sedan. Förändringar och händelser i livet påverkar oss mer än vad vi kanske vill erkänna för oss själva. Träningen kommer i kläm ibland, vi tappar våra rutiner och måste kämpa för att hitta nya.

Så, tänk återigen på framtiden. Föreställ dig, att om ett år när du ser tillbaka på den här dagen, så har det skett en förändring som du trivs med. Du kanske har tagit dig ut på ett par promenader i veckan – det är över 100 promenader på ett år! Du kanske har börjat äta grönsaker till middagen – tänk hur många middagar du äter på ett år.

Förändringen börjar här och nu, och det är du själv som har makten att genomföra den. Det finns många som kan hjälpa dig på din väg, och våra olika målsättningar ser helt annorlunda ut, men vare sig det handlar om att springa snabbare, gå ned i vikt, slänga mindre mat, så ha tålamod, din stora eller lilla förändring kommer ha vuxit sig gigantisk till nästa års Ett friskare Sverige!

Ett friskare Sverige anordnar aktiviteter över hela Sverige under veckan! Kolla vad som händer där du bor på http://ettfriskaresverige.nu/aktiviteter.asp

I längden är det de små förändringarna som på sikt ger resultat tillsammans. Som att byta ut sylten mot bär och frukt, grädden mot kesella eller vetemjölet mot fullkornsmjöl.