Ett friskare Sverige

https://i0.wp.com/www.fhi.se/PageFiles/10777/Ett-friskare-Sverige_morkgron.JPGNi kanske har hört talas om att den här veckan är uppmärksamhetsveckan Ett friskare Sverige? Jag tänker tillbaka på förra årets uppmärksamhetsvecka. Då föreläste jag och en dietistkollega – dåvarande klasskamrat – om bra matvanor för en grupp elever på en skola i Örnsköldsvik. Ett år senare är vi båda legitimerade dietister med en anställning, och hjälper till att genomföra olika aktiviteter på varsitt håll, på varsitt jobb. Det är fascinerande att tänka på hur mycket som kan hända under ett år. Högtider och uppmärksamhetsveckor som den här kan sätta en hållpunkt just för att fundera över vad som har hänt i ditt liv det senaste året.

Jag tror vi alla har en benägenhet att vara otåliga när det gäller hälsa, träning, mat, vikt och sådana saker. När vi väl har bestämt oss så vill vi ha resultat nu, helst igår! Sådana gånger tror jag att vi kan ha nytta av att för en liten stund sluta tänka på framtiden, och istället reflektera bakåt. Hur såg det egentligen ut för ett år sedan? Kanske har du hunnit avsluta en examen, lyckats springa ett maraton, gå ned några kilo i vikt.

Eller så har du tappat din kondition och träningsrutinerna har hamnat i träda, du kanske har gått upp eller ned i vikt ofrivilligt och liksom tappat fotfästet lite? För sådant händer! Livet är inte en rak väg som aldrig svänger, där vi kan behålla en perfekt kost eller ett perfekt träningsmönster. Vi är inte samma personer som vi var för ett år sedan. Förändringar och händelser i livet påverkar oss mer än vad vi kanske vill erkänna för oss själva. Träningen kommer i kläm ibland, vi tappar våra rutiner och måste kämpa för att hitta nya.

Så, tänk återigen på framtiden. Föreställ dig, att om ett år när du ser tillbaka på den här dagen, så har det skett en förändring som du trivs med. Du kanske har tagit dig ut på ett par promenader i veckan – det är över 100 promenader på ett år! Du kanske har börjat äta grönsaker till middagen – tänk hur många middagar du äter på ett år.

Förändringen börjar här och nu, och det är du själv som har makten att genomföra den. Det finns många som kan hjälpa dig på din väg, och våra olika målsättningar ser helt annorlunda ut, men vare sig det handlar om att springa snabbare, gå ned i vikt, slänga mindre mat, så ha tålamod, din stora eller lilla förändring kommer ha vuxit sig gigantisk till nästa års Ett friskare Sverige!

Ett friskare Sverige anordnar aktiviteter över hela Sverige under veckan! Kolla vad som händer där du bor på http://ettfriskaresverige.nu/aktiviteter.asp

I längden är det de små förändringarna som på sikt ger resultat tillsammans. Som att byta ut sylten mot bär och frukt, grädden mot kesella eller vetemjölet mot fullkornsmjöl.

7 svar till ”Ett friskare Sverige”

 1. Jättefin blogg!

  Hälsningar Karin kostrådgivare

 2. Hittade din blogg idag. Måste bara förmedla hur bra jag tyckter den verkar vara!
  Kramar från en kostrådgivare som har fokus på hälsa o balans

  1. Tack så mycket Karin, vad glad jag blir! Välkommen att läsa vidare, kommentera och fundera! Kramar!

 3. Mia Olsen - ätstörd (& på väg ur det) profilbild
  Mia Olsen – ätstörd (& på väg ur det)

  Borde inte reagerat som jag gjorde. Hemskt ledsen hoppas du inte blev arg eller något.
  Tycker i alla fall din blogg är super! Och ja.. Förstår nu när jag fått tänka lite på saken. 🙂
  Keep up the good work!

  1. Ingen fara Mia, det är bra med reaktioner av olika sorter, om ingen reagerade på det jag skrev så skulle jag sluta 😉 Kanske är det fler som tog det på samma sätt, och nu finns det ju förklarat hur jag tänkte. Tack för de fina orden, för att du läser – och reagerar! Det gör det värt det. kramar!

 4. Mia Olsen - ätstörd (& på väg ur det) profilbild
  Mia Olsen – ätstörd (& på väg ur det)

  Har ganska länge följt din blogg med stor entusiasm. Men på detta inlägget kunde jag bara inte låta bli att reagera!

  ”I längden är det de små förändringarna som på sikt ger resultat tillsammans. Som att byta ut sylten mot bär och frukt, grädden mot kesella eller vetemjölet mot fullkornsmjöl.”
  – så det du menar är alltså för att man ska må bättre och bli ”friskare” ska man alltså INTE äta sylt, grädde osv.

  Tycker bara det låter himla Ätstört…

  1. Hej Mia!
   Det frasen du citerar riktar sig inte till en person med ätstörningar. Jag skriver den här bloggen från hjärtat, om det som kommer spontant till mig. Jag skriver också till en ganska bred publik – vissa har problem med ätstörningar och borde inte alls fokusera på att byta ut grädden utan istället på att våga äta grädde ibland också; andra kanske behöver hjälp med att äta en mer näringsrik kost, gå ned i vikt, upp i vikt etc. Hade jag skrivit en blogg som endast riktade sig mot personer med ätstörningar så hade bloggen sett annorlunda ut.

   Jag är ledsen om du uppfattade det som att alla borde göra det, för alla behöver vi olika saker. Den stora majoriteten i Sverige äter enligt forskningen alldeles för lite frukt, bär och grönsaker för hälsans skull, och för dessa personer kan det vara värdefullt att få in en portion frukt och bär till pannkaksmiddagen istället för sylten och där uppmuntrar jag till det. På lång sikt kan det för många leda till en bättre hälsa. Men det handlar alltid om balansen, personen, helheten. När jag bloggar kan jag inte vända mig till enskilda personer utan skriver för en stor massa med människor som har olika behov och bakgrund.

   Jag vill poängtera att alla kan äta pannkaka med sylt och grädde då och då. Äter man det ofta till middag kan bär och kesella vara ett bättre val för många, men inte för alla. Jag hoppas du förstår hur jag menar nu. Man får plocka lite från bloggen som från ett smörgåsbord, ta det som passar en själv.

   Take care!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: