Frågestund

Tänkte ha en liten frågestund såhär på en söndag, ifall det finns någon av mina underbara läsare som funderar över något. Varsågoda att fråga om det något ni undrar om t ex mat, att blogga, om att arbeta som dietist eller kanske om mig, så ska jag svara så gott jag kan! (OBS jag svarar i kommentarsfältet 🙂 )

23 svar till ”Frågestund”

 1. Hej! Det är inte söndag idag, men har en fråga som du kanske har svar på när du hinner svara 🙂
  Vad är det egentligen i de bröden som innehåller ”vit fiber”. T.ex. Pågens Subs är nyckelhålsmärkta, men de smakra ju liksom sött och mer som Hönökaka än något ”nyttigare”. Jag antar att de skiljer sig mellan fullkorn och fiber, men är det verkligen ett bra alternativ?
  Tack på förhand, och för en superbra och inspirerande blogg!!
  /Alexandra

  1. Hej Alexandra!
   Det går så bra att fråga alla dagar i veckan 😀

   Kostfibrer kallas de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. De vita fibrerna framställs av till exempel majsstärkelse som förändras så att den på samma sätt som andra typer av fibrer inte kan brytas ned i tunntarmen. De vita fibrerna i sig har samma effekt på magen som andra fibrer men har inte alla positiva hälsoeffekter som fullkorn har. Vill man ha ett nyttigt bröd ska man kolla så att man får ett bröd med både mycket fullkorn och fibrer. Rågmjöl är ett väldigt bra sädesslag, så kolla gärna efter ett bröd som har fullkornsrågmjöl tidigt i ingrediensförteckningen.

   Nyckelhålsmärket kan ge dig en vink om vilka bröd som innehåller mycket fibrer, fullkorn, mindre salt och tillsatt socker.
   Några tips på riktigt hälsosamma bröd som jag själv gillar är Fazers rågkusar och rågform, som är grova surdegsbröd av råg, samt wasas mjuka bröd som är nyckelhålsmärkta. Sedan är ju grova knäckebröd en klassiker som alltid står sig!

   Däremot så är det ju bättre med ett vitt bröd med vita fibrer och inte så mycket fullkorn, än ett vitt bröd utan vita fibrer 🙂
   Hoppas det besvarade din fråga, och tack själv för att du läser!

 2. Hej!

  Jag har en fråga angående överäta/hetsätning/ätardag. Jag får ibland sånt himla sug, blir oftast 1 gång i veckan då jag känner att jag vill äta hur mycket som helst. Vet inte om man kan kalla det för hetsätning men det brukar vara mellan 1000-2000 kalorier och helst ska det vara kväll. Sammanlagt den dagen brukar jag hamna mellan 3000-4000 kcal. Det jag undrar över är, hur hanterar kroppen det här? Jag är nämligen väldigt rädd för att lägga på mig en massa fett genom dessa dagar som brukar inträffa 1 gång i veckan. Kan kroppen ta hand om överskottsenergin om man resten utav dagarna äter mellan 1800-2000 kalorier, vilket är så i mitt fall?

  1. Hej D!
   Kroppen är en fantastisk skapelse som kan reglera energin vi får i oss på ett fantastiskt sätt. Detta har man sett i forskning som visar på hur vissa personer kan hålla sin vikt otroligt stabil under flera decennier. Att överäta vissa dagar på det sätt som du beskriver skulle dock kunna leda till en viktuppgång. Det viktiga i den här frågan är dock: mår du bra i din relation till mat idag? Det är såklart normalt att till exempel äta godis en dag eller äta lite lyxigare mat. Men eftersom du själv beskriver det som att ”hetsäta/överäta”, och att du är rädd att lägga på dig, så funderar jag på om du borde kontakta din vårdcentral och prata med dem om det här, eftersom det låter som att du är i riskzonen för en ätstörning. Lägg märke till att ätstörningar kan se väldigt olika ut och man behöver inte vara underviktig för att vara drabbad. Ätstörningar kan vara svåra att ta sig ur om det går för långt, och därför är det bättre att ta tag i det innan det hinner gå för långt. Ibland ser man inte vartåt det är på väg innan man är djupt inne i det.

   Det bästa är ju att kunna äta lagom mycket varje dag – såklart med en viss variation – och inte behöva känna olust över sitt ätande. Att äta lite mer mat varje dag kan också göra att du slipper det där stora suget. Ett sådant ”sug” kan bero på att man inte har gett kroppen den energi den behöver. Kroppen vill vara viktstabil och skickar då gärna signaler till oss att vi måste fylla på med energi. Om man har en jobbig tid i livet, hemma eller på jobbet, kan det också gå ut över maten. Även dålig sömn eller för lite vila kan ge sug.

   Som sagt så tror jag att du kan få nytta av att ta ett litet snack med din vårdcentral för att hitta balansen i ditt ätande. Stor kram, ta hand om dig!

   1. Jag har sett att många har ätardagar 1 gång i veckan just för att det sägs öka kroppens förbränning men det kanske endast är för de som vill gå ner i vikt eller tränar jättehårt? Då har jag missuppfattat hela grejen. Det är just därför jag låter mig själv ha en ätardag högst 1 gång i veckan när jag är sugen vilket jag ofta brukar vara, men under mina ätardagar är det inte så att jag proppar i mig hur mycket onyttigt som helst. Utan det brukar vara vid ett mellanmål, oftast på kvällen för om det är under eftermiddags mellanmålet kommer jag inte orka äta mer under dagen och hemma hos oss är det ett måste att äta middag. Det jag äter är nötter med torkat frukt, keso med kanel, yoghurt/fil med frukt, nötter och torkad frukt eller fil med frebacos osockrade havreringar eller pauluns osockrade dinkelflingor med tranbär. Detta brukar jag välja emellan och ibland burkar det bli flera utav alternativen vilket blir 1000-2000 kalorier. Oftast 1000-1500 för jag orkar inte mer men upp till 2000 tillåter jag mig själv fast har hittills aldrig klarat av den mängden. Detta leder till ett överskott på ungefär 1000-1500 kalorier. Tror du att jag om jag fortsätter så kommer jag rasa upp i vikt och vara överviktig en dag eller klarar kroppen av att en dag ta hand om den överskottsenergin. För i vanliga fall ligger jag mellan 1800-2000 kalorier om dagen och sedan promenerar jag minst 1 h om dagen,ibland mer och cyklar väldigt ofta. Jag äter alltid frukost, lunch, mellanmål, middag och sedan ett kvällsmål. Väldigt regelbundet och oftast vid samma tider varje dag men ibland kan det bli olika tider. Jag äter väldigt sällan söta saker, inte för att det är ”förbjudet” för mig utan för att jag helt enkelt inte blir sugen på sådana saker såsom chips, choklad, godis. Om jag äter sött brukar det oftast vara risifrutti, naturgodis eller något liknande men det brukar oftast vara 1 gång i månaden eller mindre.
    För man brukar ju äta godis på lördagar och om man äter ungefär 3 hg lösgodis utöver det andra så hamnar man ju på ungefär 3000 kcal, vilket är ett överskott på ungefär 1000 kcal för en person som inte tränar. Och dessa personer ökar inte hastigt i vikt för att de en dag ligger på 1000 kcal i överskott eller vad tror du? Kommer de också att nån dag öka i vikt om de fortsätter äta godis utöver alla andra mål om dagen?
    Jag kanske isåfall borde sluta med dessa dagar som jag har. Vill även säga att jag INTE räknar kalorier utan endast uppskattar på ett ungefär. Jag har tidigare haft problem med kaloriräknande, vilket ledde till anorexi. Det kanske låter konstigt att jag som tidigare har haft anorexi tillåter mig själv äta så mycket en dag i veckan, men rädslan för att gå upp i vikt sitter fortfarande kvar. Ibland är jag rädd för att detta ska övergå till bulimi.
    Nu blev detta otroligt lång men jag hoppas du har lust att svara på ytterligare några frågor.

    Din blogg är verkligen suverän och inspirerande!

   2. Glömde att nämna, de dagar jag ligger på överskott, kallsvettas jag otroligt mycket under natten när jag sover. Är det normalt?

   3. Hej!
    Först angående din fråga om det här med att lägga på sig fett under natten eller dagen:
    Det här är en intressant fråga som dock är väldigt komplicerad att svara på. Hur kroppen behandlar energin styrs av komplicerade metabola mekanismer. Om du är intresserad av såna här frågor kan du kolla på biblan eller bokhandeln efter böcker om metabolism och idrottsnutrition, där finns en hel del intressant att läsa.

    Jag får dock intrycket av att du funderar mycket över det här med vikten och så. Som du skriver har du haft problem med ätstörningar och jag får känslan av att du inte har blivit fri dessa problem. Jag tror att du skulle må bra av att ha fortsatt kontakt med någon i hälso-sjukvården om detta. Att ha ätardagar där man äter massor och sedan har restriktioner övriga dagar skulle jag inte rekommendera någon, och absolut inte om man har/har haft problem med ätstörningar. Jag tror det är bättre om du försöker hitta en balans i kosten där du äter bra mat varje dag och unnar dig när du känner dig sugen på något, i lagom mängd.

    Jag kan tyvärr inte ge dig den rådgivning du skulle behöva såhär över nätet, och därför hoppas jag, och rekommenderar dig, att ta upp dessa frågor med en dietist som du får träffa personligen och prata om vad som är lagom mycket mat, och en psykolog som kan hjälpa dig med de andra bitarna. Livet är för kort och värdefullt för att man ska låta det domineras av sådana här frågor.

    Varma styrkekramar!

 3. Hej!
  Hur hittar man en bra avacado? När jag köper den vill jag äta den samma dag eller dagen därpå. Jag misslyckas ganska ofta.

  1. Hej Inger!
   Om man vill veta att en avokado är mogen så ska man klämma försiktigt på toppen av avokadon, vid ”skaftet”. Om den är mogen så är den mjuk. Man bör inte klämma någon annanstans på avokadon eftersom detta orsakar de otrevliga bruka fläckarna som man ibland träffar på när man skär upp avokadon.
   Jag brukar själv köpa avokado i nät, då finns det oftast några av dem som är mer mogna än andra, och så äter jag dem i den ordningen.
   Många butiker har inplastade ”ätfärdiga” avokado som säljs två och två. Dessa ska man kunna lita på att de är går att äta på en gång. De är dock dyrare än att andra avokado, så äter man ofta avokado – vilket är väldigt hälsosamt- så tjänar man på att köra min ”nätvariant”.
   Lycka till!

 4. Hej, kan du inte ge mer exempel på egna proteindrinckar som jag kan göra efter träningen? Nyligen börjat träna och försöker lära mig allt jag kan om vad jag bör äta och när. Fastnat lite på mat efter träning men du hade en hel del bra tips men jag vill ha mera gott som jag kan ha väntandes i kylen efter träningen. 🙂

  1. Hej Jennie! Jag ska ta med mig ditt förslag och klura ihop lite fler hemgjorda proteindrinkar och lägga upp. Håll utkik, och stort lycka till i din träning!

 5. Hej!
  Först och främst måste jag säga att jag älskar din blogg! Skiner upp som en sol när du har uppdaterat!
  Min fråga är hur det kommer sig att frukt inte räknas som mat. När man t.ex är på diet får man äta en massa frukt om man vill, men frukt innehåller ju också energi. Jag behandlas för tillfället för anorexia och jag får bara höra att jag ”får äta så mycket frukt jag vill”. Problemet är att frukt är en så stor del av mitt dagliga intag och om jag ska äta det plus femtioelva mackor till frukost kommer jag lätt få överskottsenergi och inte göra mig av med den. Att sluta äta frukt vill jag såklart inte göra, men jag förstår inte hur det hänger ihop.
  En annan sak jag undrar över är att grönsaker verkar räknas som mat? Om inte frukt gör det, hur kommer det sig då att grönsaker gör det? För jag får mer energi från ett äpple än en gurka. Tycker det känns lite ologiskt..
  Tack på förhand! (:

  1. Hej Denise, och tack för det fina orden, det värmer! Jag skiner själv upp som en sol när jag får kommentarer från härliga läsare som du!

   Dieter av olika slag finns i varje hörn och ställer till mer förvirring än vad de gör nytta. En sådan sak är ju det du beskriver, att frukt inte skulle räknas som mat. Frukt och grönsaker är viktiga i en hälsosam kosthållning, och man bör äta minst 500 g om dagen. Det betyder dock inte att man bör äta hur mycket som helst av det. Inte för att frukt och grönsaker är dåliga, men det finns så många andra livsmedel som också är viktiga för att man ska få en bra balans i sin kost. Äter man bara frukt och grönsaker så blir det svårt att orka med det andra. Alla delar är lika viktiga. Det är ungefär som med vitaminer. De ingår alla i ett kretslopp där de är beroende av varandra, och om en fattas så stället det till för kroppen, även om man har jättemycket av de andra vitaminerna. Det handlar alltid om balans.

   Jag kan tänka mig att dina vårdgivare på behandlingen sa till dig att du får äta hur mycket frukt du vill, för att de vill att du ska förstå att mat och frukt är bra för din kropp och dig. Kanske skulle de kunna förklarat det bättre. I din situation så handlar det ju inte heller om att försöka ha koll på att inte få i dig en massa energi. För dig handlar det om att bekämpa den där sjukdomen som gör det svårt för dig att se vad din kropp har för behov. För vid sidan om din sjukdom AN så vet du ju att din kropp mår bra av den energi du får från mat.

   Du kan känna dig trygg med att äta frukt och grönsaker i lagom mängd, så att du också orkar få plats med annan mat som också är viktig. Jag tycker du ska prata med dina vårdgivare om det här. Då kan ni diskutera det tillsammans, de kan förklara hur de menade och du kan förklara hur du uppfattar det. Hoppas du blev lite klokare. Lycka till med din behandling, hoppas du snart kan få en trygg och bra relation till mat! Stora kramar!

 6. Hej!
  Tack för en superbra blogg, du är verkligen en sann inspirationskälla till ett hälsosammare liv!
  Jag funderar också på att bli dietist och skulle gärna vilja veta lite om själva utbildningen, hur tyckte du att den var, lätt, svår? Är det svårt att komma in? Hur lång tid tog det från att du var färdigutbildad till att du fick jobb?

  Hoppas du kan svara på alla mina frågor 😉

  1. Hej Josefine!
   Det var fint beröm, jag är otroligt glad om jag kan inspirera! tack för det 🙂
   Jag gick min utbildning på Umeå universitet, och det var det bästa jag gjort i mitt liv. En oerhört intressant utbildning som ger en bred grund att stå på. Flera av kurserna är ganska tuffa och kräver att man är disciplinerad i sitt pluggande eftersom det är mycket att ta in, men är man intresserad och motiverad så klarar man det. Andra kurser är lättare. Lärarna på utbildningen var väldigt bra, pedagodiska, stöttande, bra på att ta och ge konstruktiv kritik, och de ville verkligen att vi skulle förstå och lära oss. På umeå universitet får man också träffa klienter via studenthälsan, vilket är en väldigt bra förberedelse för praktiken.

   Intagningspoängen ligger högt, runt 20,0 på gymnasiepoäng sist jag kollade. Vad gäller högskolepoäng vet jag inte hur det ligger. Det varierar lite beroende på vilket universitet (finns även i göteborg och uppsala).

   Jag fick höra under hela min utbildning om hur svårt det skulle bli att få jobb, men jag bestämde mig för att göra mitt bästa för att visa vad jag går för, och hur mycket jag brinner för mitt yrke. Jag tog examen vid årsskiftet och började på min nuvarande tillsvidareanställning på 75% i början av april, så det gick ganska fort för mig. Jag har dock klasskamrater som fortfarande inte har jobb. Många börjar sin anställning via vikariat och bygger på så vis upp kontakter och referenser.

   Hoppas du fick svar på dina frågor! Du kan läsa mer på dietisternas riksförbunds hemsida: http://drf.nu/om-dietisten.php

 7. Hej! Jag funderar själv på att utbilda mig till dietist så därför är min fråga vad är det bästa och sämsta med yrket? (Bästa kan jag tänka mig är att hjälpa folk men om du inte fick säga det vad skulle det vara då) Har du alltid vetat att du ville bli dietist eller hur kom det sig att du blev det? Hur ser en dag ut på jobbet som dietist (ungefär)?

  Tack för en bra blogg! 🙂

  1. Hej Madde!
   Det bästa för mig med dietistyrket är att få jobba med mat på ett så omfattande sätt. Dietistutbildningen lär inte bara ut näringslära, utan även samtalsteknik, mat i media, psykologi, idrottsnutrition, livsmedelskemi och matlagningsteknik och så mycket mer. Jag älskar mat och jag tycker det är så spännande hur stor betydelse maten har i våra liv. Vi samlas ju kring den, vi gråter över den, vi skrattar över den, vi behöver den för att leva samtidigt som många sjukdomar har en koppling till en ohälsosam kosthållning. Så maten, det är för mig det bästa med att vara dietist.

   Det sämsta med dietistyrket är att det är svårt för många att få jobb. Det är tråkigt eftersom det egentligen finns ett så stort behov av dietister. De flesta jobbar inom hälso- och sjukvård, och för att få en remiss till en dietist måste man idag redan vara sjuk. Många skulle kunna undvika att bli sjuka om de fick hjälp av en dietist innan det gått så långt, men med så få dietister så måste man göra prioriteringar, och då blir det bara de som är riktigt sjuka redan som får hjälp, trots att alla är överens om hur viktig det är med förebyggande vård/friskvård. Sedan är det en tuff bransch eftersom många anser sig vara ”experter” på området, trots att man inte har utbildning i ämnet. Så blir det lätt när det handlar om något som påverkar alla, som alla har en relation till. Ingen lägger sig i en brobyggares arbete för det rör inte mig som sitter hemma, men eftersom alla äter, så har alla en åsikt om mat. Det är både roligt och ibland lite tufft att hantera.

   Jag gick i klass åtta när jag för första gången sa att jag skulle bli dietist.
   Sedan blev jag intresserad av språk och läste språkligt gymnasium, men till sist kom jag tillbaka till att jag ville bli dietist. Det var just tanken på att alla verkligen har en relation till mat – bra eller dålig – som gjorde att det kändes så givande. Sedan har jag alltid varit intresserad av mat, ända sedan barnsben.

   Jag arbetar lite annorlunda än de flesta dietister eftersom jag ansvarar för nutritionsarbetet i ett kök, och inte träffar patienter.
   En vanlig dag för mig så börjar jag med att kolla igenom mailen och svara på förfrågningar från andra dietister på sjukhuset, eller från kostombud på sjukhusets avdelningar. Sedan skriver jag matsedlar i ett dataprogram, som jag anpassar efter olika sjukdomstillstånd, allergier, intoleranser. Kanske pratar jag med en patient som behöver en alldeles egen matsedel, och sedan skriver jag matsedeln och rådgör med dietköket för att se till att det går bra att laga, att vi har ingredienser, tid etc. Jag gör också matsedlar för dem som behöver konsistensanpassad mat på grund av tugg- och sväljsvårigheter, och för dem som behöver så kallad e-kost(energi- och proteinrik kost). Mitt i allt kommer en av kockarna från dietköket in och undrar hur de ska berika en gryta, eller om ett visst livsmedel kan serveras till en allergiker.

   Jag jobbar också med att utveckla de olika kosterna så att de blir godare, vackrare, mer näringsrika, detta i nära samarbete med mitt fantastiska team av dietkockar. Jag ser också till att all mat som serveras på sjukhuset uppfyller de riktlinjer som finns.

   Sedan det absolut roligaste: som dietist kan man jobba med så mycket mer än kliniskt arbete på ett sjukhus, till exempel som att skriva den här bloggen 🙂

   1. Tack för svaren 🙂 Det är just det att det är så svårt att få jobb som får mig att tvivla. Men jag tycker ditt arbete lät intressant och kul att få höra en annan del än just patient-delen. Jag är väldigt intresserad av kost och hälsa men får se vad jag bestämmer mig för 🙂 Tack igen för svaren och för en väldigt inspirerande blogg 🙂

   2. Tack själv Madde, det finns många vägar att gå inom området kost och hälsa, hoppas du hittar något som passar dig! Hittar man sin grej, sin passion, så tror jag andra och ser att man är rätt person på rätt plats! Ha det fint!

 8. Hej, och tack för en superbra blogg!

  Jag är en av alla dessa kvinns som konstant sliter med vikten. Det senaste året har jag varit sjuk och därför inte lagt så mycket energi på just den biten, men nu när jag sakta men säkert mår allt bättre känner jag att jag kommit till en gräns. Jag väger 76 kilo på 164 cm, och det är 10 kilo över den vikt jag vill ha. Jag vet att det enda som gäller är att fylla på med mindre energi än jag gör av med – men jag går bet! Jag tränar en hel del, 3-5 pass/vecka (styrketräning och olika konditionsformer), och däremellan försöker jag antingen cykla eller gå till jobbet, så jag kan inte se att det är aktivitetsnivån det sitter i. Däremot hur och vad jag äter. Jag äter fem mål om dagen, väldigt sällan något på kvällen.

  Mitt stora problem är att jag inte känner när jag börjar bli mätt, jag äter tills jag helt plötsligt är proppmätt och magen står i fyra hörn. Jag är helt galen i socker och godis, och kan inte ha det hemma – för då är det slut. Därför köper vi bara hem det när det ska mysas till helgen, ibland glass, ibland godis, ibland bakar vi någon efterrätt – och jag kan lätt äta tills jag mår illa. Nu i helgen har jag ätit upp nästan en hel kladdkaka själv! Jag är fullt på det klara med att jag bara lurar mig själv, men jag vet inte hur jag ska komma ur det. Det känns som om jag har slut på strategier och det börjar kännas lite uppgivet.

  Har du något bra tips eller knep till mig?

  1. Hej där! Tack för de fina orden och för att du läser!

   I och med att du rör dig så pass mycket har du en bra grund att stå på och goda möjligheter att påverka vikten genom aktivitet. Som du själv säger så verkar det som att du har en bra aktivitetsnivå. Det du kan fundera själv över där är om du utmanar dig själv tillräckligt under träningen. Känner du att du tar i och utvecklas i träningen, eller kan du höja ribban och få ut mer av träningen? En kombination av styrketräning och konditionsträning är jättebra. Du kan gärna lägga lite extra krut på konditionsträningen eftersom detta förbränner mycket energi.Ju bättre kondition du får, desto bättre blir kroppen på att förbränna energi.

   När det gäller maten så låter det som att du kanske äter ”fel” typ av mat, eller faktiskt, att du äter för lite mat vilket inte är så ovanligt som man kan tro. Detta leder i sin tur att du äter för mycket godis, bakverk etc. En hel kladdkaka kan innehålla så mycket som 1600 kcal (beroende på recept/märke). Den energin du får i dig genom detta kan lätt väga upp den extra energi du gör av med genom att träna. Om du skulle äta en hel kladdkaka varannan helg under ett år skulle detta teoretiskt sett kunna ge en viktuppgång på ca 6 kg. Det är bara ett räkneexempel såklart.

   Genom att äta mat med större volym och en annan balans kan du göra kroppen nöjd och hejda sötsuget så att du i längden går ned i vikt. En bra balans mellan fett, protein och kolhydrater kan göra att du håller dig mätt längre. Det kan också handla om vilken typ av kolhydrater du äter. Kommer dina kolhydrater från ”snabba” kolhydrater som ljust bröd och tillsatt socker, eller kommer de från grönsaker, baljväxter etc? En lite högre mängd protein från magra källor har visat sig vara bra för vuxna som behöver gå ned i vikt, eftersom det mättar bra och innehåller mindre energi än fett per gram. De kan också hjälpa till att bevara muskelmassa vid en viktnedgång.

   Mängden fett i maten behöver också vara balanserad och där kommer tillagningstekniker och recept in. Blir det till exempel gräddsås eller tomatsås till köttbullarna?

   Några konkreta råd:
   Tallriksmodellen à la viktnedgång: halva tallriken med grönsaker och baljväxter i olika former. Se upp med dressingar som innehåller mycket energi.
   En fjärdedels tallrik med magert protein, och en fjärdedel med kolhydrater i form av fullkornsvarianten av pasta, bulgur, couscous, eller potatis.
   Välj såser som innehåller mindre fett, t ex en salsa, eller en smaksatt kall sås av yoghurt och kesella.

   Ät långsamt. Lägg ned besticken medan du tuggar. Det tar en stund innan mättnadssignalerna når fram.

   När du blir sötsugen, fråga dig själv om det verkligen är sötsaker du vill ha, eller om du egentligen behöver ett mellanmål. Ät ett bra mellanmål/middag och känn sedan efter som du fortfarande är sugen på sött.

   Det var några snabba råd, hoppas att det kan hjälpa dig!

  2. Måste bara tillägga: Ät inte för lite fett! Genom att äta mindre feta såser etc så finns det mer plats för nötter, avokado, oliver, fet fisk och en oljedressing, livsmedel som ger bra fett och dessutom vitaminer och mineraler. Fett är ett viktigt näringsämne och FÖR lite fett kan leda till att du bli hungrig och sötsugen.
   balans, balans, balans 🙂

   1. Tusen, tusen tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: