Planera maten på höstlovet och spara pengar

Nu är det höstlov i skolorna och för många innebär det väl en och annan utflykt. Har man möjlighet så kan det vara ett bra tillfälle att testa en ny aktivitet tillsammans med barnen, besöka ett badhus eller bara vara ute och busa med den nyfallna snön.

Är man på utflykt måste man också äta för att både barn och vuxna ska vara sitt bästa jag, och orka busa, vara nyfikna och ha trevligt. Man ska inte blunda för att det kan kosta en del att besöka olika aktiviteter. En stor del av kostnaden kan dock bestå just i själva ätandet. Om man planerar i förväg så kan man själv göra en matsäck att ta med sig, så att man har råd att ta med barnen ut i vida världen mer än en gång. Ta med barnen i köket och testa något nytt recept eller kör på en gammal favorit!

Förslag på maträtter som går att ta med:

  • Piroger. Använd gärna ett lite grövre mjöl, till exempel fullkornsvetemjöl, och fyll med t ex köttfärsröra med morot och purjolök, fetaost och soltorkade tomater, eller som här en vegansk variant, tofu och spenat
  • En värmande soppa kan tas med i termos om den inte innehåller för stora bitar. Det finns även speciella termosar med stora öppningar som är tänka just för mat, använd en sån om du har. Minestrone, thaiinspirerad fisk- eller räksoppa, linssoppa, morotssoppa – välj din favorit.
  • Matiga muffins kan varieras i oändlighet och passar bra både som mellanmål och som tillbehör till soppan. Ta ett bra grundrecept med lite grövre mjöl och smaksätt med dina och barnens favoriter. Låt svalna innan du lägger dem i en påse och tar med.
  • Pizzabullar var hett för något år sedan och känns fortfarande som mysig ta-med-mat.
  • Pastasallad med skinka och en sås av gräddfil och chilisås är en klassiker som står sig än idag. Annars finns det lika många typer av sallad som soppor att variera mellan.
  • Tunnbrödrullar med rökt lax, eller kanske med italienska smaker, är bra fingermat och smakar underbart.
  • Ett bröd som fylls med allehanda godsaker är nästan min favorit. Baka ett neutralt bröd och fyll det med t ex skinka, hackade ägg, oliver, ost av något slag, stekt svamp eller något annat gott. Vill du ha en riktigt snabbakad variant, kolla här
  • Sist men inte minst: den varma chokladmjölken måste ju nästan vara obligatorisk

Stoppa ned lite frukt i väskan tillsammans med mat och varm dryck, och ni är redo!

 

Eller varför inte en god smörgås?

 

Ett svar till ”Planera maten på höstlovet och spara pengar”

  1. […] lyckas spara pengar. Hälften av finländarna skulle klara av att spara över 100 more… Planera maten på höstlovet och spara pengar – Örnsköldsviks Allehanda – blogg.allehanda.se 10/30/2012 Örnsköldsviks AllehandaPlanera maten på höstlovet och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: